От х:

Днес в x:

13 °C

76 жертви на домашно насилие са потърсили помощ от началото на годината

 76 души, станали жертва на домашно насилие са потърсили специализирана помощ в трите консултативни центрове на Фондация “Х и Д Джендър Перспективи“ в Хасково, Димитровград и Свиленград от началото на годината, съобщават от организацията.     

Прогнозата по време на кризисната ситуация и във времето на социална изолация, че се очаква случаите на домашно насилие да скочат осезаемо на психолога и управител на Фондация“ Български център за джендър изследвания-клон Хасково“ Петя Петрова, се сбъват, показва статистиката.

За периода 18 март -31 май са направени дистанционно 37 консултации с пострадали от домашно насилие онлайн. Издадени са и 3 заповеди за защита.

От  началото на юни, когато консултативните центрове рестартираха работата си на живо и отново отвориха офисите си, през тях са минали 15 души, търсещи защита от домашно насилие. Сред тях  трима са мъже. Те не са пряко пострадали от половинката си, а упражненото насилие към тях е  от партноьра на половинките им след връзката. През този период са издадени и 5 заповеди за защита от райинните съдилища, уточниха от Фондацията.

Кризисния център в Димитровград, управляван от „БЦДИ-клон Хасково“, ще получи подпомагане от 6700 лева Фондация” „BeCause“. Сумата ще бъде използвана за снабдяването с бързи тестове за коронавирус, които ще се използват при необходимост за тестване на персонала и за новопостъпващите в центъра жертви, търсещи защита от домашно насилие, както и за психологически и юридически консултации. Има предвидени и хуманитарни пакети за жените, които напускат Кризисния център с най-необходимото.

От Фондация „ Български фонд за жените“ са резпределени към Фондация “Х и Д Джендър Перспективи“ още 5700 лева и ваучери за храна на стойност 1000 лева. Те  ще бъдат разпределени на десет души крайно нуждаещи се сред тези, които са жертви на домашно насилие и са потърсили подкрепа в някои от консултативните центрове, уточни Петя Петрова.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (11)

 • 1
  Ха
  Ханко
  13 -1
  17:25, 23 юни 2020
  Тези са се преработили, та чак са се задъхват от неимоверно много работа. Скъсали са се от най здравото място с 37 консултации он лайн и 3 заповеди за защита. Абсолютно паразитна и ненужна структура. Хранилка за "наши хора".
  • Ех
   Ехх
   1 -1
   09:25, 25 юни 2020
   Тази институция е изключително полезна, но масово хората ги е страх и СРАМ да признаят, че са жертви на домашно насилие. Деца, които излизат от зле функциониращи семейства и са били емоционално и физически малтретирани с години мислят като теб. Все пак се надявам ти да не си бил продукт на такава среда.

   Да удариш жена си (в повечето случаи жертвите са жени) е нещо, на което се гледа като нормалмн и в много случаи дори оправдано - че нали тя си го е заслужила, мъжът само изпълнява своя възпитателски дълг.
 • 2
  Па
  Панаетюф Теню ут Гереня
  8 -1
  18:31, 23 юни 2020
  Б*х мама му, мене жената веке 35 години приз ден ма пере с тигана пу главата, пък я да н знам, чи тея булки могат ма уварди ут тва насилие.
 • 3
  Тъ
  Тъпа Кърджалийска *****
  5 -2
  18:58, 23 юни 2020
  Джендърките
  що не протестират пред когато
  Боци Маймуната ги нарича с разни тъпи имена
  ....
  Поздравявам ви с новия клип на Слави и КУКУ бенд
  Хей Тулупи Гули Гули Гули
 • 4
  Ма
  Манчо
  3 -2
  21:11, 23 юни 2020
  ТОВА да удариш жена дори да е най-гадната в света е най-големия комплекс за малоценност който "мъжа"може да прояви спрямо човек който създава живот.Това не се отнася за манга..те
  • Ех
   Ехо
   3 0
   07:46, 24 юни 2020
   А да ударяш мъжа си по същите подбуди?
 • 5
  Г-
  Г-н Михайлов
  3 0
  21:22, 23 юни 2020
  Защо ли единият като е от по-силния пол показва преимуществото си физически? За мен ти Господарю си една....вагина! А Хаскво Нет, един въпрос, каква връзка има Джендър Переспективи със семейното насилие? Аз не знаех че в Хасково има трети пол! Т.е. - джендъри или гьохверени, хайде на български- Дупедавци!!!
  • Jh
   JHB
   2 -1
   12:29, 24 юни 2020
   Какъв трети пол какви пет лева? 80% се хванахте на тази лъжа спусната от кремъл през бсп и румен радев, срещу ЕС. Джендър не означава *****, а означава пол. Проумейте го най-после.
  • Г-
   Г-н Михайлов
   0 -1
   16:42, 24 юни 2020
   Я ти като си от третия пол и много ги разбираш, ми обясни жената мъж ли си или мъжът жена? Аз и двата вида ви наричам гьотверени, пък ти сам прецени какъв си!
  • До
   до Михайлов
   1 0
   09:16, 25 юни 2020
   Буквално ти обясниха, че джендър означава ПОЛ, а не нещо друго.. Или си голям трол, или си много прост.
 • 6
  До
  Дон Бльон
  3 0
  09:09, 24 юни 2020
  Под вещото ръководство на ГЕРБ, в иначе нормалната ни България, се нароиха знайни и незнайни НПО-та.
  Едни защитават бетонираното черноморие от природата, други защитават колорадският бръмбар от хората,трети защитават третият пол.
  С две думи - измислени структури,на държавната ясла.Отчитане на дейност ,и здраво кражба на пари- това е тази иначе "уникална " фондация.
  Със сигурност,ако някой си напъне д-то, и да ги провери - нищо такова няма да открие.
  Но нали медията е толерантна към меките китки - все пак Кръшков е във властта!

Хороскоп за 20.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Споделете опита си с човека, който търси подкрепата ви. Можете да го насочите към него, използвайки дарбите и желанието му да се развива. Право на личен избор и свободна воля има всеки, но и очевидните неща са факт. Романтично увлечение ще ви направи особено чувствителни към всичко, свързано с новата ви любов.
20 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Успешно и за сетен път ще докажете и на себе си и на околните, че умеете да печелите битки, стига да сте достатъчно мотивирани. Звездите ви предупреждават, ако ще пътувате да бъдете изключително внимателни при шофиране. Възприемчивостта ви е засилена, за това смело може да се впуснете в дебрите на науката.
20 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Може би мнозина от вас имат да довършват доста задачи от седмицата, но денят не е много подходящ за целта. Просто колкото и да се стараете едва ли ще се получи нещо толкова добро, че да ви удволетвори. Не хабете време и нерви в напразно упорстване, а се заемете с нещо което наистина ви се отдава днес. Почивайте си на воля, всичко може да почака.
20 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Прекарайте деня в къщи. Вземете мерки за здравето си. За да си починете от напрежението може да се занимавате с духовни практики. Бъдете внимателни в отношенията с близките.
20 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днешният ден е сравнително успешен за вас. От вас зависи дали ще съумеете да използвате възможностите, които се откриват пред вас. Въздържайте се от необмислени ходове и не се доверявайте на непроверена информация.
20 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Чувствате прекалено много препятствия за изпълнението на плановете ви, но тревогите ви са неоснователни. Нещата постепенно ще се наредят, стига да не прибързвате. И вместо да страдате по-добре е да се замислите къде имате пропуски, и да работите върху тях. Свежите идеи, от които се нуждаете ще почерпите от емоционалната си връзка.
20 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Дайте предпочитания на по-приятни занимания и ще успеете да се освободите от натоварващи мисли. Ще възобновите силите си, грижейки се за здравето и духовната си пробуда. Спортът или физическата работа ще възвърнат добрата ви форма и ще повишат тонуса ви. Вълнуваща среща с човек от миналото.
20 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Денят е подходящ за работи, имащи отношение към огъня и желязото, за работа със земята. Не е време днес да пътувате и ако може го отложете.Не правете огромни жертви, само и само да постигнете целта си. Скоро ще разберете, че е било безсмислено. За хората на науката денят носи много потенциални възможности за открития. Обърнете внимание на здравето си и по специално на сърцето и крайниците. Използвайте възстановителни масажи.
20 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не харчете излишно, скоро може да имате нужда от повече пари. Настроението ви е добро и с каквото и да се захванете ще го свършите. Единствено проблеми със здравето могат да създадат притеснения на някои от вас. Не правете нищо на инат, станете по-добронамерени в отношенията си и ще почувствате облекчение.
20 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Поспрете забързаният си ход днес и си починете добре. Никакви спешни ангажименти няма да изникнат, нито ще се налага да спорите с близките си. Просто условията за отдих са идеални, а как ще ги оползотворите е нещо, което сами ще решите. Близък човек има нужда от съвета ви. Не натрапвайте мнението си обаче.
20 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Посветете се на личните си занимания и се изключете от външния свят. Но, освен това желаете да вземете и максималното от всичко друго. Сега може, и дано то ви направи щастливи. Пазете се от недоброжелатели, които искат да ви оплетат в интригите си. Здравословните проблеми ще се задълбочават.
20 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ваши близки ще предизвикат значителна промяна в живота ви. Това ще ви помогне да преодолеете лично пристрастие или стара позиция. Бъдете по-гъвкави и по отстъпчиви в отстояване на мнения и позиции. Това ще ви направи по-общителни и ще ви помогне да заживеете в мир с другите и дори със себе си. Една съдбовна среща, защо не и с чуждестранни претенденти за сърцето ви. Романът ще е необичаен но непременно зареден със страст.
20 сеп 2020
Последни новини