От х:

Днес в x:

Недоспиването отнема радостта от живота

Повечето от нас знаят от личен опит, че липсата на сън оказва съществено влияние върху това как функционираме през деня. Ставаме раздразнителни и по-мудни, или по-податливи на настинки и хронични заболявания, потвърждават множество изследвания. Сега голямо ново проучване потвърждава, че липсата на сън наистина може да отнеме радостта от живота.

"Дори незначителните колебания в продължителността на нощния сън могат да имат последици в това как хората реагират на събития в ежедневието си", казва психологът Нанси Син от Университета на Британска Колумбия.

Изследователите използвали данни от проучвания на почти 2000 възрастни на възраст между 33 и 84 години. Участниците били помолени да докладват осем последователни дни относно продължителността на съня им, стресовите ситуации и преживени положителни и отрицателни събития през денонощието.

"Когато хората изпитват нещо положително, като например прегръдка или прекарване на време сред природата, обикновено се чувстват по-щастливи този ден", обясни Син.

"Но открихме, че когато човек спи по-малко от обичайното, той няма толкова силни положителни емоции от своите положителни събития."

Този ефект бил отбелязан и обратния случай. По-дългият сън прави положителните събития да изглеждат още по-добри и предпазва от последиците от ежедневния стрес, установил екипът. Ефектът бил дори по-голям при участници с хронични здравословни проблеми, като хронична болка.

Неочаквано изследователите не открили връзка между продължителността на съня и негативните реакции. Това предполага, че сънят е особено важен за позитивността, отбелязва екипът в статията си. За разлика от други проучвания, в това изследване учените не откриват реакциите на събитията от деня да предопределят качество на съня.

Изследването има някои ограничения, доколкото данните им разчитат на показанията на пациентите, което не винаги е точно. Все пак това е едно от първите проучвания, които изследват в естествена обстановка въздействето на съня върху преживяването на емоции.

Сънят очевидно трябва да бъде приоритет в живота ни, но това в много случаи е по-лесно да се каже, отколкото да се направи. Неотдавнашно проучване показа колко взаимосвързани са стресът и съня, тъй като и двата физиологични процеса споделят една и съща невронна мрежа.

Така че не е изненадващо, че колективният стрес, който изпитваме поради пандемията, засяга съня ни и дори сънищата ни.

Много изследвания постоянно показват, че съществен процент от живеещите в западните страни не спят достатъчно. До една трета от възрастните в САЩ съобщават, че спят по-малко от препоръчаните седем до девет часа, а 12% от австралийците - дори по-малко от 5,5 часа.

Освен стреса и хроничните здравословни проблеми, има и други фактори за недоспиването -  нарушаване на естествените цикли на сън, работа на смени или много работни места, самота и др.

Изследването е публикувано в Health Psychology.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини