От х:

Днес в x:

4 °C

184 910 български граждани са подали заявление за получаване на статут на уседналост във Великобритания

До 30 юни 2020 г. 184 910 български граждани са подали заявление за получаване на статут на уседналост във Великобритания, съобщи вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в рамките на парламентарния контрол в отговор на въпрос на депутата Красимир Янков.

Статут на уседналост са получили 40,1%, а временен статут на уседналост - 58,4 % от подалите заявления български граждани. Процентът на регистрация за получаване на двата статута е най-голям сред българската общност, обясни Захариева.

Тя посочи, че българите на територията на Великобритания са добре запознати с изискванията за получаване на статут на уседналост и са информирани, че крайният срок за кандидатстване е удължен до 30 юни 2021 г. Още през ноември 2018 г. започнахме разяснителна кампания за българската общност за предоставяне на подробна информация за процедурата и условията за кандидатстване за двата статута, припомни външният ни министър. Обединеното Кралство обяви, че след една година ще трябва да се пътува с паспорти, не с лични карти и в част от кампанията призовахме българските граждани да не чакат до последния момент, а да се снабдят с паспорти, ако нямат такива, допълни външният министър.

Българските граждани, които все още не са придобили правото на постоянно пребиваване, но в момента живеят във Великобритания, са изцяло защитени от споразумението за оттегляне, каза Екатерина Захариева в отговор на депутата Лало Кирилов в рамките на парламентарния контрол.

Българите, както и другите европейски граждани, ще трябва да кандидатстват по схемата за уседналост на ЕС, за да могат и след края на тази година да продължат да се ползват от правата, които имат в момента. В случай, че кандидатурата им е успешна, ще получат статут на установено лице, даващ право на постоянно пребиваване, или статут на лице в процес на установяване. След като достигнат период от пет години на законно пребиваване в Обединеното кралство, ще могат да кандидатстват за статут на постоянно пребиваващ, обясни тя.

Решението за даване на статут на уседналост или за временен статут на уседналост е въпрос на вътрешни правила на Обединеното кралство и се основава на ясно дефинирани изисквания, посочи Захариева, като уточни, че разликата между двата статута е в обема на ползваните социални права.

Една от червените линии на британското правителство е категоричната позиция, че физически документ , удостоверяващ статута на уседналост на гражданите на ЕС, няма да бъде издаван, информира още вицепремиерът. Обяснението е, че бъдещето е в дигитализацията и в използването на дигиталните административни услуги, които предоставят лесен и сигурен начин за доказване на миграционния статус на лицата, уточни тя.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

 • 1
  Ли
  Ливърпул
  2 0
  13:40, 16 окт 2020
  Защото тук страната е управлявана от мутри и мафиоти.
 • 2
  Бо
  борисоф
  0 0
  14:56, 17 окт 2020
  най голямото постижение на бойко

Още новини

Хороскоп за 20.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Снабдете се с повече информация, отнасяща се до професионалните ви проекти. Амбициите ви са осъществими, но трябва повече работа. Отлагайки нещата, няма да постигнете напредък, за това съчетайте усилията си с човек от обкръжението ви. Увереността, с която печелите доверие ви помага да сте в крак с новостите.
20 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Работата ви ще е много днес, затова бъдете пределно концентрирани. Опитайте са да свършите всичко, което се изисква от вас. Възможно е околните да ви занимават със странични проблеми, но не позволявайте това да се случи. Нямате основания да се съмнявате в искреността на свой близък.
20 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Пристъпвате към осъществяването на свой проект, върху който работите от доста време. С изявите си ще впечатлите хора, които бихте желали да имате за партньори. Ще последват препоръки и добри предложения. Не си губете времето с човек, имащ други предпочитания. Ако трябва да правите компромиси, не се колебайте.
20 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Не прекалявайте с пазаруването днес, тъй като финансовото ви състояние не е завидно. Помислете за отношението си към околните, дали това е най-доброто, на което сте способни. Опитайте се да приемете неприятни новини хладнокръвно, без излишни емоции.
20 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате много добър късмет днес и ще получавате потвърждение за това на всяка крачка. Денят е подходящ за рисковани авантюристични начинания, като ако не спечелите много, то е сигурно че няма и да загубите, а изживяванията които ви предстоят наистина си заслужават опита. Доброто ви настроение се отразява много благотворно на атмосферата у дома.
20 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Днес ще бъде добър ден за вас, особено по отношение на личния ви живот. Приятната новина, която ще чуете, ще ви накара да летите от радост. Очакват ви хармонични отношение с вашия любим човек. Пожелайте си тези хубави моменти да не ви напускат никога. Работата ще ви се стори досадна, но ще се справяте без усилия.
20 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Обичани сте и днес отново ще получите потвърждение за любовта на човека, с когото споделяте общи интереси и други вълнения. Работещите с документи и пари да повишат вниманието си, всяка разсеяност би им струвала скъпо. Предложения, свързани с бъдещи реализации ще ви накарат да предприемете и съответните действия.
20 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Пред вас се разкриват перспективи, които ви помагат с лекота да постигате целите си. Умеете да говорите убедително и това ви прави предпочитани и интересни, а също и успешни. Не пренебрегвайте мнението на колегите си, в даден момент ще ви бъде полезно и ще ви подтикне към действия.
20 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
В повече работа ще премине деня ви. Срочни ангажименти и семейни задачи ще ви подтикнат да потърсите и друга възможност за справяне с проблемите си. Но, ако в нечие присъствие откриете дразнител, не бързайте да късате мостовете. Овладените емоции са по-добър съветник от желанието да си кажете всичко, което ви притеснява.
20 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Приятна личност ще ви напомни отминали събития, от които сте запазили добри спомени и чувства. Няма да ви бъде трудно да осъзнаете пропуските си и да ги наваксате. Внимателно подбирайте храната си, имате нужда да разнообразите менюто си. Повече предпочитайте плодове и зеленчуци и по-малко на месо с мазнини.
20 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
И днес ще продължи успешният ви ход напред. Ако трябва отложете някои свои ангажименти и отделете повече време за близък, който се нуждае от съдействието ви. Помощта ви ще бъде полезна и навременна. Някои от вас ще пътуват по служебни дела. Бъдете внимателни при шофиране и не предприемайте рисковани изпреварвания.
20 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Успявате да разнообразите деня си, пък било то и по нетрадиционен начин. Малка промяна в плановете няма да ви навреди кой знае колко, дори напротив. Това ще ви открие неподозирани хоризонти и перспективи. Хората около вас се възхищават на активността ви и способността да поемате отговорности.
20 окт 2020
Последни новини