От х:

Днес в x:

23 °C

Розов лед в Алпите притесни учените

Изображение 1 от 3

  Глобалното затопляне e повсеместен проблем, който дава все нови и различни измерения. То е притеснително както за нас, хората, така и за растенията, и за животните. А последният предупредителен сигнал дойде преди дни.

  В италианската част на Алпите се появи необичаен, розов лед. Явлението е наблюдавано от учени в района на ледника Презена и вече има своето обяснение.

  Промененият цвят на леда се дължи на водорасли, които се развиват в разтопените води под ледената повърхност. Те започват да се размножават предимно през пролетта и лятото, когато условията в този район са идеални за тях - много слънце, по-високи температури и много хранителни вещества.

  В резултат се създава естествен защитен слой от червен каротин, който предпазва от вредните UV лъчи. Именно той е и причината за оцветяването на снега и леда в розово и червено. Този цвят може да бъде и по-различен, когато е причинен само от цъфтежа на водорасли, предава DW.

  Увеличаващият се брой на водораслите обаче има един и същи ефект - ускорява топенето на ледовете, което в този район на Алпите и без това е доста по-бързо в последните години. А топлото лято и сухите зими създават предпоставка за развитието на водораслите, които принципно се срещат в Гренландия и по полюсите, където промените също са в ход.

  Дори без явления като розовия лед в Алпите, водораслите нанасят вреда на ледниците. Без тях, белият цвят отразява голяма част от слънчевата радиация. А когато цветът им се промени заради цъфтежа на растенията, огромните ледени късове абсорбират повече слънчева светлина и топлина, и така се ускорява тяхното топене.

  Мрачната прогноза на учени от Европейския съюз за геоложки науки е, че през 2100 г. в Алпите ще има едва 5% от леда към настоящия момент. Заради вредните емисии във въздуха и независимо от водораслите, до края на годината планинската верига ще загуби половината от ледения си обем.

  Източник: lifestyle.bg

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Последни новини