От х:

Днес в x:

19 °C

Знаете ли какво означава „златна тояга през село ходи“ в наричанията на пръстените за Еньовден?

  В мълчаната вода неомъжените момичета пускат своите пръстени в магическата нощ срещу Еньовден. На другата сутрин се гадае. От стари времена наричането показва какъв момък ще вземе младото момиче като булка. А магията на това моминско трептене показаха с автентичните наричания ентнографките от Регионалния исторически музей в Хасково Маргарита Цветанова и Диляна Пецова.

  Налазените пръстени от менчето с мълчаната вода извади Еньовата булка. Тя се носи на ръце и не трябва да стъпва на земята, защото се вярва, че пусне ли нозе, всичко под тях изгаря.

  Момичетата, които бяха пуснали в менчето пръстените си, получиха и предвещание за бъдещите си женихи.

  На една от тях се падна наричането „рой се вие из градинка“-очаква те венчило за пчелар, Еньовата булка донесе късмет на друга с наричането „златна тояга през село ходи“, което означава, че ще се омъжи за селски кмет. На друго от момичетата пък се падна „алено хрянче пред дюкян цъфти“, т.е. чака я венчило за търговец. Ако на момата се падне наричане на пръстена с „червени чехли пред дюкян тропат“ означава, че тя ще се омъжи за обущар, "сам си Здравко при бял камък“ т.е.- съпругът й ще е едно чедо на баща и майка, галено и глезено момче, а падне ли се “тиха вода по камъче“ значи, че един ден момата ще вземе мъж кротък и добър.

  Наричанията бяха много забавна част от празника, посветен на Еньовден, който се проведе в лапидариум на музея днес. В него се включиха и възпитаниците на школата по Етнография Арт школа „Дъга“ към Младежкия център. Те оплетоха билките и цветята в Еньовденския венец, направиха и кашпи, с които магичния си танц на този ден изпълниха възпитаничките на Галя Щерева от Детски танцов ансамбъл „Южняче“.

  „Магията на Еньовден“ е част тридневните инициативи за празника на Община Хасково, съвместно с Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните и Превантивно-информационен център по наркотични вещества.

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (6)

  • 1
   Ку
   Кура Лупа за Златната тояга
   5 -8
   07:19, 25 юни 2020
   Тва е лесно Тулупи
   ....
   Означава че сте сънували нощното шкафче на Шефа Боци Тулупа ,
   пълно с пари от вашите данъци :))
   ......
   ей много сте прости
   гули гули гули :))
   • Ха
    Хасковлията
    7 -4
    08:37, 25 юни 2020
    Мисля ,че трябва да си смениш дилара- тази дрога не ти понася!
    А колко "сме прости" , от твоите уста това звучи почти като похвала- като се има предвид умственият ти багаж !
    А , и спри парцуцата!
   • Ку
    Кура Лупа до Хасковлията
    3 -5
    08:49, 25 юни 2020
    Поздравявам
    те с песента
    Хей Тулупи Извънредно положение Слави Трифонов и Куку бенд
    ...
    https://youtu.be/mgG-CE20SVY
   • Ха
    Хасковлията
    4 -2
    08:52, 25 юни 2020
    Не те разбирам.
    Нещо ти куца словореда!
    Казах ти - сменяй дрогата.
   • Ку
    Кура Лупа до Хасковлията
    3 -4
    08:59, 25 юни 2020
    Тоя Номер
    "Не те разбирам" го знаем
    ....
    Евро Пищова Боци Тулупа ви издаде "Казваш че си ****** ************ слива" и не разбираш":))
  • 2
   Ян
   Янков
   12 -1
   08:34, 25 юни 2020
   Браво!
   Едно голямо браво, за инициативата.Не само пазите древната култура на България, но и успявате да ангажирате млади хора с това!
   Хвала!!!
   Бог да Ви поживи, и продължавайте със такива ангажименти!

  Хороскоп за 19.09.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Имате нужда да се освободите от напрежението на изминалите дни. То внася напрежение в отношенията с околните, вземете мерки да балансирате емоциите си. Правете неща, които са ви приятни и които със сигурност ще ви разтоварят. Любимият човек е до вас и това допълнително ще ви помогне да се отпуснете.
  19 сеп 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Нови познанства – професионални и лични ще разнообразят деня ви и направят бъдещето по-разбираемо за вас. Подготвени сте за промените и покажете, че сте готови да ги приемете. Предстоят ви напрегнати часове с работа и други отговорности през идващите дни. С любимия човек ще се посветите на общи занимания.
  19 сеп 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Ще имате добри възможности да договаряте условията, които на вас ви допадат. Ако все пак покажете, че зачитате и чуждите интереси делата ви ще се развиват в желаната от вас посока. Имате силно излъчване и това увеличава добрите ви възможности днес. Предстоящо пътуване, за някои зад граница. Погрижете се за дребните детайли свързани с него.
  19 сеп 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  С повишено внимание работете, ако боравите с пари днес, съществува риск от измама. Бъдете внимателни и в общуванията си, използвайте познанствата си, за да помогнете на приятел. Други ще вземат решения, отнасящи се до семейството и разширяване на дома. Обсъждайте намеренията с близките си, за да постигнете по-добри резултати.
  19 сеп 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Намеренията ви днес ще се проявят с практични реализации, с което може да изненадате другите, но не и себе си. Новости от личен характер ще внесат настроение на повечето от вас, особено на самотните. Сега започнала връзка ще продължи и ще ви радва с вниманието и нежността на партньора ви.
  19 сеп 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  В много посоки ще проявите волята и духа си днес. С активното си присъствие ще влияете положително на събитията и не само в подкрепа на собствения си интерес. Деловите представители на знака ще решават проблеми, свързани с държавните институции. Ще срещане разбиране и подкрепа, а към инакомислещите не бъдете строги.
  19 сеп 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Отнасяйки се с уважение към колегите и хората около вас, ще почувствате взаимност, което ще се отрази обновяващо на настроението ви днес. Градивното ви отношение към проблемите ще направи работата на всички ви успешна. Отсъствието на любим до вас човек ще ви подтикне да скъсите разстоянията, предприемайки пътуване.
  19 сеп 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Гледайте на препятствията, като на поредното предизвикателство, с което предстои да се справите. Съхранете приветливото си излъчване и добро настроение, въпреки трудностите. Това привлича добрите сили, с чиято подкрепа ще реализирате по-бързо плановете си. Харесвани сте и ще се почувствате значими в нечии очи.
  19 сеп 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ще се радвате на добра оценка за работата си и успехите ви ще станат повод за тържество. С уменията си постигате своето и трасирате занапред пътя си. Консултация със специалист по здравен проблем ще ви бъде само от полза. Предстоящите събития ще ви насочат към дейност или друго занимание, което ще ви носи добри доходи за в бъдещето.
  19 сеп 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Днес работете в екип, самостоятелните решения няма да се толерират. Това изисква да повишите доверието в партньорите си и да бъдете по-малко мнителни. Нуждаете се от почивка, да се успокоите и забавлявате. Общувайте с хора, които ви зареждат с творчески идеи и ви обогатяват душевно.
  19 сеп 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Днес е възможно да ви съпътстват трудности поради независещи от вас фактори. Въпреки това направете максималното, за да постигнете желания успех. Късметът ви спохожда в личен план, където получавате онова, което отдавна очаквате. Ще срещнете търсения човек. Бихте могли да се насладите на прекрасни съвместни мигове.
  19 сеп 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Ще проявите забележителна активност в обществени и колективни начинания. Предложенията ви ще бъдат чути и осъществени, защото сте загрижени за доброто на другите. Подаръци ще зарадват някои от вас, но всъщност вие сте си ги заслужили. Безотказното ви служене и добро отношение към другите е пример на поведение за всеки.
  19 сеп 2020
  Последни новини