От х:

Днес в x:

Георги Попов: Божков влизаше в Министерството на финансите с пачки по 500 евро

"Неведнъж се е случвало, беседвайки в кабинета на г-н Божков, той да прекъсне разговора, казвайки, че трябва да отиде на среща с Влади. А нашите обсъждания ще продължат в колата по пътя към министерството. Тръгвайки за срещата, той взимаше със себе си предварително подготвен подаръчен плик или слагаше множество пачки с банкноти от 500 евро в якето си и в джобовете си. Г-н Божков влизаше в министерството без всякакви формалности. Без проверка на багажа му и на самия него. Срещите му траеха пет, десет до 15 минути. Излизаше, носейки единствено традиционната си пура."

Това твърди Георги Попов във видео, разпространено в сряда сутринта от официалния профил във Фейсбук на обвиняемия бизнесмен Васил Божков (вижте в края на текста). Попов е един от неговите най-приближени партньори, обвинен също е за участие в организирана престъпна група, водена от Божков, и двамата се укриват в Дубай. Той беше и формалният собственик на мажоритарния дял на "Левски".

Божков го представя като свидетеля, за когото съобщи преди няколко дни, че може да потвърди, че е плащал такса "помагане" на премиера Бойко Борисов и на финансовия министър Владислав Горанов. За това Божков подаде и сигнал срещу тях в прокуратурата. Той твърди, че е платил около 67 млн. лева за пет години.

От казаното от Попов в сряда се разбира, че партньорът му е посещавал Министерството на финансите, където влизал без никаква проверка. Няма данни колко често и кога точно се е случвало това.

Интересен детайл е твърдението, че е носел пачки по 500 евро. Досега Божков показваше банкови извлечения за теглени в левове суми. Дали и къде е обменял банкнотите няма информация, още повече че те се изтеглят от обращение (повече - тук).

С банкноти от по 500 евро обаче бяха пълни чекмеджетата в спалнята на премиера Борисов на разпространените от анонимен подател снимки.

В поста от сряда Божков отново твърди, че в България са започнали да "заличават" ключови свидетели по неговия сигнал за плащания рекет към властта. И заявява, че месец след като го е подал, прокуратурата още не е започнала разследване. Главният прокурор Иван Гешев обаче обяви, че в прокуратурата имало 10 сигнала от укриващия се бизнесмен, и твърди, че те се проверяват, както и че по тях са разпитани Борисов и Горанов.

Божков споменава и "както е видно и от снощната им "акция" по друг сигнал - страхуват се, че истината ще излезе наяве." Вероятно Божков има предвид влизането в дома на собственика на "Изамет" Илия Златанов - свидетеля по "Осемте джуджета", който разказа в разследване на Антикорупционния фонд как бизнесът му е взет от бившия шеф на следствието Петър Петров - Пепи Еврото.

"Дневник" изпраща въпроси до министър Владислав Горанов за новите твърдения.

От Министерството на финансите отказаха и по Закона за достъп до информация данни колко често и кога Васил Божков е посещавал Горанов в Министерство на финансите. Самият министър потвърди, че такива срещи е имало, но ги представя како нормални срещи с големи бизнесмени.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ми
    Михайлов
    4 -1
    19:33, 8 юли 2020
    Скоро шефчето
    на мафиотската хунта – герб –
    министър предателя на българия –
    – бойко методиев борисов
    ще събере долната
    и горната граница
    на кръвното си налягане
    като бъдат излъчени
    записите направени
    от няколко микрокамери…,
    една от които монтирана в пура…
    …то пък тия микрокамери
    са и с микромикрофончета…
    ..и това не са джаджите
    за любители – шпиони
    доставяни от али експрес…
    …а най-качествените
    професионални технологии,
    създадени до сега в света
    и ползвани
    от тайните служби
    на сащ, великобритания и русия…
    …4к хай дефинишън картинка…
    ……и кристален разкошен звук.
Последни новини