От х:

Днес в x:

Откриха миниатюрен древен предшественик на динозварите в Мадагаскар

Името му е Kongonaphon kely или “миниатюрния убиец на буболечки” и е с размер на чаша за кафе.

Създанието живяло в Мадагаскар преди приблизително 237 милиона години, по време триаса и било високо едва 10 см. Въпреки това K. kely принадлежал към древната група Орнитодира: последният общ прародител на всички динозаври и птерозаври.

Широкоразпространеното схаващане за дзинозаврите е като за гигантски създания.

Въпросът е как е възможно подобни гиганти да имат такъв скромен произход. Отговорът не е напълно ясен, тъй като до момента са открити сравнително малко представители на Орнитодира.

Ето защо костите на миниатюрният убиец на буболечки са толкова ценни. Те били открити през 1998 при разкопки в Мадагаскар, наред с останките на стотици други древни видове.

K. kely е най-малкият известен представител на семейството на ранните динозавроморфи, наречено Lagerpetidae.

Знае се, че ранните представители на Орнитодира са били малки, но благодарение на скорошни открития, като миниатюрния убиец на буболечки, учените стигат до заключението, че скромните размери на намерения екземпляр не са случайни.

“Макар динозаврите и гигантизмът да са на практика синоними, анализ на еволюцията на телата на динозаврите и други архозаври в контекста на този таксон и свързаните с тях форми, демонстрира, че най-ранните представители на групата може да са били по-малки от първоначално смятаното, а тази минитюаризация може би е станала приблизително по същото време, по което и отделянето на пернатите ”, твърдят учените.

Доказателствата в подкрепа на тази теория са зъбите на K. kely и следите от износване, в резултат на диетата му, състояща се от насекоми с твърда обвивка. Ако учените са прави, е възможно тези малки предшественици на динозаврите и птерозаврите да са се възползвали от ресурси, които все още не били окупирани от архозаврите, като вид еволюционно предимство.

Възможно е именно миниатюрните тела да са помогнали на K. kely и съвременниците му архозаври да развият други характеристики, залегнали в основата на оцеляването на потомците им: ходене на два крака, поява на пух и дори наченки на летателни умения.

Източник: sciencealert.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини