От х:

Днес в x:

Школите за изкуства излизат на протест

Танцовите и музикалните школи искат да отворят отново и да възстановят работата си с децата. Те настояват за преразглеждане на заповедта на здравния министър, с която се забраняват занятията от музикалното, танцовото и творческото изкуство. В противен случай планират протест през следващата седмица.

За отваряне на танцовите и музикални школи настояват и деца, и родители, и преподаватели.

Родители споделиха пред БНТ, че е невъзможно децата да продължат тренировките в домовете си поради липса на подходящи условия.

"В балетната зала обучението е съвсем различно, имаме освен визуален контакт и физически контакт. Ние трябва да им помагаме, да усещат краката си и ръцете си, цялото си тяло, докато танцуват, няма как това да се случи виртуално", заяви собственикът и преподавател в балетна школа Антония Лазарова.

А репетицията дистанционно е предизвикателство за родителите, болезнена за преподавателите и неефективна за децата.

Хората от бранша намират заповедта на здравния министър за двусмислена. Според тях ситуацията води до дискриминация между децата, занимаващи се със спорт, които могат да тренират, спрямо децата, които посещават школите за изкуство.

"Ние зареждаме именно елита на нашата нация, хората, които създават културата и лицето на България, в никакъв случай не омаловажаваме още един път вируса, ние сме от първите, които сме лишени от правото на труд и ще бъдем от последните, на които ще им е дадено това право", сподели и председателят на Съюза на организациите за любителско изкуство Милена Налбантова.

"Държава, народ, без културни ценности, без да уважава своята култура, е варварски народ", заяви Лазарова.

Източник: БНТ

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини