От х:

Днес в x:

12 °C

Радев поиска и получи оставката на шефа на НСО

Воден от разбирането, че безкомпромисното прилагане на буквата на Закона за Националната служба за охрана, на Правилника за неговото прилагане и приложимото към дейността на НСО законодателство за защита на класифицираната информация и най-вече от принципа, че специализираната военизирана Национална служба за охрана е деполитизирана институция, отказвах да бъда въвличан в политическа аргументация и отклонявах публично всеки опит за политическо въздействие върху Службата.

Това се казва в изявление на Началника на Националната служба за охрана (НСО) ген. Красимир Станчев.

По-рано днес президентът Румен Радев поиска оставката на началника на НСО във връзка с изпратените от службата писма до отговорните институции за ограничаване на достъпа на граждани до парк „Росенец“ и настоя за отмяната му. Държавният глава открива предвидената в закона съгласувателна процедура във връзка с оставката на началника на НСО. Писмата бяха публично огласени от премиера Бойко Борисов на извънреден брифинг, втори за деня.

Изявлението на ген. Красимир Станчев без редакторска намеса:

"По същността на своята дейност НСО охранява представителството на българската държавност, излъчено от българския народ. НСО пази българската държавност, независимо от качеството, стойностите и възгледите на представляващите българския народ. НСО е неизменен съществен елемент от системата за защита на националната сигурност на Република България и такава ще бъде.

За съжаление и въпреки откритите призиви непосредствено след встъпването ми в длъжност на 30 септември 2019 г., не бе проявена политическа воля за промени в Закона за НСО, които да позволят да бъдат осъществени вътрешни трансформации на Службата и тя да се превърне в по-ефективна, ефикасна и действена държавна охранителна служба. Държа да подчертая, че недостатъците на Закона за НСО не произтичат от качествата на тези, които го прилагат.

През изминалите дни и седмици името на Националната служба за охрана, служители на НСО и лично моето име, многократно бяха замесвани в контекста на политически мотивирани и публично аргументирани ходове на участници в политическия процес. С публичното си поведение Националната служба за охрана показа, че може да прилага законодателството именно такова, каквото е сътворено от политическото представителство. НСО стриктно се придържа и към принципа си да не разкрива каквато и да било информация – пряко или косвено, свързана с охраняеми лица, независимо от многократните опити тази позиция да бъде компрометирана чрез разкриването на такава информация от представители на държавната власт. В НСО хора с имунитет няма.

След публичното разкриване на информация, свързана с оперативната дейност на службата и декларативният отказ от сътрудничество, което приемам за акт на снемане на доверието към себе си от страна на структури партньори в оперативната работа на НСО, както и от страна на държавния глава, заявих пред Президента на Републиката волята си да се оттегля от длъжността Началник на Националната служба за охрана".

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Защо оставката на началника на НСО я е поискал Радев?
    Той ли е началник на началника на НСО?
    Значи неговите хора ли са охранявали Доган и Пеевски?
    И значи той им казва как да ги охраняват и как да действат служителите на НСО?
  • 2
    Ja
    Jack Bauer
    2 0
    23:33, 10 юли 2020
    А шибаняка, който поруга БГ флаг, директно да се обеси!!!
Последни новини