От х:

Днес в x:

14 °C

Предвиждат глоби за незаконния канал в „Република“, струвал 8 000 лева

    8 000 лева коствало прокарването на незаконния канал с тръби за питейна и отпадни води на улица „Ятак“ в хасковския квартал „Република“. Това заяви днес Халил Вели, живеещ в къща край строежа.

    Той и съседът му Михаил Ангелов казаха, че в жилищата си имали питейна вода, но налягането било слабо, заради което не можели да ползват бойлер и пералня. Уточниха, че на места имало много кражби на вода, заради което при тях налягането било слабо. Нямали обаче канализация за отпадни води. С цел да си решат проблемите десетина съседи от доста прилични къщи се обедини и поръчали прокарването на канала.

    „Много години се мъчим да направим нещо в махалата, но никой не обръща внимание. Ние си го плащаме, не държавата. Лошо ли е да направим това нещо? Защо държавата не направи това нещо. Когато идват избори, тогава се мъчат за нещо“, каза Халил, който уточни, че работел в Англия. Той настоява за запазване на канала и да си плащат водата, показвайки водомера в къщата си и платена сметка за вода отпреди няколко дни.

    Припомняме, че незаконното строителство беше констатирано снощи и на място бяха изпратени екипи на ВиК, общинската служба КОРЗ и полицаи. Днес на място проверка извършиха служители от отдел „Контрол по ЗУТ“ към общинската администрация.

    От община Хасково съобщиха, че днес експертите от отдел Контрол по ЗУТ констатираха на място, че за въпросното строителство няма никакви редовни документи. Законът категорично не е спазен и това строителство е незаконно, коментира кметът Станислав Дечев, след проверката на „Контрол по ЗУТ“. Установено е, че има опит за присъединяване към ВиК от страна на граждани, без никакви надлежни документи за извършване на тези действия. За да се случи това, което искат хората от квартала, а именно да се присъединят законно към водопреносната мрежа, има ясно разписана процедура. Тя включва проектиране, представяне на документи в община Хасково и издаване на разрешително. Към този момент тази процедура не е спазена, а след констатацията на незаконното строителство е и неприложима.

    Това незаконно строителство трябва да бъде санкционирано и това ще го направи държавата. Защото строителство от такъв тип присъединяване е от трета категория, което е в правомощията на РДНСК Хасково. Дирекцията вече е сигнализирана от община Хасково и тя ще извърши последващия контрол върху това незаконно строителство. РДНСК ще наложи и санкциите.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (15)

    • 1
      Гр
      Гражданин
      44 -4
      13:20, 25 яну 2021
      На нощните снимки се вижда бус и багер. Дайте да видим на коя фирма са. Бунар ли е , извор л е . Защото не всеки се наема да копае толкова мащабно , ако не е сигурен , че и ма гръб в общината .
      • Преди да почнат да наказва ,
        Дайте да видим кой Не е прокарал Водопроводи и Канализация за Хората .
        .........
        Станчо Б*****а иска да строи Хеопсовите пирамиди ,
        а раята няма канализация и водопроводи :)))
        ......
        Сигурен съм че Тенчо Сервитьора .Къньо Маймуната и Дидко Пискюла , Нямат такива проблеми
    • 2
      Гр
      гражданин
      29 -8
      13:24, 25 яну 2021
      не да предвиждат, а направо да глобяват. да има конфискуване на техниката изкопала канала и глоби за всички който имат намеса в беззаконието.
      • Простите Хасковски Патки (ПХП) ако нямат вода и канализация няма даже да се оженят
        за Простите Хасковски Пръчове (ПХП) ,
        а като им падне налягането и не работи пералнята , веднага почват да псуват и реват в Хасково Нет
    • 3
      .
      .
      13 -6
      13:30, 25 яну 2021
      Алчни хора. Солено да им е. :)
      • Всички Ново-преселници от Родопите в Хасково ,
        са свикнали да се къпят в корита или в реката
        ......
        В едно корито се изрежда цялото семейство и чак тогава сменят водата:))
        ......
        Спомням си такива високопланински семейства , как се радваха като деца когато си построят баня и кенеф в град Смолян:))
    • 4
      Станиславчо дечко да си търси гласовете за следващите избори от другите махали.
      • Га
        Га
        21 -3
        15:15, 25 яну 2021
        раздаваше кебапчета, биричка и петдесетолевки- кючеци играехте. Друг път пак гласувайте!
    • 5
      Ах
      аха
      28 -6
      15:10, 25 яну 2021
      Още няколко часа е трябвало на фирмата дето го прави, и щяха да имат безплатна вода. А хората да плащат по 3-4 лв кубик.!! Да се пусне но Бтв и Нова. Да вземат лиценза и техниката на фирмата дето е щяла да вземе бързи пари
    • 6
      Ан
      Анти******
      28 -4
      16:12, 25 яну 2021
      Че то цялата маймунска махала краде вода бе, чак сега ли се сетихте??? От шефа на ВиК, до последния инкасатор, всеки знае.
    • 7
      Во
      Водопроводчик
      21 -3
      16:59, 25 яну 2021
      Общината констатирали, че няма никакви редовни документи и това е работа на държавата! Водата от мрежа и канализацията са мерило за битова култура - особено в този квартал. Хайде да видим и кв. Кенана. Каква малка част от водопроводите там са законни? Дали там ВиК и дъжавен чиновник не са прокарвали много по-мащабно незаконни тръби без проекти и съгласуване с общината. Там се занае: започваш работа петък след 17.00 часа. Приключваш неделя привечер. Така всичко е "законно". Жалко, тези момчета не са спазили правилото и ще си платят, трябва обаче да имат възможност и за платена вода от водопровод.
      • Ин
        индиец
        1 0
        23:26, 26 яну 2021
        те къщите им са незакони те за водата тръгнали да ги закачат.
    • 8
      Ня
      НЯМА ВЛАСТ В ХАСКОВО
      8 -2
      17:53, 25 яну 2021
      Фирмата на Руснака,най големите скъпари
      • Ин
        индиец
        1 0
        23:27, 26 яну 2021
        И най некадърните глупаци.
    • 9
      За
      Защо
      8 0
      19:31, 25 яну 2021
      Да така е за съжаление , никой не обръща внимание за нищо ,, щом ще се правят разноски ,, но за глобата веднага действат , това работа на гората ли е или на общината ?? Мен на времето ме глобиха че чистя сняг пред магазина , а хората се пързаляха , на кой му пука
    Последни новини