От х:

Днес в x:

32 °C

5287 лв. на калпак усвоени евросредства в Свиленград, в Хасково -993 лв.

  Свиленград е сред лидерите по усвояване на евросредства на човек от населението в края на програмния период, отчита сравнителната таблица в платформата, поддържана от Института за пазарна икономика „265 истории за икономика“.
   
  Анализът на икономистите е на база подадените им данни от Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България използването на европейските средства в регионите като цяло расте бързо в края на периода. Обзорът обхваща реално изплатените суми по европейските проекти, тъй като те вече са влезели в икономиката и са били инвестирани в регионите.
   
  За двата програмни периода, откакто страната е член на ЕС до момента, общата сума на проектите към регионите е почти 13,9 милиарда лева.
   
  В сравнението по общини анализът отчита големи различия, но за първи път за настоящия програмен период има общини, които вече усвояват евросредства, а в предходните периоди са били на нула. В Хасковска област няма нито една такава община. Напротив, Свиленградска община върви стремглаво напред.
   
  Като цяло, значителна част от финансирането по европейски фондове е фокусирано в относително малък брой общини – 153 от тях са с под 1000 лева на човек. В тази графа е Хасково с 993 лв. усвоени средства на глава от населението. Димитровград е с 811 лв. на човек, Стамболово с 586 лв., а Харманли-с 570 лв.
   
  58 от общините са с разпределение под 500 лева на човек. От Хасковска област в тази графа е Минерални бани, която е точно на границата.
   
  От другата страна, с над 5000 лева на човек вече са 4 общини – Добрич, Костинброд, Созопол и Свиленград. Пограничната хасковска община е с усвоени средства на глава от населението от 5287 лв. В топ 3 в региона са още Маджарово с разпределение от 1011 лв. на жител и Ивайловград с 1216 лв. на човек европейско финансиране.
   
  Икономистите обаче обръщат внимание при анализа си, че повечето общини с висока степен на използване на европейско финансиране се класират там благодарение на единични големи проекти, като те най-често са реализирани в сферата на водоснабдяването, обработката на отпадъци, ставките вдигат и реализираните проекти по енергийната ефективност на предприятия и саниране на жилищни сгради, както и социалните проекти, свързани с патронажната грижа и доставката на храна за най-бедните граждани.
  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (2)

  • 1
   Ха
   Хасковлия
   6 -2
   20:27, 17 юли 2020
   Тока е защото хасковския кмет е мухлъо! Язък му че е от Герб нищо не прави а само забранява!
   • Пр
    Причината
    3 0
    06:57, 18 юли 2020
    Бойко мутрата не дава пари на Хасково !

  Хороскоп за 08.08.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Денят ви ще започне в добро настроение и без усилия ще привеждате в действие намеренията си. За повечето от вас те са свързани със семейството и дома. Ще се справите с възникнал проблем по-бързо, отколкото предполагате. Активността ви ще се засили, получавайки интересно предложение.
  08 авг 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Заниманията със спорт ще ви тонизират и заредят положително. Една емоционална връзка може да ви донесе разочарования, затова не хранете големи надежди. Погрижете се да разнообразите кулинарните си предпочитания.
  08 авг 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Освободете се от напрежението си, като потърсите развлечения сред природата. Близките ви очакват да подобрите отношението си към тях, най-вече партньора ви. Дайте си сметка, че с подобно поведение може само да загубите граденото до тук. Разговор с чужбина ще ви обнадежди. С приятели също ще изживеете спокойни часове навън.
  08 авг 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Приятелски срещи и развлечения ще ви помогнат да се разтоварите от тревожни мисли и стрес. От вас зависи да имате това, което искате. Борете се за любовта си и в същото време изисквайте от “партньора си” да направи своя избор. Приемете го, какъвто и да е той. Духовните практики биха ви помогнали да релаксирате пълноценно.
  08 авг 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ще ви се отдава с лекота общуването днес. Но, запазете присъствие на духа, ако все пак ви се наложи да контактувате с неприятна за вас личност. Най-доброто, което можете да направите е да наложите дистанция. Близо сте до постигането на желаната цел. Остава малко време и аплодисментите ще са за вас.
  08 авг 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Отдадени на служебната си работа, повечето от вас ще продължат и днес да се занимавате с текущите си задачи. За други денят е подготвил приятни изненади, или по-точно онези, които милеят за отдиха ви. Във връзка с начинание от обществен или личен характер трети ще тръгнат на път.
  08 авг 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Прекалено критично настроени сте към околните и това може да доведе до нежелателни последици. Овладейте навреме емоциите си, преди да е станало твърде късно. Подходяща терапия е усамотението, което със сигурност ще възвърне душевното ви равновесие. Ако имате възможност можете да задоволите своя прищявка, което също има благоприятен ефект.
  08 авг 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Нека работата ви остане на заден план днес. Съсредоточете усилията в личните си дела. Едно пътуване ще промени основните ви ориентири, които дават облика на начина ви на живот. Някои от вас е много вероятно да срещнат човека, с който биха искали да прекарат остатъка от живота си. Не пропускайте шансовете си.
  08 авг 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ще се чувствате празнично и добре. Може би за това ви слънчево настроение ще допринесе една дългоочаквана вест. Децата очакват от вас повече внимание и нежност. Не проявявайте раздразнение, ако някой упорито се натрапва със съветите си. Отминете го с хладна усмивка. Интуицията ви ще ви помогне при една объркана ситуация.
  08 авг 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Посветете този ден на вашите близки, които отдавна имат нужда от вас. Опитайте се да се освободите от насъбралото се напрежение и да прекарате спокоен ден в домашна обстановка. Можете да разчитате на помощта на семейството си за свое хрумване. Вероятно ще се окаже особено прогресивна идеята ви.
  08 авг 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Имате много нови планове за следващите дни, но ще е най-добре ако днес отделите повече време за почивка. Ваш приятел ще ви предложи нещо, на което трудно ще устоите. Не пропускайте възможността да прекарате приятно сред нови и интересни хора. Вниманието ви е привлечено от очарователна личност, представител на знаците Близнаци и Везни.
  08 авг 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Усещате прилив на енергия, а и денят ще е приятен за вас, защото е свързан с доста изненади. Очаква ви среща с приятели, която ще ви наведе на мисълта, че има много начини човек да се чувства доволен от живота. Размислите ще ви изпълват с оптимизъм и очаквания. При някои от вас ще се появят засилени желания за брак.
  08 авг 2020
  Последни новини