От х:

Днес в x:

Служител на МВР в схема за фалшиви документи на чужденци

Задържани са пет лица, сред тях служител на отдел "Миграция" към МВР, за изготвянето на фалшиви документи на чужденци, съобщи районният прокурор на Пловдив Чавдар Грошев, по време на съвместен брифинг на Районна прокуратура - Пловдив, ОД на МВР - Пловдив и Дирекция "Вътрешна сигурност" към МВР.

От 15 януари включително и днес са осъществени 15 претърсвания и изземвания на адреси в Пловдив, Ихтиман, Самоков и Карлово. Иззети са множество лични карти, документи, заготовки за изготвяне на неистински български документи, карти за продължително пребиване на чужденци, дипломи и др. Задържаният служител на отдел "Миграция" е подпомагал дейността на останалите, като е предоставял идентификационни номера на истински лични карти, поясни Чавдар Грошев.

Служителят от сектор "Миграция" в Пловдив е наблюдаван от доста време, допълни Стефан Банков, директор на дирекция "Вътрешна сигурност" към МВР. Полицейският служител, с дългогодишен стаж на изпълнителска длъжност, се е възползвал от служебното си положение и е набавял лица, които са набирали чужденци да получат неистински документи и също е предоставял идентификационни номера на истински лични карти, които да бъдат подходящо подправени. Останалите четирима задържани са на възраст между 44 и 60 години, криминално проявени са и са от Пловдив, Карлово, Ихтиман и Самоков. На един от адресите е установена машина за изготвяне на неистински български лични документи, както и хартии и заготовки за изготвянето им, поясни директорът на ОД на МВР Пловдив ст. комисар Йордан Рогачев.

Схемата е била стройно организирана, намерените неистински лични карти и документи за постоянно пребиване на чужди граждани са с изключително високо качество, казаха Светослава Пенчева и Стоян Павлов, наблюдаващи прокурори от Районна прокуратура - Пловдив. Чужденците са били от Турция, Албания и Тунис. Не я ясно и колко неистински български лични документи са направени. За тази дейност задържаните са получавали суми от около 15 000 лева. Двама граждани на Тунис и на Турция са били задържани след като се опитали да напуснат страната през ГКПП "Дунав мост 2" с такива документи.

Петимата са задържани за 72 часа и предстои да бъде поискана постоянна мярка "задържане под стража",каза районният прокурор на Пловдив Чавдар Грошев.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта

Последни новини