От х:

Днес в x:

Глобена хасковска фирма има месец и половина да разчисти маркучите от ТЕЦ-а

Хасковската фирма „Ерко Метал Инвест” ЕООД има месец и половина да разчисти нерегламентирано изхвърлените излезли от употреба гумени изделия за автомобилната индустрия в района на бившия ТЕЦ край Хасково. Това съобщиха от РИОСВ – Хасково в отговор на писмено запитване от Haskovo.net.

От екоинспекцията уточниха, че във връзка с образувалото се нерегламентирано сметище са издадени две наказателни постановления по Закона за управление на отпадъците (ЗУО).

С едното е наказано дружество „Екобултрейд“ ЕООД, град София за това, че е предавало производствените отпадъци на територията на бившия ТЕЦ „Хасково“ АД  на  дружество, което не притежава необходимия регистрационен документ за извършване на дейности с отпадъци, съгласно ЗУО. Санкцията е в размер на 7000 лв.

С другото постановление е наказано хасковското дружество „Ерко Метал Инвест“ ЕООД, затова че е приемало отпадъците на територията на бившия ТЕЦ „Хасково“ АД, без да притежава необходимия регистрационен документ за извършване на дейности с отпадъци съгласно ЗУО. Санкцията е в размер на 7000 лв.

Извършена е допълнителна проверка на място на 11.11.2020 г., за която е уведомен синдика на ТЕЦ „Хасково” в Търговище - собственик на замърсения терен. При проверката е констатирано, че продължава съхранението на големи количества незаконно натрупани негодни за употреба гумени съединения в бившия ТЕЦ „Хасково” в местността „Халилово“ (в недостроена сграда – бетонна конструкция).

По данни от материалите към преписката е установено, че Ерол Халим, управител на „Ерко Метал Инвест“, е посочвал мястото на разтоварване на отпадъците в района на бившия ТЕЦ, на база на което се явява причинител на нерегламентирано изхвърляне на отпадъци. Дадено е предписание на фирмата да извърши събиране и почистване на незаконно натрупаните гумени съединения от бившия ТЕЦ. Отпадъците трябва да се предадат за последващо третиране на лица, които имат разрешително за тази дейност.

Срокът за изпълнение на предписанието е 30.01.2021 г., пишат от РИОСВ – Хасково. След тази дата, от екоинспекцията възнамеряват да извършат последващ контрол.

Потърсен за коментар по случая Ерол Халим заяви, че бил само посредник. Каза, че не е имал намерение да изхвърля маркучите, а просто се договорил с представител на ТЕЦ-а да останат временно там, след което друга фирма щяла да ги вземе за третиране. В тази връзка той дал показания в полицията. Каза, че ще спази срока за разчистване на терена. Допълни обаче, че обжалва пред съда наложената му глоба.

Потърсихме за коментар и „Екобултрейд“, но представителка на фирмата заяви, че нищо не може да каже за случая, тъй като не е запозната.

Припомняме, че гумените отпадъци бяха изхвърлени в бившия ТЕЦ преди повече от година. Публикации по темата може да видите тук и тук.

Анета Кутелова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (10)

  • 1
    Ер
    Ерол
    30 -3
    15:55, 12 дек 2020
    А, автоморгата на ерол кога ще разчистват
    100 % незаконна дейност с участието на
    община хасково
    • Га
      Гарга
      10 0
      21:13, 12 дек 2020
      На гарга- око не вади!
    • Ха
      Хасково
      24 0
      23:03, 12 дек 2020
      Изобщо хасковските бизнесмени правят големи цигански работи
  • 2
    Всички миришат
    еднакво когато ги компост-ираш
  • 3
    От
    Отпадъка е на ГРОБ/ДПС
    13 -2
    04:12, 13 дек 2020
    Турчето Ерол е
    само биде - шерпа - ибрикчия на ЦК на Мутрите
  • 4
    Эа
    эапоэнат
    23 0
    05:16, 13 дек 2020
    Идете да проверите друг ,който раэфасова коли от Гълъбец как е иэхвърлил с тонове гуми в гората около Гълъбец.Скоро време вместо дървета ще иэникнат гуми.
    • До
      До запознат!
      2 0
      10:42, 14 дек 2020
      Село Гълъбец е в област Бургас, сигнализирайте до бургаската екоинспекция!
  • 5
    Ив
    ИВАНОВ
    8 -2
    12:52, 13 дек 2020
    Питам аз къде трябва да сди хвърля старите гуми кмета да не дреми ами да мисли по тоя въпрос трябва да измисли нещо
    • До
      До Иванов
      2 0
      10:43, 14 дек 2020
      Общината трябва да предостави на гражданите площадка за целта.
    • До
      до горните двама
      2 0
      10:53, 14 дек 2020
      Клавиатурна мишко , Гълъбец е село по пътя към кържали, а не в бургаско. Или си гледал пак в гугъла, или искаш да заблудиш нещо хората.
Последни новини