От х:

Днес в x:

19 °C

Котката като еко предизвикателство

От 2002 г. на 8 август по инициатива на Международния фонд за защита на животните (IFAW) се отбелязва Международен ден на котката, въпреки че има още 7 празника по света, посветени на нея. Националният ден на котките в САЩ се отбелязва на 29 октомври, в Полша – на 17 февруари, а в Япония – на 22 февруари. На 8 август пред Арт галерия КРЪГ фотопортрети на 8 добре изглеждащи пухкави бездомни хубавици от 8 европейски страни /с авторна фотографиите Димитър Кутелов/ ще бъдат изложени цял ден на открито на бул. „Тракия”. Събитието е посветено на увеличаващия се брой кърджалийци /повечето жени/, които посвещават част от времето си на бездомните котараци – за планирана кастрация и медицински грижи. Ветеринарният лекар Николай Каснаков твърди, че броят на доброволците, които водят пострадали животни в 5-те специализирани за котки кабинети в града се увеличава и средно на седмица се решават от 3 до 5 случая, вкл. и за пристигащи от Момчилград, Ардино и Джебел. „Увеличава се тенденцията на състрадание” – твърди той. В неговия кабинет двама от лекарите са специализирани да оказват помощ на котки – д-р Велкова и д-р Байрям. Въпреки че древноегипетското боготворене на котараци вече не е актуално днес, много изследвания показват, че тези животни не само могат да ни зареждат с положителна енергия, но и да отнемат отрицателната енергия, а мъжете – стопани на котки, са по-щастиви в любовта и семейството. От древния Египет почитта към тях се пренася в древния Рим. По време на Първата световна война е бил създаден специален „котешки корпус" в британската армия, с помощта на който били откривани отровни газове, а днес някои вирусолози смятат, че котките са най-уязвими към Covid-19 и затова са най-подходящите животни за тестване на ваксина срещу новия коронавирус. В религиозен план християнството ги намира за опасни животни, докато в исляма не е така. И пророк Мохамед е имал любима котка, но историята на тяхната дружба няма да разказваме сега.

В какво обаче се състои еко-предизвикателството? Докато според официалните проучвания броят на бездомните кучета в страната намалява с всяка изминала година, този на уличните и дворни котки остава неизвестен и дори основателно се предполага, че бързо се увеличава. С намаляване на кучетата се забелязва увеличаване на бездомните котки, което е нормално, тъй като и двата вида използват едни и същи ресурси на средата – храна, вода и подслон. За разлика от кучетата, котките са много по-приспособими към условията на средата. При това те се възпроизвеждат много по-бързо: само за 10 години една некастрирана женска и нейното поколение може да бъдат причина за появата на близо 50 000 котета, повечето от които в първите месеци от своя нелек живот стават жертва на жестокост, инциденти, болести или борба за територия. Затова всеки възможен НПО или институционален проект за безплатна кастрация, вкл. с безплатни валчери или талони, би бил от голяма полза за града, смятат доброволците, като допълнителна възможност за гражданска грижа по европейския метод „кастрирай, ваксинирай и върни на свобода”.

Това съобщиха от Арт движение "Кръг"

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 20.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Снабдете се с повече информация, отнасяща се до професионалните ви проекти. Амбициите ви са осъществими, но трябва повече работа. Отлагайки нещата, няма да постигнете напредък, за това съчетайте усилията си с човек от обкръжението ви. Увереността, с която печелите доверие ви помага да сте в крак с новостите.
20 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Работата ви ще е много днес, затова бъдете пределно концентрирани. Опитайте са да свършите всичко, което се изисква от вас. Възможно е околните да ви занимават със странични проблеми, но не позволявайте това да се случи. Нямате основания да се съмнявате в искреността на свой близък.
20 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Пристъпвате към осъществяването на свой проект, върху който работите от доста време. С изявите си ще впечатлите хора, които бихте желали да имате за партньори. Ще последват препоръки и добри предложения. Не си губете времето с човек, имащ други предпочитания. Ако трябва да правите компромиси, не се колебайте.
20 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Не прекалявайте с пазаруването днес, тъй като финансовото ви състояние не е завидно. Помислете за отношението си към околните, дали това е най-доброто, на което сте способни. Опитайте се да приемете неприятни новини хладнокръвно, без излишни емоции.
20 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате много добър късмет днес и ще получавате потвърждение за това на всяка крачка. Денят е подходящ за рисковани авантюристични начинания, като ако не спечелите много, то е сигурно че няма и да загубите, а изживяванията които ви предстоят наистина си заслужават опита. Доброто ви настроение се отразява много благотворно на атмосферата у дома.
20 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Днес ще бъде добър ден за вас, особено по отношение на личния ви живот. Приятната новина, която ще чуете, ще ви накара да летите от радост. Очакват ви хармонични отношение с вашия любим човек. Пожелайте си тези хубави моменти да не ви напускат никога. Работата ще ви се стори досадна, но ще се справяте без усилия.
20 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Обичани сте и днес отново ще получите потвърждение за любовта на човека, с когото споделяте общи интереси и други вълнения. Работещите с документи и пари да повишат вниманието си, всяка разсеяност би им струвала скъпо. Предложения, свързани с бъдещи реализации ще ви накарат да предприемете и съответните действия.
20 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Пред вас се разкриват перспективи, които ви помагат с лекота да постигате целите си. Умеете да говорите убедително и това ви прави предпочитани и интересни, а също и успешни. Не пренебрегвайте мнението на колегите си, в даден момент ще ви бъде полезно и ще ви подтикне към действия.
20 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
В повече работа ще премине деня ви. Срочни ангажименти и семейни задачи ще ви подтикнат да потърсите и друга възможност за справяне с проблемите си. Но, ако в нечие присъствие откриете дразнител, не бързайте да късате мостовете. Овладените емоции са по-добър съветник от желанието да си кажете всичко, което ви притеснява.
20 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Приятна личност ще ви напомни отминали събития, от които сте запазили добри спомени и чувства. Няма да ви бъде трудно да осъзнаете пропуските си и да ги наваксате. Внимателно подбирайте храната си, имате нужда да разнообразите менюто си. Повече предпочитайте плодове и зеленчуци и по-малко на месо с мазнини.
20 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
И днес ще продължи успешният ви ход напред. Ако трябва отложете някои свои ангажименти и отделете повече време за близък, който се нуждае от съдействието ви. Помощта ви ще бъде полезна и навременна. Някои от вас ще пътуват по служебни дела. Бъдете внимателни при шофиране и не предприемайте рисковани изпреварвания.
20 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Успявате да разнообразите деня си, пък било то и по нетрадиционен начин. Малка промяна в плановете няма да ви навреди кой знае колко, дори напротив. Това ще ви открие неподозирани хоризонти и перспективи. Хората около вас се възхищават на активността ви и способността да поемате отговорности.
20 окт 2020
Последни новини