От х:

Днес в x:

Северна Македония въвежда кризисна ситуация заради разпространението на коронавируса

За първи път на цялата територия на Република Северна Македония се въвежда кризисна ситуация поради увеличения брой на зараза с коронавирус, съобщават македонските медии.

Вчера бяха регистрирани нови 1198 случая на зараза и починаха 26 души.

След като правителството обяви кризисна ситуация, както предложи вчера Съветът за сигурност, държавата ще управлява и частните болници и техните медицински кадри за по-успешно справяне с коронакризата, тоест за по-успешно лекуване на все по-големия брой болни от Ковид-19. Подобна кризисна ситуация се въвежда за първи път в страната и министърът на здравеопазването Венко Филипче ще съобщи детайли как това решение ще се прилага на практика, какви цени ще плащат пациентите в частните болници и др.

Президентът Стево Пендаровски обясни, че решението не означава национализация на частните болници, а само че временно ще бъдат управлявани от държавата, като за тези услуги ще бъдат обезщетени според закона.

Частните болници още не са се произнесли за намерението държавата да ги управлява.
Филипче отбеляза, че полицейският час няма да спре вируса. "Трябва да се носи маска и на закрито, и на открито, ръцете да се мият често и хората да не се събират на групи", напомни министърът.

Премиерът Зоран Заев вчера не изключи възможността да се въведе полицейски час. Засега има препоръка да не се излиза след 21 часа, освен при необходимост.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини