От х:

Днес в x:

Официално: България не подкрепя преговорната рамка за присъединяване на Северна Македония към ЕС

България обяви официално пред останалите страни от ЕС, че не подкрепя начало на преговори за членство със Северна Македония.

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева е изразила на заседанието на Съвета "Общи въпроси" на ЕС позицията на България, че можем да одобрим преговорната рамка с Албания, но на този етап не можем да подкрепим проекта на преговорна рамка с Република Северна Македония.

"Изразих позицията на България, че ние можем да одобрим преговорната рамка с Албания, защото смятаме, че са изпълнени голяма част от условията, поставени в решението от март. България на този етап не може да подкрепи проекта на преговорна рамка с Република Северна Македония и в тази връзка и провеждането на първата междуправителствена конференция", съобщи Захариева в изявление пред журналисти, след като приключи разглеждането на точката за разширяването на видеоконферентното заседание на Съвета. Захариева уточни, че на днешния съвет решения не могат да се вземат, а точката е била включена като предоставяне на актуална информация от страна на германското председателство и обсъждане за състоянието на преговорната рамка с Република Северна Македония и Албания.

Външният ни министър посочи, че предложеният проект на преговорната рамка с Република Северна Македония не отразява българските искания и не може да бъде подкрепен в настоящия си вид.

Позицията на България се основава върху рамковата позиция на парламента, която повече от една година е известна в публичното пространство, включително и на колегите от Република Северна Македония, отбеляза Захариева. Тя припомни, че България е настояла в преговорната рамка да залегнат три условия - първо, придържането към формулата за езика от 1999 г., потвърдена и с договора от 2017 г., пътна карта за изпълнение на договора от 2017 г., както и много ясен текст, че няма да се поддържат претенции за македонско малцинство в България. Все още тези условия не са включени в проекта на преговорна рамка, посочи българският външен министър.

Ние винаги сме отворени за продължаване на разговори и намиране на решения, но когато се водят преговори, са нужни две страни, подчерта Екатерина Захариева.

По време на заседанието тя е припомнила колко усилия е положила България по време на председателството си на Съвета на ЕС да върне темата разширяване в дневния ред на ЕС. Захариева отбеляза още, че в решението от март за започване на преговори има изричен текст за осезаем напредък по изпълнение на договора за приятелство и добросъседство.

Ние не смятаме, че има осезаем напредък по изпълнение на този договор, коментира тя.
Захариева подчерта, че българското правителство е отворено за разговори. И много ми се иска да се влагат повече усилия в провеждането на преговорите, отколкото в очерняща кампания срещу България, допълни външният ни министър. Смисълът на подготовката за членство и на разширяването е да направи съюза по-силен, а, ако на масата на ЕС има нерешени двустранни въпроси, това няма да направи съюза по-силен, заяви Екатерина Захариева. Тя посочи, че постигането на добросъседство е от интерес преди всичко за гражданите на държавата кандидат. Това трябва да е цивилизационен избор, той не трябва да става, защото искаш нещо от съседна държава, допълни министърът. Както и останалите реформи, така и добросъседството трябва да се прилага на практика, а не само да се приемат и одобрят едни текстове, отбеляза Захариева.

Тя е запознала колегите си с двустранните разговори между София и Скопие и е изразила благодарност за усилията, които полага германското председателство на Съвета на ЕС и комисарят по разширяване.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Та
    Таню
    6 -1
    19:50, 17 ное 2020
    Правилно...сър0бмани и македонисти, проводдици на комивтерновски идеи...вън!
    То и без това тези, които са българи вече имат български паспорти!
    Античките марсианци аут!

Още новини

Последни новини