От х:

Днес в x:

В димитровградската болница са приети 4-ма пациенти с COVID-19

    В димитровградската общинска болница МБАЛ "Света Екатерина" са настанени 4-ма пациенти, положителни за COVID-19 по информация от РЗИ-Хасково.

    Пациентите са настанени в общинската болница поради неналичието на места в инфекциозното отделение в областната болница в Хасково и щом се освободят места, те ще бъдат транспортирани в Хасково, информира директорът на местната болница, д-р Матей Матеев.

    Основният проблем в Димитровград, за активното лечение на болни с COVID-19, е липсата на персонал, както и липсата на инфекциозно отделение. Има напрежение сред персонала, коментира директорът на болницата. "Във вътрешно отделение в нашата болница има 6 сестри и 5 лекари за 25 легла, от които 10 са за лечение на ковид болни, като за момента медицинския персонал издържа на напрежението".

    Единият лекар е пулмолог, както и един специализант, а другите са кардиолози. Общо 6 са медицински сестри, от които 4 са в пенсионна възраст, обслужват денонощно отделението с 25 легла. Една от младите сестри наскоро напуснала.

    „Ние нямаме военно положение, за да мога да ги задържам, затова който реши, напуска”, заяви още д-р Матеев. Той съобщи, че персоналът в „Св.Екатерина” не получава по 1000 лв. допълнително върху възнагражденията си, тъй като не се води на първа линия в битката с ковид, поради липста на инфекциозно отделение, с което разполага само областната болница в Хасково. Друг от проблемите е и липсата на респираторни апарати за тежко болните пациенти, по думите на иректора в болницата в момента е наличен един функциониращ стар респиратор.

    Леглата, придвидени за лечение на пациенти с ковид инфекция, са в бившата хирургия, където болните са изолирани, но си остава проблема, че основната сграда на болницата не разполага с условия за заразно болни за отделяне на потоците от пациенти.

    В същото време кметът Иво Димов заяви, че общината е готова да окаже съдействие на болницата с всякакъв вид строително-монтажни дейности,-- за да може да се осигури лечението на димитровградчани в местната болница, но ръководството на болницата трябва да представи план и да поиска подкрепа за това.

    Припомняме, че до преди десетина години димитовградската болница имаше инфекциозно отделение със съответните специалисти в отделна сграда. Закриването му бе отчетено като грешка още през 2012 г.  Според д-р Матеев възстановяването на тези отделения в общинските болници сега е невъзможно, дори и с пълната подкрепа на държавата, защото основният проблем е в липсата на специалисти.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Им
      Има
      7 0
      19:30, 28 окт 2020
      Има постановление на МС от 2008 г., което правителството и управляващите не спазват. В това постановление е ясно описано какво да се прави при пандемия, кой какво да прави, кои болници трябва да са оборудвани, как да се поддържат отделанията и т.н.. Вместо да изпълнява тези разпорежданията на това МП, мин. съвет и по точно премиера измисли нощ, вместо ден. И народното събрание се върза некомпетено и гласува извънредно положение, без да види беззаконието което внедриха. Така, че кмета е от статуквото което внедриха беззаконието и сега се чудят какво да правят. Лошото е, че народът пати от всичките тези безумици на управляващите и той ще тегли от глупостите им. Нароиха куп частни клиники, които 5 пари не дават за болните и вдигат ръце от тях, въпреки, че тези болници се финансират от данъците на всички хора. Безумия
    Последни новини