От х:

Днес в x:

4 °C

Аптекари остават без противогрипна ваксина, при джипитата зареждане от другата седмица

Изображение 1 от 2

  Повишеното търсене на противогрипни ваксини регистрират в хасковските аптеки заради Ковид пандемията, но към днешна дата ваксини няма.

  По информация на доставчика партиди за аптеките в провинцията ще бъдат разпределени до ден-два.

  Количеството, което беше заявено тази година за страната, е 70 000 ваксини, което е с 10 000 повече в сравнение с миналата година. Въпреки това се очаква сериозен недостиг на пазара.

  В големите вериги вече получиха един транш, но крайно недостатъчен. Според първоначалните очаквания и сега зареждането ще е не повече от 10-15 ваксини на обект. Ваксините са на цена между 25 и 27 лева. Спекулация с това няма как да има, тъй като ваксините имат пределни цени и са регулирани.

  Всеки втори пита за ваксина, но списъци не се правят, защото така или иначе доставката няма да стигне за всички желаещи, коментираха фармацевтите от една от големите аптечни вериги вериги в Хасково.

  Председателят на Областният фармацевтичен съюз Красимир Колев също потвърди информацията, че вторият транш ваксини ще е до дни. Той държи аптеки в Димитровград и Меричлери. В неговите обекти вече са направени списъци на желаещи да си купят. При първият транш е подавал в обект по около 20 ваксини. Сега обаче категорично зареждането няма да стигне за всички желаещи да се ваксинират.

  Нула ваксини. Така стоят нещата за малките аптеки. По информация на доставчиците от днес ваксини до тях няма изобщо да достигнат, коментира фармацевтът Янка Табакова. Тя е заместник-председател на Регионалната колегия на фармацевтичния съюз в Хасково.

  “Няма противогрипни ваксини и няма да има в малките аптеки. Информацията ми е от днес от разпределителя. Аз самата искам да се ваксинирам, защото го правя от 20 години насам и се оказва, че няма дори от къде да си купя. В предходния етап на зареждане до мен не достигна доставка, сега получавам същия отговор за заявката си.

  В годините назад съм дарявала по 100 ваксини на социалните домове, когато ми останат от зареждането, а сега самата аз няма откъде да си набавя.

  Ние аптекарите също сме на първа линия в опасността от заразяване с вируси, също като лекарите, и системата не трябва да ни излага на риск!“, коментира фармацевтката, която е с дългогодишен стаж в системата.

  По думите на колегата й Красимир Колев основната таргет група, която вдига търсенето на противогрипните ваксини, е на хора над 65-годишна възраст, по-малко са желаещите да се ваксинират сред младите хора. Затова аптекарят насочва възрастните си клиенти към джипитата, където също ще има доставка на ваксини.

  Според официалната информация, на личните лекари ще бъдат предоставени 180 000 ваксини. Те са безплатни и са за хора над 65-годишна възраст, които са с хронични заболявания.

  В Хасково зареждането в кабинетите на джипитата се очаква идната седмица, обясни председателят на Регионалната колегия на Българския лекарски съюз д-р Николай Колев.

  „Уверението, че разпределението на ваксините ще започне през следващата седмица, е от лично от главния епидемиолог доц.д-р Ангел Кунчев. Друг е въпросът, че търсенето няма да бъде задоволено“, обобщи д-р Колев.

  Според изчисленията му средно по 10-15 % от подлежащата на ваксиниране група в една практика ще получат ваксината. Тя ще се поставя само по желание, но засега отказ от тази възможност на пациенти д-р Колев не е регистрирал.

  Личните лекари ще започнат ваксинацията най-напред на възрастните си пациентите над 65-години, които са с хронични заболявания-белодробни и сърдечно-съдови, както и на такива с по-сериозно състояние на диабет. Ако ваксини останат, ще бъдат преразпределяни към останалите възрастни в пациентската му листа.

  "Ако носим лични предпазни средства и спазваме достатъчна дистанция, смятам категорично, че ще намалим риска от възможността да се заразим. Затова трябва всеки да действа по съвест и да пази себе си и близките си.

  Най-важното е в следващите дни и седмици да овладеем ситуацията, която в момента регистрира повишена заболеваемост. А това означава, чее мерките трябва да се спазват от всички, включително и от личните лекари", съветва д-р Колев.

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (8)

  • 1
   Мм
   мм
   10 -5
   15:07, 20 окт 2020
   Няма държава няма Ваксини .
   • Нн
    нн
    11 -1
    16:51, 20 окт 2020
    На мястото на държавата има организирана престъпност начело с Доган, Пеевски, Борисов и Гешев.
   • Пушете
    "Девинска трева" и ще бъдете щастливи
    ......
    Може да я намерите при дистрибуторите на нашата фирма "Девинска вода"
  • 2
   Ha
   Haha
   7 -2
   17:23, 20 окт 2020
   Сега вече ще мретв от вируса, като не гледате чуждестранни медии, доказаха, че в Испания, Италия, Белгия, Англия и Франция са умрели в началото повече хора заради тривалентна противогрипна ваксина, а вие се бутате да си слагате...
   • Ня
    Няма смисъл.
    4 -1
    07:35, 21 окт 2020
    Стадото върви на заколение. Не чете. Не се интересува. Само каквото му кажат фармацевтичните компании и тези които папката от тях. Това чува
  • 3
   Аз
   аз
   7 -2
   19:59, 20 окт 2020
   Това правителство дава милиони за глупости и милиарди за самолети, а не дава някой лев за ваксини- ама че простотия...
  • 4
   См
   Смях в залата
   6 -4
   20:18, 20 окт 2020
   Страхливците ще умрат от страх, защото все нещо няма да са видели, разбрали, ваксинирали. Човек умира, за да се роди пак, но ако си страхливец, ще се родиш мишка и пак и пак, докато претръпнеш.
  • 5
   Сс
   СС Никой
   6 -4
   21:00, 20 окт 2020
   Никой не трябва да слага маски.

  Хороскоп за 26.11.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Мисли, свързани с отминали събития отново ще излязат на преден план. От тях няма да се почувствате по-добре, за това си наложете да ги забравите. Насочете енергията си за по-хубавите неща в живота ви. Дарете си малко почивка и нещо специално за себе си, заслужавате го не по-малко от всеки друг.
  26 ное 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Съчетавайки полезното с приятното, ще изживеете деня си приятно. Без да изтъквате заслугите си пред някого, ще успеете да го насочите в желаната от вас посока на мислене и заедно ще вземете решения за бъдещата си работа, цел или живот. Осигурете си време и за себе си, имате нужда от разтоварване.
  26 ное 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Професионални срещи и обсъждане на интересуващи ви теми са част от ангажиментите, стоящи пред вас. Ще се включите в текущ проект и ще провокирате събитията в своя полза, без разбира се да предизвиквате недоволството на колегите си. Спазвайте добрия тон в общуването и законността.
  26 ное 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  С лекота ще разрешите въпрос, който отдавна ви занимава. Изпитвате необходимост от промяна и същевременно се чудите от къде да започнете. Може би от себе си, може и от дома си. Във всички случаи се нуждаете от повече движение, спортувайте и се забавлявайте. Работата ви изтощава, не се давайте.
  26 ное 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  С набелязаните мерки за подобряване организацията на работното място ще имате своите резултати. Всички те ще се окажат важни за професионалното ви развитие и най-вече финанси. Нововъведенията ви ще срещнат разбиране и ще получите подкрепа. Сигурно е, че сте сред най-добрите и с нищо не ви превъзхождат.
  26 ное 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Предстоящите промени създават у вас напрежение, но и не ви липсват добри очаквания. За някои те са свързани с нова работа, смяна на местоживеене или друго интересуващо ги обстоятелство. Правейки оценка на развитията в живота си, ще бъдете по-обективни, ако изключите нещата от емоционален характер.
  26 ное 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Настроението ви е добро, независимо от поведението на околните. В случая това е чудесно, защото вие наистина сте прави. Упоритостта в работата ви ще донесе резултат. Ще се радвате на заслужено признание, а и наградата ще бъде добра. Проявете толерантност към човек от обкръжението ви, който има свои проблеми.
  26 ное 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Ще сложите добро начало на нещо ново в живота си днес. Положителните промени ще ви заставят да станете по-търпеливи към себе си и околните. То няма да ви коства големи усилия, защото сърцето ви е широко и в него има място за много обич и човешка топлина. Щастливите мигове ще последват и трайно ще се настанят в живота ви.
  26 ное 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Денят не е подходящ за започването на нещо ново. Задоволете се с изпълнението на обикновените си задължения, дори да ви се струват досадни. Не давайте обещания, за които знаете, че са трудноизпълними. Вечерта прекарайте в шумна компания.
  26 ное 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Сега вие сте творци на своето щастие. Най-вече от вас зависи да направите денят си успешен. Очакват ви изненади от всякакво естество и се налага да бъдете много внимателни в действията си. Погрешна стъпка може да ви донесе доста неприятности. Намерете време за любимия човек, защото нещата там не вървят гладко. Или може би е време за нова връзка?
  26 ное 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Днешния ден предлага сериозно предизвикателство за вас. Мотивацията ви за работа е толкова висока, че нищо не може да ви откаже от онова, което сте си наумили. Можете да разчитате на ваш приятел в момент, когато се нуждаете от съвет. Бъдете концентрирани и резултатите ще са налице.
  26 ное 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Ще придвижвате напред делата си, но наред с работата си е добре да се погрижите интересите ви да бъдат защитени. Използвайте контактите си и създайте условия за развитие на идеите си. Има потенциал в тях, стига да ги популяризирате и направите достъпни за повече хора. В желанието си да зарадвате близки хора ще влезнете в разходи.
  26 ное 2020
  Последни новини