От х:

Днес в x:

Реорганизират големите областни болници за нуждите на пациенти с COVID-19

Заради увеличения брой новозаразени с коронавирус в София министърът и директорите на лечебните заведения са решили да направят реорганизация на целия процес по осигуряване на болнични легла. Това заяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

Това е т.нар - четвърта стъпка, за която не е говорено до момента, каза Ангелов. Ще се реорганизират цели лечебни заведения или специфични структури в тях.

До края на деня ще излезе заповедта на министъра за големите лечебни заведения в София, Пловдив, Бургас, Варна, Плевен - в големите областни болници ще бъдат създадени структури с около 200 легла за нуждите на пациентите с коронавирус.

За София - това са Окръжна болница, Софиямед, Токуда, "Александровска", "Пирогов", ВМА.

В Окръжна болница и Токуда ще бъдат затворени последните етажи от вътрешните отделения, ще бъдат увеличени и интензивните легла.

В "Александровска болница" ще се затворят две клиники, за да се реструктурират. В "Иван Рилски" също ще има реорганизация и ще бъдат разкрити допълнителен брой легла.

Допълнителни легла ще бъдат разкрити и в други болници.

Ангелов увери, че няма недостиг на легла в София.

Министър Ангелов каза също, че в София - в Студентски град е получил сигнал за заведение, което не спазва мерките. Той отново призова българите да бъдат отговорни.

"Защото се намираме в сериозна фаза на епидемията и ако не надделее разумът, цифрите ще бъдат доста по-високи", каза министърът.

Днес центровете за спешна медицинска помощ в София, Пловдив и Варна получиха 20 нови оборудвани линейки.

Автомобилите са закупени в изпълнение на проект BG16RFOP001-4.001-0001 "Подкрепа за развитие на системата за спешна медицинска помощ", финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж” 2014–2020.

Здравният министър предаде ключовете на линейките като уточни, че 17 отиват в Спешна помощ в София, 2 в Пловдив, 1 във Варна.

С тях ще се подобри изключително много логистиката на пациентите от домовете им до логистичните центрове и спешните отделения на лечебните заведения, каза министърът.

До момента по проекта са доставени 220 автомобила, до края на годината ще бъдат доставени още 40, които ще бъдат разпределени на местата, където има най-голяма нужда от линейки.

Източник: БНТ

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини