От х:

Днес в x:

18 °C

Защо котките мяукат?

  Това е език само за хората.

  Всеки ден котката ви влиза в офиса ви, гледа ви възмутено и произнася унило „мяяяу“. Може да не е говореща котка, но смисълът е ясен: "Още не си ме нахранил, чудовище!"

  Домашните котки използват гласа си, единствено за да общуват със своите човешки компаньони, те рядко мяукат една на друга. И така, какво прави нашите котешки приятели толкова бъбриви с нас?

  Отговорът е свързан с опитомяването, обясняват експерти пред Live Science.

  Преди котките да се настанят при хората преди почти 10 000 години, те са били самотници, пишат Джон Брадшоу и Шарлот Камерън-Бомонт в книгата "Домашната котка: Биологията на нейното поведение" (Cambridge University Press 2000). Тъй като тези предци на котките рядко срещали други представители на собствения си вид, не е било необходимо да използват гласа си, за да общуват. Вместо това тези диви котки общуват чрез обонянието си или чрез триене или уриниране върху предмети, дървета например. По този начин котките не трябвали да се изправят лице в лице с други свирепи котки, за да изпратят съобщение. Това все още е до голяма степен начинът, по който котките комуникират помежду си, казва Джон Райт, психолог, изучаващ поведението на животните в университета Mercer в Джорджия.

  "Защо да използват вокализация, когато е толкова ефективно да използват останалите сетива?" казва Райт пред Live Science.

  Но хората нямат толкова фино обоняние като котките. (И е малко вероятно да оценим котка, която пръска урина по целия нов диван.) И така, котките комуникират с хората си по начина, по който е най-вероятно да им осигурят това, което искат - чрез мяукане. "Те са манипулативни", каза Райт. "Гласовата комуникация се превръща в инструмент."

  Много котки дори разработват репертоар от мяукания, за да изразят различни нужди и чувства или да предизвикат различни реакции. Например, котката ви може да ви изкара трели за поздрав, да измрънка приятелска молба да излезе навън или да поиска храна със силно мяукане.

  Мяукането на хората е частично научено поведение. Всички котки мяукат като котенца, за да привлекат вниманието на майка си, когато са наранени, измръзнали или когато тя случайно седне върху тях. Докато домашните котки пренасят това поведение в зряла възраст, уличните котки ( котки без собственик, които живеят навън) обикновено го надрастват. Едно проучване, публикувано в списанието "Поведенчески процеси", установява, че бездомните котки са много по-склонни да ръмжат или съскат, отколкото опитомените котки, които имат собственици. Когато уличните котки мяукат, това е безразборно - както за хората, така и за куклите и кучетата. Домашните котки мяукат много по-често и то само пред хората, което предполага, че те развиват мяукането като език специално за своите стопани. С други думи, котката ви мяука по вас, защото рано е научила, че това привлича вниманието ви

  Ако сте любопитни какво казва вашата котка, възможно е да насърчите комуникацията, казва Райт. Ако хората отговорят с думи и внимание на мрънкането и мяукането на котките си, те могат да създадат обратна връзка - почти като разговор. "Ако направите отговорите си достатъчно положителни и достатъчно предсказуеми, за да може тя да слуша вашата вокализация, тогава тя [котката] може да опита и да общува с вас", казва Райт.

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 24.01.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Обмислете положителните и отрицателните страни на въпроса, който стои за решаване пред вас днес, за да се предпазите от грешки. Ще бъдете успешни, ако не игнорирате разума от сърцето си и им отдавате еднакво значение. Общуването с приветливи и позитивно мислещи хора ще ви бъде полезно и ще ви се отрази тонизиращо.
  24 яну 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Телец Обхванати сте от ентусиазъм и това неминуемо ще доведе до промени. Ако се вслушате в съветите на ценен за вас човек и ги приложите в бизнеса, ще регистрирате сполука. Ако прекарвате почивката си на море бъдете внимателни с подводните спортове.
  24 яну 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Имате най-разнообразни планове за този ден, но твърде вероятно е да се окаже че трябва да се заемете с нещо, което не е влизало в сметките ви. Въпреки това го направете и няма да съжалявате. Бъдете искрени към интимния партньор, предпочитайте да говорите открито за въпроси, които ви вълнуват, а не да ги премълчавате.
  24 яну 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Ще посветите по-голямата част от времето си на реализацията на делова задача. Обмислено и разумно пристъпвате към работата си, друго не би могло и да бъде за вас, за това ще се доближите до успеха. Търсещите нов път ще проучват възможностите за образование или работа в чужбина.
  24 яну 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ще работите самостоятелно, влагайки творчески заряд и амбиция за изява. Без да отхвърляте чуждите идеи ще търсите най-доброто, което да приложите в работата си. Така ще си осигурите по-добри бъдещи проекти, а от там и финансова осигуреност. Вслушвайте се в съветите на специалисти за здравословните си неразположения.
  24 яну 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Полезните ви контакти ще благоприятстват задачите, с които се захващате днес. Когато сте в позиция на зависими от някого знаете как да се държите, но не променяйте отношението си към него при промяна на обстоятелствата. С ентусиазъм ще градите планове за общото ви бъдеще с партньора, вдъхновени от вниманието му към вас.
  24 яну 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Очаква ви спокоен неделен ден. Делата ви ще вървят така, както сте ги планирали. Вечерта е възможно да се отдадете на развлечения. Среща със стари приятели ще ви развесели и настрои позитивно за предстоящата седмица. Имате нужда от повече разнообразие, затова помислете какво можете да направите по въпроса.
  24 яну 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Изпълнени сте с добри очаквания от предстояща сделка и ще подчините времето на деловите си ангажименти. Натовареността ще изостри чувствителността ви и са възможни конфликти. Владейте се, за да не провалите настроението, не само своето, но и на околните. Пътуващите ще изпълнят програмата си, стига да са внимателни, ако шофират.
  24 яну 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Без да се стряскате от динамичното развитие на събитията покрай вас, ще задълбочите интересите си в сферата, в която работите. Доверието, което сте изградили до тук ще благоприятства по-следващите ви стъпки, без затруднения ще се ползвате от услугите на хората около вас.
  24 яну 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Затрудненията на работното място ще ви поизнервят, но ще намерите правилните решения за тях. Не се ангажирайте с много дейности наведнъж, за да можете да мислите пълноценно, а не под въздействие на стреса. Не пренебрегвайте семейството си и обърнете внимание на личните си дела. Грижите за здравето ще ви се отразят добре, ще ви направят по-гъвкави и бодри.
  24 яну 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Не се подвеждайте по чужди съвети, защото е възможно прикрити недоброжелатели да ви навредят. Вслушвайте се в собствената си интуиция и действайте съобразно нея. Имате успех сред противоположния пол. Чарът и чувството ви за хумор са неотразими. Възползвайте се.
  24 яну 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Инвестирайте в бъдещето си. Направете нужните усилия днес, за да се чувствате добре утре. От изявите ви ще зависят бъдещите ви реализации. Ползотворни контакти ще ви помогнат да определите приоритетите си, като дадете предимство на нещата, които ви носят доволство и добри доходи.
  24 яну 2021
  Последни новини