От х:

Днес в x:

Сондата "Хаябуса-2" е събрала всички необходими образци от астероида Рюгу

Японската космическа сонда "Хаябуса-2" при полета си до астероида Рюгу е успяла да събере всички необходими образци в достатъчни количества за изучаване на неговата структура, съобщи представител на японското космическо ведомство, цитиран от ТАСС.

Агенцията се позова на изявлението на Юити Цуда, който определи мисията за успешна.

"Потвърдихме, че в контейнера се съдържа достатъчно количество частици от грунта на Рюгу . По този начин можем да определим мисията на "Хаябуса-2" като напълно успешна, ние получихме образците, за които си мечтаехме!", заяви на пресконференция Юити Цуда.

Освен това японските специалисти са могли да съберат и космически газ, който се отделя от образците на астероида. В близко време те ще изучат неговия химически състав.

На 5 декември японската сонда "Хаябуса-2" спусна на Земята капсулата с проби от астероида след 6-годишна експедиция. Тя успешно се приземи в южната част на Австралия, където беше локализирана от японските специалисти. Впоследствие контейнерът бе доставен в лабораторията на японското космическо ведомство близо до Токио.

Половината от пробите на Hayabusa-2 ще бъдат споделени между JAXA, американската космическа агенция NASA и други международни организации, а останалите ще бъдат запазени за бъдещо проучване, когато има напредък в технологите за анализ.

Но работата по сондата, която започна следваща мисия към два други астероида, не е приключила.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини