От х:

Днес в x:

Откриха миниатюрен древен предшественик на динозварите в Мадагаскар

Името му е Kongonaphon kely или “миниатюрния убиец на буболечки” и е с размер на чаша за кафе.

Създанието живяло в Мадагаскар преди приблизително 237 милиона години, по време триаса и било високо едва 10 см. Въпреки това K. kely принадлежал към древната група Орнитодира: последният общ прародител на всички динозаври и птерозаври.

Широкоразпространеното схаващане за дзинозаврите е като за гигантски създания.

Въпросът е как е възможно подобни гиганти да имат такъв скромен произход. Отговорът не е напълно ясен, тъй като до момента са открити сравнително малко представители на Орнитодира.

Ето защо костите на миниатюрният убиец на буболечки са толкова ценни. Те били открити през 1998 при разкопки в Мадагаскар, наред с останките на стотици други древни видове.

K. kely е най-малкият известен представител на семейството на ранните динозавроморфи, наречено Lagerpetidae.

Знае се, че ранните представители на Орнитодира са били малки, но благодарение на скорошни открития, като миниатюрния убиец на буболечки, учените стигат до заключението, че скромните размери на намерения екземпляр не са случайни.

“Макар динозаврите и гигантизмът да са на практика синоними, анализ на еволюцията на телата на динозаврите и други архозаври в контекста на този таксон и свързаните с тях форми, демонстрира, че най-ранните представители на групата може да са били по-малки от първоначално смятаното, а тази минитюаризация може би е станала приблизително по същото време, по което и отделянето на пернатите ”, твърдят учените.

Доказателствата в подкрепа на тази теория са зъбите на K. kely и следите от износване, в резултат на диетата му, състояща се от насекоми с твърда обвивка. Ако учените са прави, е възможно тези малки предшественици на динозаврите и птерозаврите да са се възползвали от ресурси, които все още не били окупирани от архозаврите, като вид еволюционно предимство.

Възможно е именно миниатюрните тела да са помогнали на K. kely и съвременниците му архозаври да развият други характеристики, залегнали в основата на оцеляването на потомците им: ходене на два крака, поява на пух и дори наченки на летателни умения.

Източник: sciencealert.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 14.08.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Договорените срещи ще ви създадат повече вълнения, предвид предложения за сътрудничество и други участия. Не всички от тях носят перспективите, които желаете, за това проучете възможностите, преди да дадете отговора си. Съдбата сама ще ви предложи вариант, и ще си признаете, че по-добър не би могло и да бъде.
14 авг 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ще приемете делово предложение, в което виждате добра перспектива за себе си. Благоприятно развитие на събитията ще ви тласне в нова посока на мислене, позволяваща ви пълноценно разкриване на потенциала и лична удовлетвореност. С някого ще постигнете съгласие по спорен въпрос.
14 авг 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Денят ви ще е натоварен и изпълнен с ангажименти. Няма да ви липсва шанс и свидетелства за него ще станат финансови и лични успехи. Намерете време и за семейството си, а също и да си починете от ежедневните грижи. Някои от вас ще усетят силно привличане към една личност и може би начало на силна връзка.
14 авг 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Възможно е днес неочаквано развитие на ваш професионален въпрос да промени всичките ви планове за този ден. Не се учудвайте ако наистина ви се наложи да поемете по различен път от този, който сте планирали досега. Срещате трудности, които изискват навременната ви намеса, затова не се колебайте да действате твърдо. Очакват ви скорошни приходи.
14 авг 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Търпеливо дочакахте решението на свой проблем - пред вас ще се открият добри възможности за развитие. Използвайте времето си пълноценно, като не пренебрегвате любимите ви хора. Те ще ви заредят с енергия и увереност в предстоящите ви ангажименти. Поработете върху физическата си форма.
14 авг 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Мнозина от вас са склонни на рисковани постъпки днес. Явно умеете да поемате разумни рискове. Просто сами осъзнавате възможностите си за момента и е похвално, че не позволявате на ентусиазма се да измести реализма. Опитайте се да отделите повече време за любимия човек, дори да ви струва определени усилия.
14 авг 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Поставяте си високи цели и в определени моменти ще трябва да забавяте темпото, което налагате, за да успявате. Една приятна изненада от любимия ви човек. Споделете вечерта си с него и бъдете на място, което ще ви помогне да се отпуснете. Вашата духовна и емоционална същност има нужда от усамотяване.
14 авг 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Трудностите ще повлияят на някои от вас, правейки ги раздразнителни и затворени. Търсете съдействието на онези, които не биха ви го отказали, за да не губите от инерцията и енергията си. Обърнете внимание на идеите, които ще ви осенят и работете по тях. Приятел ще ви помогне да се разтоварите от стреса, грижейки се за доброто ви настроение.
14 авг 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С доброто си настроение ще правите атмосферата около вас ведра и приятна. Работата няма да ви затруднява и с лекота ще отхвърляте задачите си. Имате енергия, която може да трансформирате в нещо полезно за близките си. Няма причини да сте недоволни от постигнатото.
14 авг 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Предстоят ви различни срещи днес и разнообразна информация, с която ще работите. Стараете се да придвижите напред свой проект и дори да ви се наложи да забавите развитието му, не се отказвайте от намеренията си. Задълбочавате познанията си в определена област, което в последствие ще ви предостави добри възможности на работното място.
14 авг 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Работите ентусиазирано и с желание да постигнете набелязаните резултати. Това ще стане и с немалко далновидност от ваша страна. Опитайте се да не се влияете от конкуренцията, работете за себе си и не се съревновавайте с вече постигнати чужди резултати.
14 авг 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Основателно ще повишите очакванията си към някого или нещо. С действията си показвате силно присъствие, подкрепа или работа, която води до добри резултати. Мислите ви са свързани и с други задачи, освен професионалните и това ви натоварва. При уреждане на финансов въпрос ще търсите нечия подкрепа и със задоволство ще установите, че ви се отдаде по-лесно, отколкото сте предполагали.
14 авг 2020
Последни новини