От х:

Днес в x:

13 °C

5287 лв. на калпак усвоени евросредства в Свиленград, в Хасково -993 лв.

  Свиленград е сред лидерите по усвояване на евросредства на човек от населението в края на програмния период, отчита сравнителната таблица в платформата, поддържана от Института за пазарна икономика „265 истории за икономика“.
   
  Анализът на икономистите е на база подадените им данни от Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България използването на европейските средства в регионите като цяло расте бързо в края на периода. Обзорът обхваща реално изплатените суми по европейските проекти, тъй като те вече са влезели в икономиката и са били инвестирани в регионите.
   
  За двата програмни периода, откакто страната е член на ЕС до момента, общата сума на проектите към регионите е почти 13,9 милиарда лева.
   
  В сравнението по общини анализът отчита големи различия, но за първи път за настоящия програмен период има общини, които вече усвояват евросредства, а в предходните периоди са били на нула. В Хасковска област няма нито една такава община. Напротив, Свиленградска община върви стремглаво напред.
   
  Като цяло, значителна част от финансирането по европейски фондове е фокусирано в относително малък брой общини – 153 от тях са с под 1000 лева на човек. В тази графа е Хасково с 993 лв. усвоени средства на глава от населението. Димитровград е с 811 лв. на човек, Стамболово с 586 лв., а Харманли-с 570 лв.
   
  58 от общините са с разпределение под 500 лева на човек. От Хасковска област в тази графа е Минерални бани, която е точно на границата.
   
  От другата страна, с над 5000 лева на човек вече са 4 общини – Добрич, Костинброд, Созопол и Свиленград. Пограничната хасковска община е с усвоени средства на глава от населението от 5287 лв. В топ 3 в региона са още Маджарово с разпределение от 1011 лв. на жител и Ивайловград с 1216 лв. на човек европейско финансиране.
   
  Икономистите обаче обръщат внимание при анализа си, че повечето общини с висока степен на използване на европейско финансиране се класират там благодарение на единични големи проекти, като те най-често са реализирани в сферата на водоснабдяването, обработката на отпадъци, ставките вдигат и реализираните проекти по енергийната ефективност на предприятия и саниране на жилищни сгради, както и социалните проекти, свързани с патронажната грижа и доставката на храна за най-бедните граждани.
  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (2)

  • 1
   Ха
   Хасковлия
   6 -2
   20:27, 17 юли 2020
   Тока е защото хасковския кмет е мухлъо! Язък му че е от Герб нищо не прави а само забранява!
   • Пр
    Причината
    3 0
    06:57, 18 юли 2020
    Бойко мутрата не дава пари на Хасково !

  Хороскоп за 08.05.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Добър енергиен тонус и физическа устойчивост. Радвате се на споделено внимание в работата си. Признанието, което получавате не е случайно. Положените усилия за да се приспособите към новата ситуация ви карат да се чувствате добре. Приемате градивно забележките и продължавате напред.
  08 май 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Очаква ви спокоен ден на работното място. Със задоволство ще установите, че служебните ви дела се развиват успешно като някои от тях е възможно да надхвърлят очакванията ви. От вас се излъчват добро настроение и оптимизъм, които действат стимулиращо на близките ви хора. Отложете ангажименти вечерта, за да прекарате повече време с любимия човек.
  08 май 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Отдава ви се възможност да разширите дейността си и да завоювате нови територии. Възползвайте се от съветите на специалисти в дадената област. Инвестициите, които направите за компетентна консултация ще се възвърнат многократно. Не залагайте на нищо случайно, подсигурете се добре във всяка своя стъпка.
  08 май 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Присъствието ви от много хора е търсено и желано. Знайте, че само с постоянство и воля можете да постигнете желанията си, нищо няма да дойде наготово. В отношенията с роднините са възможни разногласия, от вас зависи да ги убедите аргументирано в правотата на доводите си.
  08 май 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Приключете навреме започнатите задачи, денят е подходящ и за други занимания. Ще останете адекватни на ситуацията и ще покажете най-доброто от себе си, споделяйки идеите си пред когото трябва. Разбирателството помежду ви ще помогне по-лесно да се постигнете обща цел. Други ще се подготвят за предстоящо събитие, важно за професионалната им реализация.
  08 май 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Предстоят ви важни ви срещи, изискващи да сте в добра форма. Ще се концентрирате в сферата на професионалните си занимания и ще търсите по-добри пътища за изяви. Личен проблем е на път да бъде решен, но не проявявайте твърдоглавие, а се вслушвайте в съветите на онези, които милеят за вас.
  08 май 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Посветете времето си за приключване на проект, по който работите от дълго време. Придържайте се към онова, което ви е познато. Всяко отклонение от пътя, може да ви навреди. Покажете на близките си колко много ги цените и се нуждаете от помощта им. Това ще ги мотивира да поемат част от грижите ви. Заемете се със самоусъвършенстването си - изучаването на чужда език е добро начало.
  08 май 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Ще спечелите, ако не пренебрегвате предложенията на колегите си и заедно взимате решения по общите ви задачи. Може да се наложат и компромиси, за това не бъдете категорични. За реализацията на нова идея също се консултирайте със специалисти, за да не хвърлите труда си на празно.
  08 май 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Доста напрежение и непредвидени ядове се очертават пред повечето от вас. Въпреки това денят има изгледи да се превърне в един от най-успешните ви в последно време. При по-голяма концентрация ще успеете да избегнете повечето неприятности и да се възползвате от шансовете, които ви се откриват. Важно е да не губите обзелия ви днес ентусиазъм.
  08 май 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  С творческо настроение ще се отнесете към работата си. Една от причинете за повишения ентусиазъм е зараждаща се нова връзка или вълнуващо ви познанство. Но не така ще бъде с онези, които са заети да раздават “правосъдие”. Ако нямате пряко отношение към проблемите се въздържайте от коментари, за да не дистанцирате публиката от себе си.
  08 май 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Бъдете повече пестеливи. Сега не е желателно да си позволявате излишни харчове. Отваряйте си очите на четири, особено ако при работата си работите с пари. Помощта, която ще ви бъде поискана е много необходима. Не я отказвайте. Всяко ваше доброволно желание за подкрепа ще бъде многократно възнаградено.
  08 май 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Задача, върху която отдавна работите ще се придвижи успешно напред и ще я приключите с добри резултати за себе си. Други ще поставят условие пред партньора си за конкретни обвързаности, може да не са в личен план. Но това е начина да продължите спокойно напред, със защитени интереси.
  08 май 2021
  Последни новини