От х:

Днес в x:

КЕВР заседава за цената на природния газ за септември

Комисията за енергийно и водно регулиране днес имаше открито заседание, на което беше изслушано становището на "Булгаргаз" ЕАД за утвърждаване на цена на природния газ за септември. Заседанието беше излъчвано онлайн на сайта на КЕВР.

В доклада се предлага цената на природния газ от 1 септември 2020 г. да бъде в размер на 22,46 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). Това предложение беше обявено още пред няколко дни от министъра на енергетиката Теменужка Петкова.

Окончателното решение Комисията ще вземе на закрито заседание утре.

При утвърждаването на цената на природния газ КЕВР отчита заявените прогнозни количества природен газ от внос за вътрешния пазар, условията по договора между "Булгаргаз" ЕАД и "Газпром экспорт" и осреднения валутен курс на БНБ на лева спрямо чуждестранната валута, в която се заплаща внасяния в страната природен газ.

Правомощията на КЕВР са единствено да установи дали заявлението на обществения доставчик "Булгаргаз" ЕАД отговаря на изискванията на Наредба 2 за регулиране на цените на природния газ и на договора за доставка между двете дружества, посочват от КЕВР.

Предложението на обществения доставчик за цената на природния газ е съобразено с измененията в договора за доставка между "Булгаргаз" ЕАД и "Газпром экспорт" от 2 март 2020 г. От 5 август 2019 г. цената на природния газ вече се изчислява всеки месец по нова формула.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта

Последни новини