От х:

Днес в x:

SpaceX е нарушил разрешителното си при теста на StarShip

Компанията "SpaceX" на Илон Мъск е нарушила тестовия лиценз от Федералната администрация по авиацията на САЩ с изпитателния полет на ракетата "Starship" миналия месец, при който тя се взриви, съобщи Ройтерс, като цитира публикация на "Върдж".

Започнало е разследване на взривяването на ракетата при кацането й и на отказа на "SpaceX" да спазва условията на разрешителното за тестовия полет, посочват източници на изданието, цитирано от агенцията. От "SpaceX" засега няма коментар, предава БТА.

Прототипът на космическия кораб "Starship" се взриви при кацане след изпитателен полет на 10 декември миналата година. "Starship" е ракета с височина 120 метра и полезен товар от 100 тона, която е предназначена за пилотирани полети до Луната и Марс и е разработена от компанията на Мъск. Тя принадлежи към новото поколение тежки-ракети носители на "SpaceX", които могат да бъдат използвани многократно.

От "SpaceX" съобщиха след експлозията, че един от трите ракетни двигателя "Раптър" внезапно спрял да работи.

При полета трябваше да бъде достигната височина от 12 496 метра, но от компанията не уточниха до каква височина е достигнала ракетата.

От федералната администрация обявиха, че ще прегледат допълнителната информация, подадена от "SpaceX" в рамките на искането за промяна в разрешителното. "Ще одобрим модификация единствено, ако сме убедени, че от "SpaceX" са предприели нужните действия да спазят всички регулаторни изисквания", се посочва в изявление на ведомството.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини