От х:

Днес в x:

22 °C

Венци и цветя в памет на хилядите избити тракийци край Маджарово

  Тържествено поклонение се състоя пред Пантеона на загиналите тракийци край Маджарово, съобщиха от Областна администрация в Хасково.

  Церемонията бе в чест на Деня на тракийската памет, който община Маджарово организира по повод 107 години от клането край Ятаджик, сега Маджарово.

  Венци и цветя на признателност поднесоха вицепрезидентът на България Илияна Йотова, народният представител Евгения Ангелова, областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова, кметът на Харманли Мария Киркова, кметът на Свиленград Анастас Карчев,  кметът на Ивайловград Диана Овчарова, председателят на Съюза на тракийските дружества Красимир Премянов, представители на тракийските дружества от цялата страна, наследници на бежанците, граждани и гости на Маджарово.

  „На днешната дата си спомняме за трагичната съдба на хиляди българи, загубили живота и домовете си през 1913 година. Почитаме паметта на тракийците, останали завинаги по тези земи след един от най-жестоките погроми в новата история на България. Припомняме си за унижението, грабежите и убийствата на жени, деца и възрастни, белязали за пореден път Националната ни памет.  Но в този ден на памет бих искала да споделя и възхищението си от смелостта и храбростта на войводите Руси Славов, Димитър Маджаров и техните чети. Точно те, преди 107 години, тук, край Ятаджик, са готови да дадат в жертва собствения си живот, за да спасят хиляди прогонени Българи. Искам да изкажа и уважението си към потомците, които въпреки пропитите с кръв земи от невинните жертви, отговарят по най-достойния начин „не забравяй, но не отмъщавай““, каза в обръщението си областният управител.

  Тя подчерта, че събития като тези от 1913 г. трябва да се помнят и за тях трябва да се говори. „Да не се забравя паметта на жертвите! Да не се забравя подвигът на героите! Но най-вече да не се забравя, че духът и вярата са успели да съхранят българския народ и в това изпитание. За пореден път си припомняме, че само когато сме единни можем да защитим каузата България! Поклон! Да живее България!“

  Веднага след церемонията официалните лица поднесоха цветя и на паметниците на спасителите на тракийците воеводите Димитър Маджаров, Руси Славов и Капитан Петко войвода.

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (13)

  • 1
   Вр
   Време е ...
   10 -9
   20:27, 3 окт 2020
   Оценка за тези размирни времена следва да се прави и от други позиции – гръцка, католическа, арменска, турска и др. Точно по това време в Западна Тракия безчинстват и българските комити Панчев, Тенекеджиев, Александриев, Хасърджиев. В Плавинска околия са Неделчо, Никола, Киранкъл, Росо – също български комити. Основна грижа са им парите! Вижте кого посичат за отказ (500 или 1000 лири) – Яни син на Чочо (на четири със сабя); четирима гръцки попве на селата Кестанели, Чекирдекли, Козлуджа; синовете: на Фрако – Паскал, на Андон – Димитри, на Еркир – Христодоли, на Димитър – Танаш, Карахасан ага, на попа Димитрий отсичат лявата ръка, на Христофор, син на поп – двете му уши… дълъг списък от видни имена и зулуми. Особено жестоки са към католическото население в района. Всичко това е докладвано на българските генерали Тошев и Савов на 26 октомври 1913 г. с молба да спрат кръвопролитията. Полученият отговор е: „… нашите хора са уморени!“. (Извадката е от официални архивни документи).
   • Ив
    Иван
    16 -7
    21:01, 3 окт 2020
    ... И това оправдава ли последвалия геноцид върху мирно население, масови убийства на деца и жени. Няма живи свидетели на тези събития, но много хора още помним разказите на нашите деди и няма да забравим !
   • Го
    Горския
    8 -9
    00:22, 4 окт 2020
    Дали ще утрепеш мутра или бей няма значение
    ....
    Областната Туркиня от ГРоб кво прави на тържество на Българите ?
   • Ар
    АРСЕН ЛЮПЕН
    7 -4
    01:31, 4 окт 2020
    До "Време е ...",прав си за споменатите безчинства,тези случки трябва да се помнят и напомнят,но по-важното е да осъзнаем какви отпадъци и предатели ни управляват от 30 години. Превърнаха Българските села в ц и г а н с к и ,къщи се рушат ,издевателството над Българския народ е сравнимо със зверствата през онези времена, иначе няма обяснение защо над 2 млн. Българи избягаха в други държави, в иначе уж мирно време. Докато за онези времена може само да си спомняме и тъжим, то за настоящето все още имаме време да го променим така ,че загиналите тогава да бъдат горди с нас и да бъдем поне малко сравними с тях.
   • Ко
    КОЙ е изклал българите?
    10 -7
    01:57, 4 окт 2020
    Никой,никъде не спомена в речите и излиянията ...Кой бе ...Кой е изклал тези Хилядите жени,деца... бебенца... старци ?!
    Сякаш са се самоизбили!
    Изкрещете го бе Тулупи продажни и страхливи....Турците изклаха хиляди беззащитни българи до Маджарово !
  • 2
   Са
   Саръчизмалъ Асан Аа
   11 -4
   21:12, 3 окт 2020
   Пак ЧИТАШКА пропаганда ! Не за пръви път!
   Ми що клали хиляди невинни и колко дечица!!!, ами не търсили комити..
   След като като Свиленград остава в България по договора от септември 1913, турчора го опожарява разсипва на прах буквално, изсичат даже дърветата , изколват стотина души - старци, недъгави, деца – сирачета.. Правят снимки и ги пращат на френски вестници, уж български золуми от 1912 година..
   Друга пропагандна свинщина! Ататюрк и турчора влизат на 9 9 22 година в Измир , те не щяли ама гърците сами обесили владиката си на едно църковно кубе.. Гърците после обградили арменската маала, запалили я и ... и нарязали гумите на тулумбаджиските коли, да не могат великодушните читаци да спасяват хората.. И разни паликарета изклали гърците, макар читаците да ги възпирали със сълзи на очи???!!!
   Читашки масали.. Като сиганските.. ..Невинни, благи и добри... ама доругите виновни.
   • Да
    Да бе
    2 -2
    00:28, 4 окт 2020
    За да се решат проблемите на България , Азербейджан и Турция
    и се спасят милиони хора , трябва да се
    ликвидират 3 прасета
    - Боцко , сина на Гайдар Алиев и Истанбулското шопарче (с арменска баба)
  • 3
   Ту
   Турчин
   9 -2
   21:44, 3 окт 2020
   Почит на починалите. Историята на България е пълна с предатели. Много разделен народ. През 1944 изчезват над 35 хиляди учители, политици, полицаи и интелектуалци убити и предадени от собствения си народ, разбира се с фитил на Русия. Както е и в момента с тези протести. Много подкрепят г-н Борисов и малцина го мразят. И заради това дередже много хора напускат България занещастие.
   • Ами още ще избиваме ... Комундентата меки китки и... Виж коментара
   • Кото прочета че 1944 година са избили цвета на нацията и ми се ПОВРЪЩА. ЗМащото тогавашният цвят най -вероятно е като сегашният цвят. Вижте народното събрание и преценете. Какъв цвят. ЕБАСИ
   • А това че тогава между сухото е изгоряло и мокрото е факт. Винаги в такива ситуации има и невинни жертви за съжаление. Но повечето са си били за трепане. Че прочетете романа " Тютюн " . Или не сте го чели. Живота е бил гаден благодарение на чорбаджиите които по интелект и алчност са същите като сегашните.
  • 4
   Гл
   Гламав
   4 0
   18:14, 4 окт 2020
   Защо никой не казва как ГЕРБ продадоха Маджарово на ДПС и сега кмет там е от ДПС. ГЕРБ дори да ги улеснят не издигнаха свой кандидат!!!
   • Св
    свински черва
    0 0
    00:22, 5 окт 2020
    Пеевски държи Борисов чрез Гешев.
    Ако Тиквун не угоди с нещо на ДПС, Дебелия му праща Каскета.

  Хороскоп за 26.10.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Убедени сте, че някъде неизменно гори чистия пламък на доброто, колкото и да е нищожен той. Поставете се на мястото на другите и опитайте да разберете и най-покварените. Необходимо е да се прави разлика. Ще станете неимоверно надеждни, спокойни и оптимистично настроени, ако сте удовлетворени и щастливи от връзката си с партньора. Ще имате късмет с парите. Дори и друг да ви ги дава, ще ги имате предостатъчно.
  26 окт 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Действайте предпазливо и осмисляйте всяка своя следваща стъпка. Необходимо е да имате доверие в хората, с които работите и в труден момент да се допитате до тях. Имате добри шансове, но бъдете готови за неочаквано развитие на делата ви.
  26 окт 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Предвижданията ви са основателни и сте в състояние да ги реализирани, поне онази част, която касае вас самите. Късметът ще бъде с вас и мечтите ви ще се сбъднат, внасяйки настроение в душата ви. Бъдете по-толерантни към обкръжението си и не се превръщайте в досадници. Това отегчава.
  26 окт 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Професионалното ви развитие ще повиши доходите ви. Напрегнати сте и това се отразява на взаимоотношенията с колеги и роднини. Избягвайте конфликтите. С тях не доказвате нищо, а се хабите много. Ще получите нови предложения и възможности за партньорство с влиятелен човек.
  26 окт 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Привлича ви идеята да превърнете работата си в осъществена мечта. Имате организаторските умения, знания и контакти, и можете. Късметът също ще ви съпътства. Не пренебрегвайте задълженията си към близките ви и се съобразявайте с чувствата им. Споделете вечерта си с любим човек.
  26 окт 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Денят ви ще бъде интересен и емоционално наситен. Вниманието на ви е погълнато от човек, чиито разбирания са сходни с вашите. Свързват ви общи интереси и ще предприемете стъпки към повече сближаване. Не е изключено да оставите работата си на заден план, но това не е препоръчително. Бизнес-делата ви изискват също внимание и работа. Грижете се и за близките си.
  26 окт 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Всичко, с което се захванете ще бъде успешно. Доволни ще останат онези творчески личности, които поставят щастието на другите, като водещо начало. Към тях съдбата ще бъде благосклонна, защото те са намерили верния път. Ако имате здравословни проблеми денят предлага успешното им разрешаване. Потърсете алтернативни решения.
  26 окт 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Радвайте се, желайте доброто на другите и ще се чувствате прекрасно благодарение на успехите, които бележите в личния си живот. Не се доверявайте безрезервно на колегите си, някой може да ви навреди. Необходимо е да се движите повече, ако започнете диета днес ще постигнете добри резултати.
  26 окт 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Днес правете повече добрини. Те ще се припомнят в подходящ момент, и това ще увеличи успехите ви. Приятелска сбирка ще ви разведри и донесе повече настроение. Случайно запознанство е възможно да прерасне в трайна връзка за неангажираните от вас.
  26 окт 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Като хора обичащи предизвикателствата и днес няма да пропуснете да бъдете там, където се случва всичко интересно. Захващате се с нещо, което ви се струва достатъчно перспективно и същевременно интересно. Умеете да привличате други хора за кауза, в която вярвате и за която работите. В личен план ви предстои интригуващо запознанство.
  26 окт 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Запазете добрия тон, за да не се поставите в деликатна ситуация. Овладейте емоциите си и свършете работата си без да ви се налага да влизате в пререкания с когото и да било. Нечия подкрепа ще внесе увереност в силите ви и ще ви помогне по-добре да организирате намеренията си за деня.
  26 окт 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Делови успехи ще бележат тази седмица. Финансовото ви благосъстояние значително ще нарасне най-вече благодарение на усилията, които сте положили в миналото. Направете близките си съпричастни на успехите си.
  26 окт 2020
  Последни новини