От х:

Днес в x:

Руска журналистка се самозапали след натиск от властите

Изображение 1 от 2

    Руска журналистка почина днес, след като се запали пред местното представителство на вътрешното министерство в Нижни Новгород, ден след като апартаментът й е бил претърсен от полицията, предаде Ройтерс.

    Преди да се самозапали Ирина Славина написва на страницата си във Фейсбук: "Винете Руската федерация за смъртта ми".

    Славина бе главен редактор на "КозаПрес" (KozaPress), местно издание, твърдящо, че работи без цензура и без да получава заповеди от властите.

    Ден преди смъртта си, Славина написа във Фейсбук, че полицаи и следователи са претърсили апартамента й, като са търсили брошури, листовки и сметки на опозиционната организация "Отворена Русия", финансирана от критика на Кремъл Михаил Ходорковски. Те са взели тетрадки, лаптопа на дъщеря й и мобилния телефон на съпруга й.

    Руският следствен комитет съобщи, че започва предварително разследване след самоизгарянето на жена в Нижни Новгород, град с население от 1,3 милиона души, намиращ се на около 400 км източно от Москва. В изявлението на следствения комитет не е споменато името на Славина.

    Членове на руската опозиция изтъкнаха, че Славина е била подложена на натиск от властите.

    "През последните години представители на службите за сигурност я подложиха на безкрайни преследвания заради дейността й като опозиционер", написа в Инстаграм опозиционният политик Дмитрий Гудков.

    "Какъв кошмар. Всички тези случаи, в които полицията се забавлява, тези шоута с хора с маски - това не са игри. Правителството наистина прекършва хора психологически", написа в Туитър критикът на Кремъл Иля Яшин.

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини