От х:

Днес в x:

9 °C

Проект на МЗ предвижда изграждането на модерни медицински центрове в поне десет района в страната

Проект на здравното министерство предвижда изграждането на модерни медицински центрове в поне десет района в страната, те ще бъдат идентични един с друг, т.е., всяка една болница ще бъде снимка на останалите, каза във Велико Търново министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

По думите му така ще бъде създаден равен достъп до добро здравеопазване за всички хора, независимо в коя част на страната се намират, а начинът е чрез модернизация на съществуващите бази на областните болници или изграждане на нови корпуси. Според него по този начин ще се избегне ситуиране на високоспециализирана апаратура и високо ниво на медицински специалисти само в определени точки в страната.

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов провери втория етап от изграждането на новия болничен корпус към МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов". Заедно с изпълнителния директор на лечебното заведение д-р Стефан Филев бяха обсъдени възможностите за обособяване на нова хибридна операционна зала, с високотехнологично оборудване с финансиране от Министерството на здравеопазването.

Годишно през Спешното отделение на великотърновската болница минават над 27 хиляди пациенти, 21 хиляди от тях се приемат в болничния стационар. През болницата са преминали около 1050 души с ковид инфекция. Тези цифри и стратегическото място на болничното заведение показват, че то много прилича на голяма университетска болница, а в случая е важна и близостта й с АМ "Хемус", коментира министърът и допълни, че ще подкрепи амбициозните намерения на болничното ръководство във Велико Търново.

"Във война сме, но една война не се печели с инат", така проф. Ангелов коментира пред журналистите заявките на ресторантьорите да отворят своите заведения на 1 февруари. Той припомни, че приоритетите на правителството, пренаредени след Ковид-19, са свързани със здравеопазването, образованието, спорта и културата. "Ако позволим на емоцията или на ината да ни води във вземането на решенията, тази битка която проведохме до момента, много лесно ще я загубим", подчерта той и допълни, че до първи февруари има много време и че ще продължи да подхожда партньорски в комуникацията си с всеки от браншовете.

Ресторантите ще бъдат отворени две седмици след като бъдат наблюдавани тенденциите при разхлабването на мерките в приоритетните сектори, посочи той и допълни, че това се очаква около 18 февруари. Ако тенденцията не показва повишаване на заболеваемостта, след още две седмици ще се премине и към отваряне на нощните заведения, подчерта Ангелов.

Министърът коментира, че първата фаза на имунизацията срещу COVID-19 все още не е приключила на много места в страната, а в седмицата след 25 януари се очаква извънредна доставка на около 14 500 ваксини, които ще бъдат достатъчни за задоволяване на част от нуждите в първата фаза. В част от областите от страната ще може да започне и ваксинацията във втората фаза. Според последните указания болниците трябва да приведат 20 процента от наличните легла за ковид пациенти, за да се върнат отделенията към нормален работен ритъм, отбеляза още той.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини