От х:

Днес в x:

Суперкомпютърът идва с нова улица в София

Суперкомпютърът ще допринесе за нови инвестиции и работни места, каза еврокомисарят Мария Габриел по време на проверката на изграждането на сградата на територията на София тех парк, който е част от европейската мрежа EuroHPCJoint Undertaking.

В проверката на място участваха кметът на София Йорданка Фандъкова, министърът на икономиката Лъчезар Борисов, министърът на финансите Кирил Ананиев, еврокомисарят по "Иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж" Мария Габриел, президентът Росен Плевнелиев (2012-2017), както и зам.-председателят на надзорния съвет на София тех парк Костадин Петков и председателят на Управителния съвет на парка Васил Караиванов.

Икономическият министър заяви, че с проекта за суперкомпютър България ще бъде утвърдена на световната сцена и по линия на иновационната си инфраструктура.

В най-тежката комбинация от кризи нито един стратегически модернизационен проект
 в София и страната не е спрян, каза Росен Плевнелиев.

Ще бъде изградена нова улица и ще се удължи и разшири друга, за да има по-лесен достъп до комплекса София Тех Парк. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова пред журналисти днес след проверката на изграждането на сградата на суперкомпютъра на територията на София тех парк.

Изцяло нова улица ще се изгради, която е успоредна на бул. "Цариградско шосе" - улица "Северна". Тя ще бъде с дължина 900 метра. Улицата ще бъде с по две ленти в посока, както и широк 5-метров тротоар с осветление, уточни Фандъкова. Едновременно с това ще се изгради и нов участък и разшири улица "Ген. Йордан Венедиков". Тя ще свързва София Тех Парк с бул. "Цариградско шосе". Тази улица съществува в малък участък в момента. Тя ще бъде удължена и разширена.

Инвестицията за двете улици е близо 5 млн. лева, посочи столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тези средства са поискани от правителството като инфраструктура от национален обект. Очаква се по време на правителственото заседание парите да бъдат отпуснати на Столична община, за да може да започне изграждането.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    По
    Порчо
    2 0
    18:22, 21 дек 2020
    А през супер компютъра хакерите ще ни крадат личните данни от НАП, Агенцията по вписванията и НОИ супер бързо!
Последни новини