От х:

Днес в x:

Турция обяви, че ефективността на китайската ваксина е 91,25%

Ефективността на ваксината срещу Ковид-19, разработена от китайската компания "Синовак биотех", е 91,25 процента, според временни данни от последната фаза на изпитанията на препарата в Турция, предаде агенция Ройтерс. Този резултат е потенциално много по-добър от данните, получени при изпитанията на ваксината в Бразилия, допълва агенцията.

Изследователите в Бразилия, които провеждат финалната трета фаза от изпитанията на ваксината, обявиха в сряда, че ефективността й е над 50 процента, но задържаха обявяването на пълните резултати по искане на компанията, с което повдигнаха въпросителни относно прозрачността, отбелязва Ройтерс.

Д-р Серхат Юнал, експерт по заразни болести и член на турския медицински съвет, обяви, че първоначалните данни за ефективността на ваксината са получени след изпитания на случаен принцип с участието на 7371 доброволци, допълва Асошиейтед прес. Д-р Юнал посочи, че ваксината е безопасна.

На пресконференцията снощи турските изследователи обявиха, че по време на техните изпитания не са регистрирани сериозни странични ефекти, с изключение на едно лице, което е дало алергична реакция.

"Синовак" е първият китайски производител на ваксина, който съобщава детайли от последната фаза на клиничните изпитания, след позитивните резултати на конкурентните ваксини на "Пфайзер", "Модерна" и "АстраЗенека", обявени миналия месец, отбелязва Ройтерс. Според съобщения в медиите "Синовак" е отложила обявяването на резултати от последната фаза на изпитанията за януари, за да обобщи данните от други държави, в които се правят такива, допълва Асошиейтед прес. Агенцията уточнява, че нивото на ефективност на ваксината, установено в Турция, към момента не може да бъде потвърдено от независим източник.

"Ние сме сигурни сега, че ваксината е ефективна и безопасна за турците", каза министърът на здравеопазването Фахреттин Коджа, който участва в пресконференцията заедно с турските изследователи на ваксината на "Синовак". Министърът допълни, че Анкара ще използва данните на изследователите за лицензиране на ваксината.

Турция договори закупуването на 50 милиона дози ваксина от "Синовак" и доставката бе планирана за 11 декември, но бе отложена. Министърът на здравеопазването Фахреттин Коджа каза, че първата пратка от три милиона дози ще пристигне в понеделник. Той опроверга съобщенията на някои турски медии, че китайската ваксина вече е пристигнала в страната. "Очаква се китайската ваксина срещу Ковид-19 да бъде изпратена към Турция в неделя", заяви снощи Фахреттин Коджа. По думите му в първата група ваксинирани, която ще включва здравни работници, ще има около девет милиона души.

"Синовак" е подписала сделки за доставка на своята ваксина, наречена "КоронаВак", със страни, като Индонезия, Бразилия, Чили и Сингапур. Компанията обяви, че преговаря също с Филипините и Малайзия, отбелязва Ройтерс.

Турският здравен министър съобщи, че страната му ще подпише споразумение с "Пфайзер" и неговия партньор "Бионтех" за 4,5 милиона дози от тяхната ваксина, които да бъдат доставени до края на март, с опция за закупуване на още 30 милиона дози по-късно.
Броят на заразените с новия коронавирус в Турция достигна вчера 2 100 712 души, като новите случаи за денонощието бяха 18 102, включително асимптоматичните, предаде Ройтерс. Броят на починалите с коронавирусна инфекция в Турция нарасна до 19 115, включително 254 души през последното денонощие (по данни, актуални към 24 декември).

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини