От х:

Днес в x:

Ердоган заяви, че Турция е готова "да върне в релси" отношенията с ЕС

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган изрази днес готовност за "връщане в релси" на отношенията между Турция и ЕС, в които има силни напрежения по редица въпроси, особено във връзка с проучванията за въглеводороди в Източното Средиземноморие, предаде АФП.

Ние сме готови да върнем в релси нашите отношения, заяви Ердоган в реч в Анкара пред посланиците на страните членки от ЕС. Надяваме се, че нашите европейски приятели ще покажат същата воля, добави той.

Ердоган изтъкна, че засилващата се неизвестност покрай Брекзит може да бъде преодоляна само с това Турция да заеме заслуженото си място в европейското семейство.

През декември на среща на върха в Брюксел лидерите от ЕС решиха да санкционират "незаконните и агресивни" действия на Турция в Средиземно море срещу Гърция и Кипър, припомня АФП.

Срещата на върха на ЕС прие индивидуални санкции, които се предвижда да бъдат насочени срещу лица, участващи в проучвателните дейности, провеждани от Турция в Източното Средиземноморие.

Проучванията за залежи на газ, провеждани от Турция в морски зони, за които страната има спорове с Гърция и Кипър, от месеци бяха в центъра на напреженията.

Кризата между Атина и Анкара се засили с изпращането през август на турския кораб за сеизмологични проучвания "Оруч Реис" в спорните зони.

От няколко седмици турските отговорни представители засилват призивите за диалог с ЕС с цел уреждане на въпросите, пораждащи напрежение. Освен гръцко-труския морски спор, тези въпроси се отнасят също до ролята на Турция в конфликтите в Сирия, Либия и Нагорни Карабах, отбелязва агенцията.

В наши ръце е да превърнем 2021 г. в успех за отношенията ЕС-Турция, посочи още Ердоган. Можем да постигнем това като работим с дългосрочна визия, далеч от предразсъдъци и опасения, добави той.

Ердоган поиска от европейските дипломати, които прие в президентския дворец в Анкара, тяхната "подкрепа" за "отваряне на нова страница в отношенията между Турция и ЕС".

Ердоган направи това изказване, след като вчера бе оповестено, че на 25 януари в Истанбул ще бъдат подновени проучвателните преговори между Турция и Гърция с цел уреждане на спора им по въпроса за проучванията за въглеводороди в Източното Средиземноморие.

Смятаме, че тези преговори с Гърция могат да сложат началото на нова ера, изтъкна днес Ердоган.

Трябва да превърнем Източното Средиземноморие във воден басейн на сътрудничество, който ще служи на нашите дългосрочни интереси, вместо зона на конкуренция, заяви още Ердоган, цитиран от ДПА.

Призоваваме Гърция да се въздържа от действия, които ще ескалират напрежения, посочи турският президент, цитиран от Ройтерс.

Ердоган каза, че ще посрещне председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Турция в края на януари, съобщи Ройтерс. Ердоган добави, че е предложил да покаже на Урсула фон дер Лайен жилищата, построени от Турция, в района на Идлиб в Северозападна Сирия за настаняване на разселени лица.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини