От х:

Днес в x:

Демократите запазват мнозинството си в Камарата на представителите, надежди за Сената

Демократическата партия запази мнозинството си в Камарата на представителите след изборите в САЩ на 3 ноември, предаде Асошиейтед прес.

Агенцията отбелязва, че това развитие е очаквано, но вместо прогнозираното увеличение мнозинството на демократите в долната камара на Конгреса ще намалее.

Демократите вече си осигуриха 218 места в 435-членната Камара на представителите. Така партията ще контролира долната камара на Конгреса за 4-годишен период едва за втори път от 1995 г.

Възможно е демократите да спечелят още няколко мандата. Досега партията имаше 232 места в Камарата на представителите. Преди изборите тя очакваше мнозинството й да се увеличи с около 15 мандата, но вместо това сега е почти сигурно, че ще загуби почти толкова. Причината е силното представяне на републиканците.

Очаква се демократката от щата Калифорния Нанси Пелоси да остане председател на Камарата на представителите.

Преди изборите демократите се надяваха да спечелят и Сената. Сега обаче е много вероятно републиканците да запазят контрола си върху горната камара на Конгреса. И така, въпреки победата на Джо Байдън на президентските избори, демократите ще трябва да се откажат от част от амбициите си в областта на здравеопазването, инфраструктурата и други инициативи, като вместо това ще бъдат принудени да търсят компромиси с републиканците, отбелязва АП.

Партията на президента Доналд Тръмп вече си осигури 49 места в 100-членния Сенат. Очаква се републиканците да спечелят още едно в Аляска.

Демократите възлагат надеждите си на щата Джорджия, където съдбата на две места в Сената ще бъде решена на балотажи през януари.

В случай че двете партии спечелят по 50 места в горната камара на Конгреса, предимство на практика ще имат демократите, тъй като вицепрезидентът на САЩ, който е и председател на Сената, ще има решаващия глас. Камала Харис бе избрана за вицепрезидент в тандем с Джо Байдън, макар Тръмп да не е признал поражението си.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта

Последни новини