От х:

Днес в x:

Здравните власти отричат да са освобождавали депутатите от носене на маски

Здравните власти отрекоха да са освобождавали депутатите от носенето на маски в пленарна зала, след като депутати от БСП се позоваха на писмен отговор от здравния министър, според който маските не са задължителни в парламента, защото там няма свободен достъп на граждани.

Депутатите от БСП Росен Миланов и Георги Свиленски са питали министъра дали сградата на Народното събрание и залата, в която заседават депутатите е закрито обществено място и дали за заседанията, които се провеждат от сряда до петък, важи заповедта му за носене на маски.

"Пленарната зала или там, където е ограничен достъпът на граждани в сградите на различните институции, не са обществени закрити места и затова може да не се носи маска", коментира пред в. "Сега" Георги Свиленски. По думите му здравният шеф разрешава депутатите да не използват предпазни маски на заседанията.

Шефът на столичната здравна инспекция и здравния министър обаче се разграничиха в четвъртък от подобна трактовка при откриването на апаратура в столичната болница "Св. Иван Рилски". От страна на Министерството на здравеопазването и на Столична регионална здравна инспекция (СРЗИ) не е издавана нарочна заповед, която да освобождава специално депутатите от носене на маски в закрити помещения, каза пред журналисти директорът на СРЗИ Данчо Пенчев.

"Когато говорим, че сме в битка с невидим враг, тя се води с единение, а не с управляващи или опозиция. Странно е, когато говорим за ограничителни мерки, в които всички трябва да са обединени, носенето на маски на закрито да се поставя под съмнение", коментира здравният министър Костадин Ангелов. "Продължавам да вярвам, че в левицата има здравомислещи лекари и те като такива, могат да дадат правилните съвети на колегите си в парламента, на които те да вярват", допълни Ангелов.

"На депутатите колкото и санкции да им налагаме, ако се делим на управляващи и опозиция, ефектът ще е същият", посочи той.

СРЗИ проверява на няколко пъти старата сграда на парламента през лятото и дори наложи глоби на депутати без маски.

В разясненията на здравния министър до депутатите от левицата пише, че "Всички лица, които се намират в закрити обществени места (в т. ч. транспортни средства за обществен превоз, лечебни и здравни заведения, аптеки, оптики, национални центрове по проблемите на общественото здраве, административни учреждения и други места, в които се обслужват или имат достъп гражданите, железопътни гари и автогари, летища, метростанции, търговски обекти, църкви, манастири, храмове, музеи и др.), са длъжни да имат поставена защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба, или друго средство, покриващо носа и устата (в т. ч. кърпа, шал и др.)".

Според закона за здравето за първо нарушение глобата за физическо лице за неносене на маска в изброените закрити обществени места е от 300 до 1000 лв., а при повторно нарушение - от 1000 до 2000 лв. За юридическо лице глобите са от 500 до 2000 лв., а при повторно нарушение - от 2000 до 5000 лв.

Източник: mediapool.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини