От х:

Днес в x:

Казусът със стесняването на улица „Дунав“ отива на Експертен съвет

    Казусът със стесняването на улица „Дунав“ ще бъде разгледан от Експертен съвет по устройство на територията към община Хасково. Това съобщи главният архитект на общината Тодор Грозев.

    До там се стигна след като в петък миналата седмица Общинският съвет на Хасково одобри предложеното възражение от председателя Таня Захариева за стесняване на улицата от 20 на 12 метра във връзка с предстоящо строителство на 5-етажна сграда. Става дума за участък от кръстовището на улица „Княз Борис I“ до кръстовището с улица „Георги Кирков“. Според плана за уличната регулация там платното е трябвало да бъде широко 20 метра, но това не е изпълнено и е останало с ширина 12 метра. Собственикът на един от парцелите е фирма, която е поискала промяна на подробния устройствен план (ПУП).

    Подробният устройствен план за района е влязъл в сила през 1984 г. Той е бил съставен въз основа на една генерално транспортно-комуникационна схема, която е била с етапен план за реализация до 2010 година. По-голяма част от плана е изпълнен, с изключение на един участък, започващ от кръстовището с булевард „Раковски“ до магазин „Авеню“, в който влиза и парцелът на фирмата.

    След изтичане на прогнозния срок за реализация и съгласно чл. 134, ал. 2, т. 1 от ЗУТ, собственикът на въпросния имот има право да поиска изменение на подробния устройствен план и той се е възползвал от това. През 2018 г. проектът за изменение на ПУП е бил внесен за разглеждане на Експертен съвет към община Хасково, който възразява и дава мотивиран отказ за одобрение и изменение на този ПУП. Въпросната фирма обжалва пред Административния съд в Хасково, който в началото на януари 2020 година отменя мотивирания отказ. Според Темида, проектът е бил отхвърлен без да е дадена възможност на фирмата да коригира проекта и преписката е върната за ново произнасяне, което не означава, че непременно улицата трябва да се стесни, тоест да остане в сегашния си вид. Последвало е разглеждане на Експертен съвет, който е допуснал ПУП, но това не означава, че е смятал да го одобри.

    Сега последва възражение от председателя на Общинския съвет в Хасково Таня Захариева срещу изменението на ПУП. Възражението беше одобрено на последното заседание на местния парламент в петък миналата седмица. Решението само по себе си не означава промяна на уличната регулация, а има тежестта на обществения интерес.

    „Разрешили се строителството там, блокираме всякаква възможност за бъдещо развитие на улица „Дунав““, смята арх. Тодор Грозев. Той поясни, че на предстоящото заседание Експертният съвет трябва да вземе решение дали одобрява устройствения план или да издаде нов отказ. Категоричен е, че сега не може да се тръгне към отчуждаване на имота. Това може да стане на по-късен етап, но не е ясно кога. Планът за улична регулация засяга още няколко парцела по протежението на улицата до магазин „Авеню“, а отчуждаването им предполага една сериозна инвестиция от страна на община Хасково. Средства трябва да се предвидят включително за довършването и разширяването на улица „Дунав“. Сега предстои казусът за предстоящото строителство да бъде разгледан отново на Експертен съвет.

    В състава на комисията влизат 13-14 експерти от различни институции – общината, Камарата на архитектите, Съюза на архитектите, полицията, пожарната, РИОСВ.

    От кметството заявиха, че при наличието на Общ устройствен план на Хасково не би се стигнало до такива казуси. Припомняме, че за изработването му бяха обявени няколко обществени поръчки, но до избор на изпълнител не се  стигна. От местната администрация заявиха, че в момента се подготвя нова обществена поръчка, но още не е обявена.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (24)

    • 1
      Pp
      ppp
      77 -5
      18:50, 1 фев 2021
      В тази нашата община е ясно, че никой нещо не върши ама дали има някой който знае къде се намира и за каво е там. Може да се зададе и по елементарен въпрос - тези от Община Хасково знаят ли нещо повече от ПИН на дебитната си карта за заплата и правят ли нещо повече от това само да си я теглят от банкомата?
    • 2
      Да
      дааам
      67 -4
      19:00, 1 фев 2021
      Стана ясно че собственикът на фирмата се е опитвал да раздава рушвети за да не се стигне до гласуването на предложението на Таня Захариева.Ха да видим пред очите на всички хора ще посмеете ли да му вземете парите и да му позволите да си построи сградата , а пътя да си остане тесен и неудобен за хасковлии.
      • Ко
        Кой е собственик на имота?
        7 -1
        15:12, 2 фев 2021
        Кой е собственик на имота?
        Ако се научи , ще е ясно на къде върви решението на експертния съвет.
      • Да
        Даааам ама не е сигурно
        1 -1
        10:05, 3 фев 2021
        Как ще се разшири пътя ако, да кажем не се позволи строителство там? Отделих 2 мин да проверя от картата, и видях че, за да се оправи трафика там, трябва да се отнемат част от имотите на кам 20 къщи и 4-5 големи блока, защото ул.Дунав е дълга кам полвин километър и всички имоти са на едно ниво. Ти хубаво говориш ама е добре да се мисли преди това, а за това трябва малко акъл.
    • 3
      Па
      Паржу
      43 -4
      19:24, 1 фев 2021
      Ако експертният съвет е с акъла си колкото екипа от експерти на общината, начело с кмета Станислав Дечев с чутовния си интелектуален потенциал, ха вижте какво ни чака...
    • 4
      Ед
      ЕДИН
      26 -10
      19:53, 1 фев 2021
      Най добре я затворете тая ул.Дунав!Най добре.
    • 5
      Как един не прочете статията преди да коментира?! Не разбрахте ли че именно общината спира този строеж. За сметка на старите рушветчийски сметки които е правел узунджовеца и е взел вече рушвета преди години. Затова сега фирмата си търси правата. Ама преди да четете трябва и да можете да мислите. А то не е лесна работа.
      • Рр
        ррр
        24 -1
        21:17, 1 фев 2021
        Да, разбрах, че трябва общ устройствен план ама НЯМА
    • 6
      с Узун-джовския Крадец и Тъпия Крадец
      • Го
        Гопата
        35 -11
        23:18, 1 фев 2021
        Бай Добри беше дърт некадърник
    • 7
      Ба
      Бай ГанЮ
      40 -5
      22:36, 1 фев 2021
      Предлагам ако Боко продължи да управлява и след изборите ХаскУвските кауне да проводят пратеници с богати дарове и армагани до Банкя и молба за барем за един мандат да ни прати Димитровградския кмет,че да отлепим и ние от дъното.Че за толкова години управление от Узунджовеца и не по малко некадърните Д.Добреви недоразумения се превърна града ни в клозет
    • 8
      Xm
      xm
      18 0
      08:58, 2 фев 2021
      Кажете кой е собственика на въпросния парцел
    • 9
      Ха
      Хасково
      21 -2
      09:10, 2 фев 2021
      Сакън, някой да не е посмял , да каже името на фирмата.
      Че избори идват, да не се търсим после, за онези пари!Нали?
      • Гл
        глупости
        4 0
        14:22, 2 фев 2021
        Във видеото казват коя е фирмата.Никой не го е скрил.
      • Фи
        Фирмата е от Кърджали
        6 0
        15:20, 2 фев 2021
        Фирмата е Строителна компания "МЕПА" ООД е семейна фирма под фамилното име “Гьокчепънар”,основана през 1997 година от Мехмет Гьокчепънар в град Кърджали, семейна , строителна фирма на семейство Гьокчепънар.Нека кърджалийци да споделят , що за фирма е ?
    • 10
      Да
      Да-а-а
      12 -3
      10:10, 2 фев 2021
      Когато някой гази лука за останалите се отварят куп проблеми: новият собственик на имота (ниската къщичка до кръстовището „Раковски“ и „Дунав“) го е закупил с обещание от хора от тогавашния състав на общината, че ще може да строи. Но тези хора отдавна не са там и той остава „висящ“ с едни 100 000 лв., които е вложил безсмислено. Днес напълно обосновано общината му казва, че не може да му позволи да строи там, но няма да го отчужди, защото срока за отчуждаване по предходния план е изтекъл и нов скоро няма да има, но „Дунав“ някога все ще се разшири. Общински съвет освен да казва „да“ и „не“ трябва да дава и решения на подобни казуси - например обезщетяване с друг общински имот.
    • 11
      Вс
      Всевишния Кенанец
      19 -1
      10:22, 2 фев 2021
      Този град вместо с всеки мандат по нещо да се прави, то все повече се забатачват нещата. ОБЩИЯ УСТРОЙСТВЕН ПЛАН беше заложен като приоритет в всяка една предизборна платформа. Но как да оправим "Нашите" хора, чийто имоти няма да се впишат в този план, а сега де?
    • 12
      Сп
      Специалист
      12 -1
      11:25, 2 фев 2021
      Собственикът е в пълното си право да иска промяна на ПУП. Общината е трябвало да отчужди имота, т.е. да заплати частта, която се предвижда за разширение на улицата. Собственикът се възползва от правото си, описано в ЗУТ чл. 134, ал.2, т.1: "(2) Влезлите в сила подробни устройствени планове могат да се изменят, освен на основание по ал. 1, и когато:
      1. (изм. - ДВ, бр. 65 от 2003 г., изм. - ДВ, бр. 61 от 2007 г., в сила от 27.07.2007 г.) в съответния срок по чл. 208 не е започнала процедурата за отчуждаване;"
      Срокът, който е записан в чл.208 за отчуждаване на имотите, попадащи в улици е 10 ГОДИНИ! Срокът, в който общината е трябва ло да отчужди е бил до 1994г. Собственикът е чакал още 27 години на добра воля. Това, което предвиждам да се случи с тази преписка е откъза на ОС Хасково да бъде отхвърлен от ВАС.
      Собственикът е в пълното си право да бъде обезщетен. В момента, той плаща данъци и такси за имот, в който не може да строи, защото общината НЯКОЙ ДЕН щяла да му плати и да реализира улицата. Цялата вина е в бездействието на общината във връзка отчуждаване на имотите.
    • 13
      Не
      неспециалист
      22 0
      11:47, 2 фев 2021
      Прави ми впечатление как общината никога не предвижда пари за отчуждаване.За да е подреден града и да има място по улиците общината трябва да се научи да отчуждава и да плаща пари за да си оправи града. Не може да се мине без това.И без друго имат натрупани средства.Айде да не мислим само какви пари да дадем на Течно Лилянов за нещо си ами да помислим малко да си оправим града. Има нужда от повече места за паркиране, има нужда да се разширят малко улиците, има нужда да се направят велоалеи. Трябва много работа и пари за да се плати на хората и да се освободи мястото.Това не е лесен процес, но е хубаво да се започне. Кога най накрая, след колко години или след колко века ще имаме градоустройствен план.Целия мандат на Беливанов мина с тези обещания.Сега Дечев и той обещава, но нищо чудно и неговият мандат да се изтърколи.Кога най накрая ако мислите за града ще имаме градоустройствен план?
    • 14
      Вс
      Всевишния Кенанец
      20 -1
      11:52, 2 фев 2021
      очевидно Кмета не се справя с фукциите си, просто няма нужните умения да организира процеса на работеща Община, да се справи с организирането на Обществени поръчки, които не облагодетелстват близкото му обкръжение, с всеки изминал ден лъсва некомпетентност. накъдето и да се обърне човек порблеми...счупени дървета, липса на осветление, течове по ВиК мрежата, запушени шахти, кални сокаци вместо улици. Явно капацитета му стигна единстено да си увеличи заплатата..на какво отгоре бе Кмете???
      • Ко
        Колев
        9 -1
        15:30, 2 фев 2021
        Всичко е точно така, както казвате, единствено ще добавя, че не се полагат НИКАКВИ усилия за привличане на инвестиции и подобряване на бизнес климата в града. Само да напомня, че още не е минала и една трета от мандата му, така че се въоръжете с търпение и се опитайте да си представите в какво състояние ще е града и общината в края на кметуването му.
    • 15
      К'
      К'вот знам тъй говоря
      2 0
      00:45, 3 фев 2021
      За да се разшири този път трябва общината да купи всички къщи по цялата улица, да ги срути и да разшири целия път, което е пълна фантазия. Старата къща дали ще е там или не, няма никакво значение. Даже да я махнат след няма и 20 метра пътя пак е стеснен. А за фирмата Мепа ООД знам, че са една от най-добрите строителни фирми в Кърджали. Ако някой знае повече да пише.
    Последни новини