От х:

Днес в x:

11 °C

Интервюта с кметове и разкази в третия брой на списание „Южно утро“

От печат излезе третият брой на списанието за общество, култура и литература „Южно утро”. То е издание на Гражданско сдружение „Родопско утро” и се реализира с финансовата подкрепа на община Хасково, община Димитровград, община Минерални бани, община Момчилград, община Джебел, Регионална библиотека „Никола Вапцаров” в Кърджали и Профилирана езикова гимназия „Д-р Иван Богоров” в Димитровград. На едни от първите му страници ще могат да се прочетат интервюта с кмета на Хасково Станислав Дечев, с кмета на Момчилград Илкнур Кязим, с директора на Регионалната библиотека в Кърджали Елисавета Кехайова. Представена е община Джебел, а своите истории разказват Веселин Банчев и Недялко Бакалов, който освен литературен критик и редактор, е и екскурзовод в Музеен център „Тракийско изкуство в Източните Родопи” край хасковското село Александрово.

За участие в разнообразните рубрики на списанието са заявили своето желание стотици млади и утвърдени поети и писатели от областта на Източните Родопи. В крайна сметка редколегията в състав: д-р Йорданка Господинова /председател/, Стойка Мариновска /отговорен секретар/, Петко Каневски, Антон Атанасов, Лияна Фероли, Невин Садъкова и Недялко Бакалов /рецензент/ е отсяла най-добрите и техните творби са станали част от третия брой на списание „Южно утро”. В раздел „Поезия” са включени Стойка Мариновска, Величка Тилева, Весела Недкова, Кръстина Тодорова, Мариана Ангелова, Николай Дялков, Хубен Стефанов, Тодорка Николова, Христина Въчева и Тодор Енчев. В раздел „Проза” ще може да се насладите на Мина Карагьозова и Ясен Калайджиев, а в раздел „Преводи” – на руската поетеса Олга Малцева-Арзиани.

Важен акцент в работата на редколегията е бил издирването и намирането на младите поети и писатели на нашия край. В рубриката „Духовни хоризонти” ще може да се прочетат произведенията на шестима студенти. Това са Ирина Митева, Делян Балев, Алберт Димитров, Добромир Зафиров, Стоян Митев и Антон Атанасов. На обявата за участие са откликнали и десетки ученици. В раздел „Ученическо творчество”, който се ръководи от учителя по български език и литература от Кърджали Антония Маровска, са включени 28 души. Те са Айлин Гюджен, Анна Георгиева, Виктория Георгиева и Ивайло Николов от хасковската Езикова гимназия, Петя Иванова и Цветелина Бобутанова от ПМГ „Акад. Боян Петканчин”, Ваня Колева, Мартин Любенов и Петя Иванова от ОУ „Алеко Константинов” в Димитровград, Микаела Димитрова от ПМГ „Иван Вазов” в Димитровград, Анна Славова, Моника Зотева, Никол Манолова и Стефани Дишлиева от Свиленград, Анна Пенчева, Анелия Крумова, Белен Догу, Баръш Хасан, Георги Росенов, Дима Камарева, Мария Сиракова, Мая Духленска, Нелина Манева, Николай Стоянов, Стефания Стефанова и Фуат Расим от Кърджали, Виктор Карачолов и Шериф Шерифов от Момчилград. Най-малките също не са забравени. Тази година в списанието има специална рубрика, озаглавена „Във вълшебния свят на децата”. В нея ще може да се прочетат творби на Божидара Ангелова, Маргарита Павлова, Дора Белевска и Петър Ванчев, посветени на най-невинните сред нас. До тях ще се видят и прекрасните рисунки на Бесте Бербер, Белослава Митева и Кристина Димова.

Отделено е място и за гости. С няколко свои стихотворения са представени Йордан Пеев и председателят на Съюза на българските писатели Боян Ангелов. Не са забравени и онези българи, оставили трайна следа в българската история и литература. Със специални статии са отбелязани 170 години от рождението на Иван Вазов /с автор Милена Мерджанова/ и 90 години от рождението на Пеньо Пенев/ с автор Живка Шишкова/. Почетен е и Никола Гигов - човекът, който цял живот е възпявал Орфей.

Цялата дейност се реализира с неуморния труд на председателя на Гражданско сдружение „Родопско утро” Стойка Мариновска и на съставителя Станка Стоянова.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Хороскоп за 29.11.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Благоприятна възможност да проявите организаторските си умения. Съобразявайте се с обстоятелствата и ще напреднете. Овладейте връхлитащите ви емоции, за да ви е по-лесно си намерете някого, на когото да изплачете болката си. Семеен проблем постепенно отшумява и това ще ви успокои.
29 ное 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Повечето от вас ще предпочетат да се посветят на почивка през този ден, тъй като изминалата седмица е отнела голяма част от силите ви. Идеята ви ще бъде подкрепена от хората около вас, които едва ли ще ви оставят да скучаете. Проявете повече ентусиазъм относно планирано мероприятие, в противен случай рискувате да развалите настроението на близък човек.
29 ное 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Възможни са проверки от различен характер: финансови, семейни, приятелски. Въведете в ред документацията си, погрижете се за близките си и не пренебрегвайте поетите ангажименти. Не търсете непременно недостатъците у другия, помогнете му да изрази по-добре себе си, като го насърчите към това.
29 ное 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Възможно е обстановката у дома ви да е напрегната сутринта и с действията си най-вероятно няма да допринесете с нищо за промяната и към по-добро. Препоръчително е да не се задържате дълго време в къщи и да потърсите поле за изява навън. Делови начинания ще получат благоприятно и донякъде неочаквано развитие, което ще ви създаде допълнителна работа.
29 ное 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Много неща ще ви радват днес, но не можете да бъдете навсякъде. Трудно е да угодите на всички, но важното е да живеете пълноценно. Не изхвърляйте нищо, нещата не винаги са такива, каквито изглеждат. Предстои ви желана промяна, която значително ще свали напрежението, още повече, че ще има с кого да я споделите. Насладете й се.
29 ное 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Станете по-балансирани и не допускайте да ви връхлитат емоционални натоварвания. Излезте на чист въздух сред природата или се срещнете с приятни за вас хора. Случващото се ще бъде такова, че трябва да разчитате само на себе си. Очаква ви работа, но имате шанс да обърнете нещата в своя полза.
29 ное 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Стресът се отразява неблагоприятно на контактите ви днес, реагирате на всяка невинна забележка. Починете си и не влизайте в конфликти. Денят е подходящ за отмора, среща с приятели и неща, които ще ви помогнат да се отпуснете. Не пропускайте да изпълните обещанията си, по тях съдят за сериозността ви.
29 ное 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Личният ви живот ви предлага много предизвикателства и като че ли днес поглъща цялото ви внимание. Трудно ви е да се съсредоточите върху каквото и да било. Днес от това нищо няма да изгубите, така че спокойно подреждайте интимния си свят.
29 ное 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не се скъпите на комплименти и дори на моменти прекалявате. Бъдете по-уравновесени в тази насока, може да ви разберат погрешно. Някой от вас днес ще имат изключителен празник в семейството си. А ако се колебаете как да прекарате вечерта, знайте че ще ви бъде отправено предложение, което ще ви зарадва и отмори с настроението си.
29 ное 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ви ще бъде много приятен, най-вече поради успехите в личен план. Удава ви се шанса да зарадвате семейството си. Напоследък сте занемарили здравето си и това може да ви изиграе лоша шега. Полагайте повече грижи в тази насока.
29 ное 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Съзнателно ще промените отношението си към проблем, който ви е занимавал наскоро. Това ще ви помогне да се освободите от напрежението и да насочите погледа си към хубавите страни на живота си. С излъчваното от вас очарование ще привличате интереса на другите. Направете ги щастливи.
29 ное 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Занимания на открито и пътуване с приятели може би ще удовлетвори страстта ви към приключения. Не се притеснявайте дори и да не сте в предни позиции на инициативата, това е чудесен повод да се разтоварите. Едва ли ще отхвърлите предложение за среща с някой, който не спира да ви вълнува.
29 ное 2020
Последни новини