От х:

Днес в x:

-3 °C

76 жертви на домашно насилие са потърсили помощ от началото на годината

 76 души, станали жертва на домашно насилие са потърсили специализирана помощ в трите консултативни центрове на Фондация “Х и Д Джендър Перспективи“ в Хасково, Димитровград и Свиленград от началото на годината, съобщават от организацията.     

Прогнозата по време на кризисната ситуация и във времето на социална изолация, че се очаква случаите на домашно насилие да скочат осезаемо на психолога и управител на Фондация“ Български център за джендър изследвания-клон Хасково“ Петя Петрова, се сбъват, показва статистиката.

За периода 18 март -31 май са направени дистанционно 37 консултации с пострадали от домашно насилие онлайн. Издадени са и 3 заповеди за защита.

От  началото на юни, когато консултативните центрове рестартираха работата си на живо и отново отвориха офисите си, през тях са минали 15 души, търсещи защита от домашно насилие. Сред тях  трима са мъже. Те не са пряко пострадали от половинката си, а упражненото насилие към тях е  от партноьра на половинките им след връзката. През този период са издадени и 5 заповеди за защита от райинните съдилища, уточниха от Фондацията.

Кризисния център в Димитровград, управляван от „БЦДИ-клон Хасково“, ще получи подпомагане от 6700 лева Фондация” „BeCause“. Сумата ще бъде използвана за снабдяването с бързи тестове за коронавирус, които ще се използват при необходимост за тестване на персонала и за новопостъпващите в центъра жертви, търсещи защита от домашно насилие, както и за психологически и юридически консултации. Има предвидени и хуманитарни пакети за жените, които напускат Кризисния център с най-необходимото.

От Фондация „ Български фонд за жените“ са резпределени към Фондация “Х и Д Джендър Перспективи“ още 5700 лева и ваучери за храна на стойност 1000 лева. Те  ще бъдат разпределени на десет души крайно нуждаещи се сред тези, които са жертви на домашно насилие и са потърсили подкрепа в някои от консултативните центрове, уточни Петя Петрова.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (11)

 • 1
  Ха
  Ханко
  13 -1
  17:25, 23 юни 2020
  Тези са се преработили, та чак са се задъхват от неимоверно много работа. Скъсали са се от най здравото място с 37 консултации он лайн и 3 заповеди за защита. Абсолютно паразитна и ненужна структура. Хранилка за "наши хора".
  • Ех
   Ехх
   1 -1
   09:25, 25 юни 2020
   Тази институция е изключително полезна, но масово хората ги е страх и СРАМ да признаят, че са жертви на домашно насилие. Деца, които излизат от зле функциониращи семейства и са били емоционално и физически малтретирани с години мислят като теб. Все пак се надявам ти да не си бил продукт на такава среда.

   Да удариш жена си (в повечето случаи жертвите са жени) е нещо, на което се гледа като нормалмн и в много случаи дори оправдано - че нали тя си го е заслужила, мъжът само изпълнява своя възпитателски дълг.
 • 2
  Па
  Панаетюф Теню ут Гереня
  8 -1
  18:31, 23 юни 2020
  Б*х мама му, мене жената веке 35 години приз ден ма пере с тигана пу главата, пък я да н знам, чи тея булки могат ма уварди ут тва насилие.
 • 3
  Тъ
  Тъпа Кърджалийска *****
  5 -2
  18:58, 23 юни 2020
  Джендърките
  що не протестират пред когато
  Боци Маймуната ги нарича с разни тъпи имена
  ....
  Поздравявам ви с новия клип на Слави и КУКУ бенд
  Хей Тулупи Гули Гули Гули
 • 4
  Ма
  Манчо
  3 -2
  21:11, 23 юни 2020
  ТОВА да удариш жена дори да е най-гадната в света е най-големия комплекс за малоценност който "мъжа"може да прояви спрямо човек който създава живот.Това не се отнася за манга..те
  • Ех
   Ехо
   3 0
   07:46, 24 юни 2020
   А да ударяш мъжа си по същите подбуди?
 • 5
  Г-
  Г-н Михайлов
  3 0
  21:22, 23 юни 2020
  Защо ли единият като е от по-силния пол показва преимуществото си физически? За мен ти Господарю си една....вагина! А Хаскво Нет, един въпрос, каква връзка има Джендър Переспективи със семейното насилие? Аз не знаех че в Хасково има трети пол! Т.е. - джендъри или гьохверени, хайде на български- Дупедавци!!!
  • Jh
   JHB
   2 -1
   12:29, 24 юни 2020
   Какъв трети пол какви пет лева? 80% се хванахте на тази лъжа спусната от кремъл през бсп и румен радев, срещу ЕС. Джендър не означава *****, а означава пол. Проумейте го най-после.
  • Г-
   Г-н Михайлов
   0 -1
   16:42, 24 юни 2020
   Я ти като си от третия пол и много ги разбираш, ми обясни жената мъж ли си или мъжът жена? Аз и двата вида ви наричам гьотверени, пък ти сам прецени какъв си!
  • До
   до Михайлов
   1 0
   09:16, 25 юни 2020
   Буквално ти обясниха, че джендър означава ПОЛ, а не нещо друго.. Или си голям трол, или си много прост.
 • 6
  До
  Дон Бльон
  3 0
  09:09, 24 юни 2020
  Под вещото ръководство на ГЕРБ, в иначе нормалната ни България, се нароиха знайни и незнайни НПО-та.
  Едни защитават бетонираното черноморие от природата, други защитават колорадският бръмбар от хората,трети защитават третият пол.
  С две думи - измислени структури,на държавната ясла.Отчитане на дейност ,и здраво кражба на пари- това е тази иначе "уникална " фондация.
  Със сигурност,ако някой си напъне д-то, и да ги провери - нищо такова няма да открие.
  Но нали медията е толерантна към меките китки - все пак Кръшков е във властта!

Хороскоп за 27.11.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Постигате значителен успех в дадена област, което ще ви даде увереност да продължите с по-големи амбиции. Не губите почва под краката си дори в критични моменти, а това издига авторитета ви сред всички около вас. Разширете контактите си и бъдете сигурни, че ще успеете да разрешите личен въпрос. Запознайте се с дадена ситуация, преди за изкажете мнение.
27 ное 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Съсредоточете се върху задачите, чието приключване предстои. Взетите решения ще са от важност за дни напред, за това е добре да сте последователни в действията си. Стартирането на нов проект ще ви обнадежди с реалната възможност да подобрите финансите си. Хубави новини.
27 ное 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Не прехвърляйте раздразнението си върху околните, щадете нервите им. Ако имате своите безпокойства се съсредоточете върху проблема, без да си го изкарвате на когото и да било. Не залитайте в мрачни мисли, а се изправете, усмихнете и заживейте по-ведро. Имате много причини да се радвате на живота си.
27 ное 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Дава ви се шанс, който не бива да изпускате. Концентрирайте се и покажете най-доброто от себе си. Материални придобивки и свързаните с тях формалности ще променят плановете ви за деня. Семейството ви очаква решения, които бързо трябва да вземете. От тях ще зависят много неща.
27 ное 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Съсредоточете се върху задачите си, предстои да вземете отговорни решения и следва да сте в добра кондиция. Независимо от натовареността си бъдете отзивчиви и не пренебрегвайте хората наоколо, общото настроение влияе на работоспособността ви. Следвайте разума и сърцето си, за да постигнете хармония със себе си.
27 ное 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Укротете темпото, амбициите ви са прекалено смели и е възможно да не постигнете всичко онова, към което се стремите. Нека това не ви отказва от намеренията ви, но бъдете разумни. Не рискувайте излишно, можете да бъдете на подходящото място в подходящия момент и без много шум. Успешно ще решите възникнал проблем у дома.
27 ное 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Емоционални преживявания, породени от нов партньор или клиент на работното ви място ще промени хода на работата ви. Във всички случаи не допускайте да навредите на доброто си име. Не налагайте идеите си, само защото позицията ви го позволява. Съмненията запазете за себе си.
27 ное 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С повишаване на активността ви ще расте и умората, но бъдете внимателни и не допускайте недоглеждане в работата си. При работа с документи не подписвайте неща, със съдържанието на които не сте запознати достатъчно добре. Консултирайте се при нужда, за да сте сигурни в действията си.
27 ное 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Денят ви ще бъде натоварен за това не си губете времето в безсмислени спорове и не отдавайте голямо значение на дреболиите. Не разпилявайте енергията си, а се съберете и довършете започнатото. Ничии чувства не бива да се пренебрегват, още повече на човек, който силно ви привлича. Ако сте сгрешили-поправете се.
27 ное 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Близостта ви с човек, с когото ви свързват общи интереси в бизнеса, в културната сфера или в чисто духовен план ще ви помогне по-лесно да преодолеете възникващите затруднения днес. Но и не само заради това ще бъдете на точното място и време днес. Интуицията ви подсказва, че трябва да се действа сега, и не грешите.
27 ное 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще имате успехи, ако сами се погрижите за себе си и не чакате друг да го направи. И друг път сте изпадали в подобна ситуация, за това няма да бъдете затруднени. Освободете се от зависимости, които ви пречат да се развивате духовно. С артистичните си таланти ще печелите аплодисментите на публиката.
27 ное 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Имате конкретни идеи за развитието на дейността си, но ще ви се наложи да изчакате благоприятен момент за действие. Засега се задоволете с нещата, които ви се налага да вършите. Действате прекалено прибързано в личен план, не смятайте че нещо ще дойде наготово. Повечето компромиси, които правите ще са само от ваша полза. Вечерта ви очаква интересно събитие.
27 ное 2020
Последни новини