От х:

Днес в x:

Прокуратурата разследва инцидента с трима пострадали в тунела на АМ "Струма", двама транспортирани във ВМА

Двама души, пострадали по-рано днес при инцидент на автомагистрала "Струма", са транспортирани за лечение във Военномедицинска академия (ВМА), съобщиха от пресслужбата на ВМА.

Пациентите са в стабилно състояние, контактни и адекватни. Направени са им повторни изследвания за установяване пълния им статус.
Единият пострадал е с охлузвания в областта на главата и на гръдния кош, по първоначални данни - има счупване на три ребра, пневмоторакс, контузионен бял дроб. Вторият пациент е с незначителна рана на главата, счупване на дясна бедрена кост, счупване на големия пищял на десния крак.

Министър-председателят Бойко Борисов пристигна на строящия се тунел "Железница", където днес пострадаха трима работници. Той,заедно с началника на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски, беше и в двете лечебни заведения в Благоевград, в които са настанени пострадалите и обяви, че те ще бъдат транспортирани във Военно-медицинска академия, където има съвременна апаратура.

При посещението си на тунела министър-председателят разговаря с част от работниците там. Те считат, че срутването се е случило заради обилните дъждове, посочи Борисов. Виждате скалата, не е камък, считат, че е пропускало точно там вода и е направила скалата ронлива и към пет-шест кубика са паднали, посочи премиерът. Той отбеляза, че веднага другите работници са се притекли на помощ и са ги спасили. Затова решихме да продължи работата в другия тунел и участъка отпред, докато комисията, назначена от министър Петя Аврамова, провери, допълни министър-председателят.

Борисов посочи, че два километра общо от тунела са готови, инцидентът е станал на последни два-три метра, които се наричат забой. "Зарадвах се на иконите в тунела, защото Господ ги спаси тези хора", каза още премиерът. "Всеки път, когато се разделям с тях, им казвам: "Мерките за безопасност, внимавайте и пазете се", допълни Борисов. Той изтъкна, че това е сложен, грандиозен, огромен процес. Само като погледнете машините - като лястовички са по скатовете, по двадесет-тридесет тона машини, най-малкото невнимание и риск и може да се обърне, посочи премиерът. "Затова, ако беше лесно, за Олимпиадата в Гърция трябваше да е готово", каза още Борисов.

Под ръководството на Районна прокуратура - Благоевград се води разследване по образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 134, ал.1, т.2 НК, съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура София.

Към настоящия момент е известно, че днес, 24 юни, в строящия се тунел в района на с. Железница, община Симитли, представляващ част от автомагистрала "Струма", се срутила скална маса и пръст. Вследствие на инцидента били затрупани трима от работещите служители на фирмата-изпълнител.

Действията по разследването са започнали с оглед на местопроизшествие в присъствие на дежурен прокурор, главен разследващ полицай на 1 РУП - Благоевград, както и на поемни лица и технически помощници.

Сред пострадалите са техническият ръководител на обекта Г.Ф. (на 47 години), който е с леки телесни повреди, С.Д. (на 31 години) - с три счупени ребра, увреждане на бял дроб и спукана кост на крака и К.Ч. (на 46 години) е с фрактура на дясното бедро. По информация на лекуващите лекари, тримата мъже са в съзнание и са контактни.

На прокурора от РП - Благоевград е предадена на място документация на дружеството, осъществяващо строежа на тунела, включително периодични и ежедневни инструктажи. Провеждат се разпити на служителите, които били на смяна по време на инцидента - двадесет и едно лица, което ще приключи до края на днешния ден.

Предстои назначаване на експертизи, както и други действия по разследването.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини