От х:

Днес в x:

76 жертви на домашно насилие са потърсили помощ от началото на годината

 76 души, станали жертва на домашно насилие са потърсили специализирана помощ в трите консултативни центрове на Фондация “Х и Д Джендър Перспективи“ в Хасково, Димитровград и Свиленград от началото на годината, съобщават от организацията.     

Прогнозата по време на кризисната ситуация и във времето на социална изолация, че се очаква случаите на домашно насилие да скочат осезаемо на психолога и управител на Фондация“ Български център за джендър изследвания-клон Хасково“ Петя Петрова, се сбъват, показва статистиката.

За периода 18 март -31 май са направени дистанционно 37 консултации с пострадали от домашно насилие онлайн. Издадени са и 3 заповеди за защита.

От  началото на юни, когато консултативните центрове рестартираха работата си на живо и отново отвориха офисите си, през тях са минали 15 души, търсещи защита от домашно насилие. Сред тях  трима са мъже. Те не са пряко пострадали от половинката си, а упражненото насилие към тях е  от партноьра на половинките им след връзката. През този период са издадени и 5 заповеди за защита от райинните съдилища, уточниха от Фондацията.

Кризисния център в Димитровград, управляван от „БЦДИ-клон Хасково“, ще получи подпомагане от 6700 лева Фондация” „BeCause“. Сумата ще бъде използвана за снабдяването с бързи тестове за коронавирус, които ще се използват при необходимост за тестване на персонала и за новопостъпващите в центъра жертви, търсещи защита от домашно насилие, както и за психологически и юридически консултации. Има предвидени и хуманитарни пакети за жените, които напускат Кризисния център с най-необходимото.

От Фондация „ Български фонд за жените“ са резпределени към Фондация “Х и Д Джендър Перспективи“ още 5700 лева и ваучери за храна на стойност 1000 лева. Те  ще бъдат разпределени на десет души крайно нуждаещи се сред тези, които са жертви на домашно насилие и са потърсили подкрепа в някои от консултативните центрове, уточни Петя Петрова.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (9)

  • 1
    Ха
    Ханко
    13 -1
    17:25, 23 юни 2020
    Тези са се преработили, та чак са се задъхват от неимоверно много работа. Скъсали са се от най здравото място с 37 консултации он лайн и 3 заповеди за защита. Абсолютно паразитна и ненужна структура. Хранилка за "наши хора".
    • Ех
      Ехх
      1 -1
      09:25, 25 юни 2020
      Тази институция е изключително полезна, но масово хората ги е страх и СРАМ да признаят, че са жертви на домашно насилие. Деца, които излизат от зле функциониращи семейства и са били емоционално и физически малтретирани с години мислят като теб. Все пак се надявам ти да не си бил продукт на такава среда.

      Да удариш жена си (в повечето случаи жертвите са жени) е нещо, на което се гледа като нормалмн и в много случаи дори оправдано - че нали тя си го е заслужила, мъжът само изпълнява своя възпитателски дълг.
  • 2
    Па
    Панаетюф Теню ут Гереня
    8 -1
    18:31, 23 юни 2020
    Б*х мама му, мене жената веке 35 години приз ден ма пере с тигана пу главата, пък я да н знам, чи тея булки могат ма уварди ут тва насилие.
  • 3
    Тъ
    Тъпа Кърджалийска *****
    5 -2
    18:58, 23 юни 2020
    Джендърките
    що не протестират пред когато
    Боци Маймуната ги нарича с разни тъпи имена
    ....
    Поздравявам ви с новия клип на Слави и КУКУ бенд
    Хей Тулупи Гули Гули Гули
  • 4
    Ма
    Манчо
    3 -2
    21:11, 23 юни 2020
    ТОВА да удариш жена дори да е най-гадната в света е най-големия комплекс за малоценност който "мъжа"може да прояви спрямо човек който създава живот.Това не се отнася за манга..те
    • Ех
      Ехо
      3 0
      07:46, 24 юни 2020
      А да ударяш мъжа си по същите подбуди?
  • 5
    До
    Дон Бльон
    3 0
    09:09, 24 юни 2020
    Под вещото ръководство на ГЕРБ, в иначе нормалната ни България, се нароиха знайни и незнайни НПО-та.
    Едни защитават бетонираното черноморие от природата, други защитават колорадският бръмбар от хората,трети защитават третият пол.
    С две думи - измислени структури,на държавната ясла.Отчитане на дейност ,и здраво кражба на пари- това е тази иначе "уникална " фондация.
    Със сигурност,ако някой си напъне д-то, и да ги провери - нищо такова няма да открие.
    Но нали медията е толерантна към меките китки - все пак Кръшков е във властта!
Последни новини