От х:

Днес в x:

5287 лв. на калпак усвоени евросредства в Свиленград, в Хасково -993 лв.

    Свиленград е сред лидерите по усвояване на евросредства на човек от населението в края на програмния период, отчита сравнителната таблица в платформата, поддържана от Института за пазарна икономика „265 истории за икономика“.
     
    Анализът на икономистите е на база подадените им данни от Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България използването на европейските средства в регионите като цяло расте бързо в края на периода. Обзорът обхваща реално изплатените суми по европейските проекти, тъй като те вече са влезели в икономиката и са били инвестирани в регионите.
     
    За двата програмни периода, откакто страната е член на ЕС до момента, общата сума на проектите към регионите е почти 13,9 милиарда лева.
     
    В сравнението по общини анализът отчита големи различия, но за първи път за настоящия програмен период има общини, които вече усвояват евросредства, а в предходните периоди са били на нула. В Хасковска област няма нито една такава община. Напротив, Свиленградска община върви стремглаво напред.
     
    Като цяло, значителна част от финансирането по европейски фондове е фокусирано в относително малък брой общини – 153 от тях са с под 1000 лева на човек. В тази графа е Хасково с 993 лв. усвоени средства на глава от населението. Димитровград е с 811 лв. на човек, Стамболово с 586 лв., а Харманли-с 570 лв.
     
    58 от общините са с разпределение под 500 лева на човек. От Хасковска област в тази графа е Минерални бани, която е точно на границата.
     
    От другата страна, с над 5000 лева на човек вече са 4 общини – Добрич, Костинброд, Созопол и Свиленград. Пограничната хасковска община е с усвоени средства на глава от населението от 5287 лв. В топ 3 в региона са още Маджарово с разпределение от 1011 лв. на жител и Ивайловград с 1216 лв. на човек европейско финансиране.
     
    Икономистите обаче обръщат внимание при анализа си, че повечето общини с висока степен на използване на европейско финансиране се класират там благодарение на единични големи проекти, като те най-често са реализирани в сферата на водоснабдяването, обработката на отпадъци, ставките вдигат и реализираните проекти по енергийната ефективност на предприятия и саниране на жилищни сгради, както и социалните проекти, свързани с патронажната грижа и доставката на храна за най-бедните граждани.
    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Ха
      Хасковлия
      6 -2
      20:27, 17 юли 2020
      Тока е защото хасковския кмет е мухлъо! Язък му че е от Герб нищо не прави а само забранява!
      • Пр
        Причината
        3 0
        06:57, 18 юли 2020
        Бойко мутрата не дава пари на Хасково !
    Последни новини