От х:

Днес в x:

1 °C

Един от трима младежи в риск от развитие на тежки симптоми на Ковид-19

Знае се, че младите хора са по-малко податливи на тежки симптоми на коронивирус.

Възрастните, между 18 и 49 години, съставляват близо 25% от хосипатализираните пациенти през март, докът делът на тези над 65 години е около 43%, според Центъра за контрол и превенция на заболяванията. Възрастните, между 14 и 44 години, съставляват едва 2% от смъртните случаи от февруари до май, докато делът на тези над 65 години е близо 80%.

Определени фактори биха могли да изложат на риск всекиго, независимо от възрастта. Новопроведено изследване на учени от Университета в Калифорния твърди, че един на трима младежи на възраст между 18 и 25 години е податлив на усложнения от Ковид-19.

За уязвими бяха смятани пациенти, при които има поне един рисков фактор – включително тютюнопушене, хронични сърдечни заболявания, диабет, астма, затлъстяване, автоимунни заболявания, проблеми с черния дроб.

Изследователите открили, че пушенето е най-рисковият фактор при 20-годишните. От 8 400 младежи, участници в изследването, 25% заявили, че са пушили цигари, електронни цигари или пури през последните 30 дни.

За сравнение едва 16% докладвали за наличие на хронично заболяване. Астмата била най-широкоразпространена – близо 9% от младежите признали, че имат астма.

“Рискът от тежки симптоми на Ковид-19 спада наполовина, ако от участниците бъдат извадени пушачи, включително такива, използващи електронни цигари”, казват учените. От непушачите едва 1 на 6 души били изложени на подобен риск.

Тези открития се появяват няколко дни след като Световната здравна организация предупреди за връзката между пушенето и тежките симптоми на коронавирус.

“Пушенето убива 8 милиона души на година, но ако потребителите се нуждаят от допълнителна мотивация да се откажат от вредния навик, пандемията е подходящ стимул”, казва генералният директор на СЗО Тедрос Адханом Гебрейес.

Доказателствата сочат, че пушачите са много по-уязвими от непушачите.

Учените от Калифорнийския университет открили, че рискът от тежки симптоми сред пушачите е най-голям при бели млади мъже с ниски доходи, които не са били осигурявани поне през част от годината.

Белите хора са по-склонни към тютюнопушене, в сравнение с други раси.

Чернокожите и латиноамериканците, например, по-често работят в сферата на услугите, което увеличава риска от заразяване с коронавирус.

Около 16% от младежите, които заявили, че пушат били мъже. Едва 9% били жени.

Жените в изследването, обаче, по-често страдали от астма и автоимунни заболявания, като лупус и ревматоиден артрит. Като цяло това компенсира факта, че сред жените има по-малко пушачи: 30% от младите жени били уязвими на тежки симптоми на Ковид-19, в сравнение с 33% сред младите мъже.

Тъй като коронавирусът атакува първо дихателната система, пациентите, страдащи от свързани с тютюнопушенето заболявания или възпаления, могат да развият по-тежки респираторни проблеми.

Изследователите смятат, че при пушачите е по-често разпространена експресията на рецепторите АСЕ-2 – рецепторите, които коронавирусът използва, за да нахлуе в тялото. Хората с повече АСЕ-2 рецептори са изложени на по-голям риско от развитие на тежки симптоми на Ковид-19.

Но дори млади хора, непушачи, с хронични заболявания също могат да бъдат изложени на риск.

Част от младежите признали, че се чувствали зле в продължение на няколко месеца, с болки в гърдите и задух. Възможно е това да се дължи на генетични различия, които водят до по-висока експресия на ACE-2 рецепторите или предизвикват по-агресивна имунна реакция.

Източник: sciencealert.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 02.12.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Денят за някои от вас е от особена важност. Постъпките, които ще направите днес биха могли да променят посоката на живота ви. Мислете какво правите, и ако сте сигурни в желанията си не се колебайте. Шансът да успеете е значителен. Обещаващ е и новият подход, който внасяте в работата си.
02 дек 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Част от вас предпочитат да се отдадат на професионални занимания и няма да сбъркат. Днес шансовете ви за успех са изразени. Други имат нужда от почивка и развлечения и с удоволствие приемат отправена към тях покана. Емоциите са в изобилие, но това привлича околните към вас.
02 дек 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
На работното място са възможни конфликти. Ако сте по-търпеливи и дипломатични те могат да се предотвратят. Това се отнася и до семейството ви. Поставяйте си краткосрочни планове и ги следвайте. Така ще стигнете по-бързо до мечтите си. Промяна във външния вид ще ви донесе настроение и ще повиши желанията ви.
02 дек 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Този ден едва ли ще ви поднесе изненади, но ще бъде добър за вас. Имате възможност да свършите доста полезни неща, които впоследствие до голяма степен ще улеснят работата ви. Не пренебрегвайте проблема на ваш близък човек.
02 дек 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Заемате се с работа през този ден, тъй като имате много задължения, на които не сте успели да обърнете достатъчно внимание през изминалата седмица. Във ваша полза ще ви бъде човек, на когото сте направили услуга. В личен план ви очакват недоразумения ако не оправдаете навреме очакванията на сърдечния си партньор по определен въпрос.
02 дек 2020

Хороскоп за Дева

Дева
В много посоки ще проявите волята и духа си днес. С активното си присъствие ще влияете положително на събитията и не само в подкрепа на собствения си интерес. Деловите представители на знака ще решават проблеми, свързани с държавните институции. Ще срещане разбиране и подкрепа, а към инакомислещите не бъдете строги.
02 дек 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Не насилвайте обстоятелствата, ситуацията ще се избистри от само себе си. Внимавайте с финансовите претенции на роднини. Може да не с продиктувани от безкористни чувства. Ако се случи така, че ви се провали среща с интимния партньор, вината не е задължително у него. Бъдете дипломатични и толерантни. Не допускайте излишни разходи.
02 дек 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Неутолима жажда за приключения ще ръководи постъпките ви днес. С присъщата си находчивост и ентусиазъм ще успеете да преобразите и вдъхнете живот и на най-тривиалните обстоятелства. Успехът ви сред противоположния пол придобива застрашителни размери. Успокойте малко темпото, дайте си почивка.
02 дек 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Имате много нови намерения и различни идеи за осъществяването им. Ако прекарате твърде много време в колебания обаче е твърде възможно да изпуснете добрите възможности, които имате. Доверете се на мнението на хората около вас, които са склонни да ви съдействат във всеки един момент. Стабилизирате отношенията си с човек, с когото не сте се виждали отдавна.
02 дек 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Предвид желанията и следвайки развитията в живота си, ще вземете правилните решения. Без умора ще се захванете с разработването на конкретна задача, предвиждайки чрез нея да подобрите финансите си. За други се очертава пътуване или организиране на семейно тържество.
02 дек 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не смесвайте отговорностите си с отношението ви към околните. Овладейте вълненията си и не пречете на другите да си вършат работата. Не допускайте успехите ви да са за нечия друга сметка освен вашата. Правете го чистосърдечно и без излишна показност, другото е лицемерие и не води до никъде.
02 дек 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Общуването ви с подобни на вас, целенасочени и духовни хора е тласък за развитието ви. Без усилия ще привличате към себе си онези, с които споделяте еднакви ценности и заедно ще творите. Ще ви занимават и проблемите на близките ви, за тях вие сте спасителен пояс във всяка ситуация.
02 дек 2020
Последни новини