От х:

Днес в x:

73 заявки за помощ за семейства с деца в ситуацията на коронавирус в Хасково

    73 заявки са подадени вчера и днес в общинската дирекция „Социално подпомагане“ в Хасково за отпускане на месечна целева помощ за семейства с деца до 14-годишна възраст при обявено извънредно положение или обявена извънредна епидемична обстановка.

    Вчера са входирани 29 заявки, а днес до около 16 часа са приети 44 заявки, съобщи за Haskovo.net Антоанета Чолакова от „Социално подпомагане“ в Хасково.

    Днес следобед се беше образувала опашка от чакащи, въпреки че от социалната служба са организирали две приемни и служителите полагат усилия максимално бързо да обслужат гражданите. Налага се служителите да излизат навън, за да приемат документите и да се върнат в кабинетите, за да ги обработят, а понякога се налага да излязат за уточняване или нещо допълнително.

    Сред чакащите беше младата жена Василена Феим, която носеше 2-годишно дете на ръце. Тя обясни, че има и още едно дете – на 5 години. Каза, че е студентка в първи курс в Медицинския филиал в Хасково, но от март месец останала без работа, а съпругът й от 3 месеца бил безработен. „Нямаме собствени доходи, разчитаме на родителите ни“, каза Василена. Тя носеше документи за кандидатстване, но се съмняваше, че ще бъде одобрена, тъй като не се водела на адреса на мъжа й. За да си промени регистрацията, трябвало свекърва й да дойде от Разград в Хасково. Според младото момиче изискването за общия адрес не би трябвало да е спънка за отпускане на целевата помощ.

    До входа на социални грижи идваха много хора, които искаха да получат разяснения за кандидатстване. Освен на място, заявки могат да се подават още чрез Български пощи, чрез системата за сигурно електронно връчване – с електронен подпис или с ПИК код от НОИ и през сайта на Агенцията за социално подпомагане в рубриката „коронавирус“, откъдето се изтеглят заявление и декларация, която трябва да попълни работодателят и се връщат чрез имейл. „Единственото нещо, което трябва да приложат родителите е брутното трудово възнаграждение за ноември, а останалите данни се получават по служебен път“, каза Чолакова.

    Предстои да бъдат обработени подадените документи в кратки срокове, които ще бъдат определени от Агенция „Социално подпомагане“, за да може родителите своевременно да получат финансова помощ. Заявления за кандидатстване ще се приемат до края на декември. Всички изисквания за кандидатстване може да видите тук.

    Междувременно в „Социално подпомагане“ приемат и заявления за други помощи – заявления преди раждане, заявления за живородено, за майчинство, за детски надбавки, винетки.

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      36
      3662
      10 -1
      17:43, 1 дек 2020
      Като гледам пак повечето са черни!!!Ей тия цоцат от всякъде!!!!
    • 2
      Че
      Черен
      2 -1
      00:40, 2 дек 2020
      Какво е това струпване пред областна управа? Така ли се управлява епидемията? Областната?.. Къде си? Затвориха всичко, а пред областна администрация скупчени болни и здрави.
    Последни новини