От х:

Днес в x:

Личните лекари вече могат да издават електронно направление за PCR тест

Вече е възможно личните лекари да издават електронно направление за PCR-тест. Това каза пред журналисти заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева. Начева присъства на демонстрация на системата за издаване на електронното направление в столичния 17-ти Диагностично-консултативен център.

На първия етап в централизирания модул е включено издаването на направленията за безплатен тест за коронавирусна инфекция. Ще остане възможността и за издаване на направлението на хартия. Лекарите вече се включват в системата, тя покрива цялата страна, много малко са областите, от които нямаме информация за включени общопрактикуващи лекари, каза още Начева. Даден е "ключ" към централизирания модул, допълни тя и добави, че трябва да се направи препрограмиране на информационните системи на личните лекари. Възможно е да има проблеми в работата на системата, а вероятно и самите общопрактикуващи лекари ще имат нужда от текущо обучение и затова остава възможността за издаване на хартиено направление, добави Начева. Хартиените направления ще отпаднат, когато сме спокойни, че процесът работи без проблем и когато личните лекари желаят да издават само електронни направления, каза още тя. Може да има лекари, които искат да издават направления само на хартия, предположи Начева.

Пациентът не плаща за PCR-тест, ако е насочен от лекар, припомни Начева.

Електронното направление ще е в помощ най-напред за пациентите и след това за лекарите, каза общопрактикуващият лекар Николай Брънзалов. Надявам се всички процеси да бъдат електронизирани. Ясно е, че в началото ще имаме затруднения, но те са отстраними, добави той.

Д-р Брънзалов отправи апел към пациентите да не злоупотребяват с възможността за издаването на направление за безплатен тест, защото това би натоварило системата финансово и като времеви и човешки ресурс.

Модулът е изграден от софтуерната компания "Информационно обслужване"

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта

Последни новини