От х:

Днес в x:

11 °C

Коледни и бебета „валентинки“ вдигат раждаемостта в Хасково

Тези дни в страната се заговори за бейбибум. От много градове се похвалиха с повече дечица, родени напук на трудните обстоятелства около пандемичната ситуация с коронавирусната инфекция тази година.

Прогнозите за ражданията през декември и януари, са още по-обнадеждаващи. А едно от обясненията на акушерите за очакванията са, че именно през тези месеци трябва да се родят мартенските и априлските бебета, заченати при пълния локдаун, който беше наложен през пролетта в страната ни.

В Хасковското АГО очакванията са подобни. Статистиката засега показва, обаче, че най-много бебета са се родили през септември и ноември. В деветия месец на годината са проплакали 84 дечица-41 момченца и 43 момиченца. През ноември броят на новородените е същият, но „папионките“ са повече от „панделките“ с шест.

Едните са Коледните подаръци за своите родители, защото са заченати през декември, когато са се събират повече почивни дни и обикновено семействата са си по-дълго вкъщи, а празниците ги сплотяват и носят позитивно настроение. Другите пък са бебета „валентинки“. Родените през ноември са заченати през февруари-в месеца на любовта, казва старшата акушерка в АГО-Хасково Паулина Янкова.

Юли е месецът на трето място до момента в Хасково с най-висока раждаемост. В тукашния родилен дом са проплакали 30 мъжки рожби и 43 момичета.

От началото на годината до момента са родени 741 деца в Хасково. От тях декемврийските бебета за изминалите четири дни са 12.

За цялата 2019 година новородените в хасковското АГ отделение са 817, така че се очаква  2020 година да зъврши, ако не с повече бебета, то поне броят им да се изравни с този от миналата година.

В Хасковското акушеро-гинекологично отделение от началото на Ковид пандемията две жени, позитивни с инфекцията са станали майки. И двете раждания са проведени в специализираното за подобни ситуации помещение и са минали благополучно. В клиниката няма новородено, регистрирано с позитивен тест за Ковид, уточни началникът на АГ сектора д-р Ергюн Кехайов.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (6)

 • 1
  под населението по време на Фашисткото робство
 • 2
  Be
  bebe
  5 -2
  18:25, 4 дек 2020
  Децата, които се раждат сега са замислени от родителите си през март. Тогава бяхме заключени.
 • 3
  Тт
  ТТТ
  2 0
  19:58, 4 дек 2020
  Няма смисъл просто.
 • 4
  Той чи за нас се си е целогодишно лок даун, ут как са помним
 • 5
  Бу
  Бу_ба
  6 0
  21:27, 4 дек 2020
  Едно от юлските мъжки бебета е моето :)
  Дай боже повече деца да се родят, това е неуписуемо щастие.
  • Ам
   Амена
   0 0
   11:47, 5 дек 2020
   Да Ви е живо и здраво.

Хороскоп за 25.01.2021

Последни новини