От х:

Днес в x:

14 °C

Знаете ли какво означава „златна тояга през село ходи“ в наричанията на пръстените за Еньовден?

  В мълчаната вода неомъжените момичета пускат своите пръстени в магическата нощ срещу Еньовден. На другата сутрин се гадае. От стари времена наричането показва какъв момък ще вземе младото момиче като булка. А магията на това моминско трептене показаха с автентичните наричания ентнографките от Регионалния исторически музей в Хасково Маргарита Цветанова и Диляна Пецова.

  Налазените пръстени от менчето с мълчаната вода извади Еньовата булка. Тя се носи на ръце и не трябва да стъпва на земята, защото се вярва, че пусне ли нозе, всичко под тях изгаря.

  Момичетата, които бяха пуснали в менчето пръстените си, получиха и предвещание за бъдещите си женихи.

  На една от тях се падна наричането „рой се вие из градинка“-очаква те венчило за пчелар, Еньовата булка донесе късмет на друга с наричането „златна тояга през село ходи“, което означава, че ще се омъжи за селски кмет. На друго от момичетата пък се падна „алено хрянче пред дюкян цъфти“, т.е. чака я венчило за търговец. Ако на момата се падне наричане на пръстена с „червени чехли пред дюкян тропат“ означава, че тя ще се омъжи за обущар, "сам си Здравко при бял камък“ т.е.- съпругът й ще е едно чедо на баща и майка, галено и глезено момче, а падне ли се “тиха вода по камъче“ значи, че един ден момата ще вземе мъж кротък и добър.

  Наричанията бяха много забавна част от празника, посветен на Еньовден, който се проведе в лапидариум на музея днес. В него се включиха и възпитаниците на школата по Етнография Арт школа „Дъга“ към Младежкия център. Те оплетоха билките и цветята в Еньовденския венец, направиха и кашпи, с които магичния си танц на този ден изпълниха възпитаничките на Галя Щерева от Детски танцов ансамбъл „Южняче“.

  „Магията на Еньовден“ е част тридневните инициативи за празника на Община Хасково, съвместно с Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните и Превантивно-информационен център по наркотични вещества.

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (6)

  • 1
   Ку
   Кура Лупа за Златната тояга
   5 -8
   07:19, 25 юни 2020
   Тва е лесно Тулупи
   ....
   Означава че сте сънували нощното шкафче на Шефа Боци Тулупа ,
   пълно с пари от вашите данъци :))
   ......
   ей много сте прости
   гули гули гули :))
   • Ха
    Хасковлията
    7 -4
    08:37, 25 юни 2020
    Мисля ,че трябва да си смениш дилара- тази дрога не ти понася!
    А колко "сме прости" , от твоите уста това звучи почти като похвала- като се има предвид умственият ти багаж !
    А , и спри парцуцата!
   • Ку
    Кура Лупа до Хасковлията
    3 -5
    08:49, 25 юни 2020
    Поздравявам
    те с песента
    Хей Тулупи Извънредно положение Слави Трифонов и Куку бенд
    ...
    https://youtu.be/mgG-CE20SVY
   • Ха
    Хасковлията
    4 -2
    08:52, 25 юни 2020
    Не те разбирам.
    Нещо ти куца словореда!
    Казах ти - сменяй дрогата.
   • Ку
    Кура Лупа до Хасковлията
    3 -4
    08:59, 25 юни 2020
    Тоя Номер
    "Не те разбирам" го знаем
    ....
    Евро Пищова Боци Тулупа ви издаде "Казваш че си ****** ************ слива" и не разбираш":))
  • 2
   Ян
   Янков
   12 -1
   08:34, 25 юни 2020
   Браво!
   Едно голямо браво, за инициативата.Не само пазите древната култура на България, но и успявате да ангажирате млади хора с това!
   Хвала!!!
   Бог да Ви поживи, и продължавайте със такива ангажименти!

  Хороскоп за 05.03.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Ще се погрижите за делата си, така, че да не изоставате в новостите. Благодарение на разумните си действия ще се ползвате от благоприятна ситуация и с възможност да избирате. Очакванията ви ще са основателни и резултатите няма да закъснеят. Бъдете умерени във всичко.
  05 мар 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Правилно насочени, финансите ви ще се увеличат и без да търсите помощта на хората от властта. Разчитайте повече на себе си и по-малко на онези, които ви обещават бързи сделки. Има опасност от измами от недобре настроени към вас. В компанията на любимите си същества ще прекарате една чудесна вечер.
  05 мар 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Отстрани делата ви изглеждат малко рисковани, но вие сте разумни и няма да се подведете на емоциите си. Напредък ще отбележите в делови преговори и бизнес-начинания. Не поставяйте интимните си отношения с партньора на втори план, много скоро може да съжалявате за това. Предизвикателства за творците.
  05 мар 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Очакват ви големи успехи през този ден. Успявате да внесете организация навсякъде около себе си днес, дори това да не се хареса на някои хора. Действате независимо и твърдо преследвате целите си. Възможно е да ви се наложи да пристъпите към крачка, която ще изисква пълната ви концентрация през следващите дни. Не се отказвайте от намеренията си.
  05 мар 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Златната среда днес е верния път във всичко, което имате намерение да правите. Потиснете желанието си да давате оценка на хората в обкръжението си, може да подцените някого, от когото ще зависите в бъдеще. Стремежът ви към успех на всяка цена няма да ви донесе очакваното. Делата ви на работното място ще се развиват според вложената в тях енергия, което значи без особени затруднения.
  05 мар 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Този ден ще ви предостави шанса да тръгнете по нов път, който отдавна очаквате. Част от амбициите ви ще се увенчаят с успех още днес, когато ще имате възможност да постигнете значителен напредък в професионален план. Хората, с които работите ще останат доволни от начина, по който се справяте с работата си. В личен план се радвате на разбирателство.
  05 мар 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Самочувствието ви днес е особено и високо и това е напълно закономерно с оглед на успехите ви през деня. Постигате напредък в области, които досега сте срещали сериозни трудности. Не се предоверявайте на познати. Споделеното от вас в непринуден разговор, може да бъде използвано за да ви злепоставят. Преодолявате здравословен проблем.
  05 мар 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  С идеите и поведението си успявате да впечатлите важен за деловите ви начинания човек. Най-вероятно ще успеете да получите искан от вас кредит или някакъв вид материална подкрепа и ще преминете към осъществяване на замисленото. Бъдете по-гъвкави в личните си взаимоотношения и оставяйте повече пространство на човека срещу вас. Ако проявите разбиране ще постигнете много повече.
  05 мар 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Чудесна седмица за всички представители на вашата зодия. Независимо дали посвещавате времето си на делова активност или просто безделничите очакват ви много приятни дни. Не се тормозете просто се наслаждавайте на късмета си и хубавото време.
  05 мар 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  С интерес ще се отнесете към задача, чиито финансов еквивалент ви прави по - напористи в изпълнението й. Откритостта в поведението ви прави възможно постигането и на други ангажименти. Това може и да не се хареса на някои, но вие ще се почувствате удовлетворени и с амбицията да продължите.
  05 мар 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ако не въздържате емоциите си днес, рискувате целият ден да се изнерви и да не успеете да свършите почти нищо съществено. Въпреки трудностите, които се изпречват на пътя ви, имате възможност да подобрите положението си с повече търпение и добре премислени маневри. Вечерта ликвидирайте излишното напрежение в приятелска компания.
  05 мар 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Предстои ви много работа, но не разчитайте тя да е непременно свързана със значителни финансови постъпления. Поводът за празнуване ще дойде от другаде. Работете целеустремено, защото скоро ще имате повод за радост. Очакват ви хармонични отношения в семейството.
  05 мар 2021
  Последни новини