От х:

Днес в x:

16 °C

Цветни и черно-бели мисли от чисто бели души

  Като пробуждане по залез. Така „звучат“ картините в красивата изложба, която представиха две млади художнички от Хасково. Петя Атанасова и Таня Борисова сътвориха в понеделник вечер за града истинско събитие. Нежно и с усет за уют подредиха те изложбата си „Отворени очи“ на арт терасата на гостоприемните си домакини от театър „Иван Димов“,  с помощта на преподавателката си от школа „Колорит“ Веселина Делчева.

  Експресивни картини с много цветове и с категорична нахъсаност към пълноценния пулс на живота, с цялото му злободневие, но и с нюансите на младежкия оптимизъм, че доброто ще надделее, затова и с намигване на моменти към злините, от своята супер сила в тях подари на публиката в миниатюрите си Таня Борисова.

  „Тя е като стихия, понякога и аз самата не мога да разбера накъде отива ураганът в нея. Но е толкова талантлива, че  се надявам да канализира усилията си занапред така, че да се усъвършенства в тази посока, която сега е избрала“, казва за Таня Борисова преподавателката й в школата Веселина Делчева.

  За  Петя Атанасова учителката й в „Колорит“ пък споделя, че двете са мислили  на една честота за тези изложба, дори преди да си споделят мислите по концепцията на представянето й. „Работите на Петя са доказателство, че няма нищо случайно. Бях в чужбина на изложба преди месеци и когато се върнах й споделих впечатленията си за използваните интересни техники, които видях. Петя ми каза, че в главата й се върти нещо подобно. Още тогава бях убедена, че ще трябва само малко подкрепа от моя страна за това,което в крайна сметка виждате днес.“ Така се ражда и визията за инсталациите, които бяха показани тази вечер от Петя Атанасова. Сама е направила платната от рециклирана хартия. В хартиените пластове, които е отляла, е вградила гърлата на бутилки, през които е пускала слоеве туш да текат свободно. Така се раждат прекрасните й черно-бели инсталации - дървени стойки с ръчно направена хартия върху тях и туш.

  “За всяка от картините съм имала някаква първоначална идея, но когато тушът започваше да се стича по хартията ме отвеждаше към крайния рисунък. В това бе магията-картината в един момент започна да управлява автора си.“, споделя Петя Атанасова за удоволствието, което е изпитала в творческия процес с предвиденото начало и непредвидим край.

  И двете момичета са възпитанички на Природо-математическата гимназия „Акад. Боян Петканчин“ в Хасково. Смятат обаче да продължат с рисуване и по нататък в бъдещето.

  А тази вечер получиха съвсем заслужена подкрепа от приятели и близки, и овациите на публиката. Картините им са с възможност за откупка, а момичетата казват, че вече са надраснали момента, в който, като прощъпулници художници в школа „Колорит“ са били ревниви към всяка своя картина.

  "Сега се радвам, ако някой хареса това, което съм направила и поиска да сложи моя работа в дома си или да я подари на приятел. С радост споделям моите чувства и интерпретации с този човек.“, искрена е Петя.

  Изложбата “Отворени очи“ може да бъде разгледана всеки ден 10 до 15 часа до 26 юни.

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Видеа по темата

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (1)

  • 1
   Пред да стане импресионист
   Пабло Пикасо и цялата шайка импресионисти
   по 20 години са се учели да рисуват
   като Ренесансови художници :))

  Видеа по темата

  Хороскоп за 09.07.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Този ден ще бъде сравнително добър, но в случай че съумеете да не изразходвате енергията си за незначителни неща. Възможно е да чуете новина, която ще ви накара да се почувствате добре. Вечерта се заемете с нещо, което ще ви раздвижи.
  09 юли 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  През по-голямата част от деня ще се занимавате със съществени неща, такива, с които да подобрите живота си. Деловите ви начинания ще продължат да ви държат в кондиция, отговорни и пробудени за всичко, от което бихте могли да спечелите. Подписаните споразумения ще ви осигурят добри печалби за в бъдеще.
  09 юли 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  По делови въпроси ще търсите контакти с хора, чиято сфера на интереси съвпада с вашата. Ще срещнете разбиране сред близките си, за голяма част от доходите в семейството заслугата е ваша. С логичните си анализи ще привлечете вниманието на важен за вас човек. Последващото развитие на събитията ще бъде във ваша полза.
  09 юли 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Имате планове, които ще подтикнат към конкретни действия. При някои от вас те ще са насочени в професионалната сфера, други ще търсят подходящи партньори или нова работа. Във всички случаи няма да ви бъде непосилно трудно, подготвени сте за по-сложни ситуации. Най-важно е да запазите присъствие на духа и в спокойна обстановка да вземате решенията си.
  09 юли 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Имате планове за разширяване на дейността си, но е по-добре да ги оставите за по-късен етап. Бъдете търпеливи, ще дойде и вашето време. Концентрирайте се върху друго, също интересно занимание. Подготвени сте и бихте могли да се разгърнете пълноценно на това ви поприще. Материални придобивки.
  09 юли 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Деловите срещи ще преминат успешно и ще можете да защитите в голяма степен интересите си. Заложете на уменията си да убеждавате и тактично насочвайте разговора в изгодната за вас посока. Ще напредвате, стига да не се колебаете дълго. Предстоящо пътуване, преместване или друго организирано мероприятие ще ви ангажира с организацията по него.
  09 юли 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Работата ще ви спори и ще ви носи удоволствие. С пораснали финансови възможности ще се погрижите и за развлеченията на близките си. Имате добър тонус, но нещо дълбоко в душата ви кара да тъгувате. Бъдете искрени пред себе си и дайте предимство на скритите си желания. Удовлетворявайки ги ще се почувствате щастливи.
  09 юли 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  На работното място ще се чувствате в свои води, изненадите няма да ви стресират и с рутина ще отх-върляте задачите си. Финансовите ви възможности ще по-раснат и с желание ще се погрижите за удобството на близките си. Не ви липсва настроение, но нещо дълбоко в душата ви кара да тъгувате. Бъдете искрени пред себе си.
  09 юли 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Не прекалявайте в старанието си да обяснявате на околните личните си проблеми. Каквито и да са те, всеки има нужда от малко спокойствие. Още повече, че повечето от вашите са въображаеми, затова не се учудвайте, ако не ви разбират. Можете да си бъдете взаимно полезни с човек, който е близък до вас, но с активни действия.
  09 юли 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Делови разговори и нова информация по развитието на конкретни проекти ще повишат интереса ви към тях. Занимаващите се с бизнес ще постигнат споразумение, с което ще ускорят финансова сделка или придвижат напред друга договореност. Дайте подкрепата си за някой, чиито проблем е от областта, в която сте силни.
  09 юли 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще получите сили и ще се измъкнете от една ситуация, като направите правилния избор. Отдайте заслуженото и на хората, които ви подкрепят и насърчават. Ако желаете да запазите вниманието на човека до себе си му покажете, че го уважавате и цените. Вътрешното ви усещане за нещата ще ви подскаже как да се справите с несигурността си.
  09 юли 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Гледайте на промените, като на добра възможност да се справите със затрудненията си. Правете го за доброто на всички онези, които обичате. С позитивното си присъствие ще подобрите климата в семейството. Не обвързаните ще постигнат съгласие с партньора си и ще направят сериозна крачка към общото си бъдеще.
  09 юли 2020
  Последни новини