От х:

Днес в x:

Цветни и черно-бели мисли от чисто бели души

    Като пробуждане по залез. Така „звучат“ картините в красивата изложба, която представиха две млади художнички от Хасково. Петя Атанасова и Таня Борисова сътвориха в понеделник вечер за града истинско събитие. Нежно и с усет за уют подредиха те изложбата си „Отворени очи“ на арт терасата на гостоприемните си домакини от театър „Иван Димов“,  с помощта на преподавателката си от школа „Колорит“ Веселина Делчева.

    Експресивни картини с много цветове и с категорична нахъсаност към пълноценния пулс на живота, с цялото му злободневие, но и с нюансите на младежкия оптимизъм, че доброто ще надделее, затова и с намигване на моменти към злините, от своята супер сила в тях подари на публиката в миниатюрите си Таня Борисова.

    „Тя е като стихия, понякога и аз самата не мога да разбера накъде отива ураганът в нея. Но е толкова талантлива, че  се надявам да канализира усилията си занапред така, че да се усъвършенства в тази посока, която сега е избрала“, казва за Таня Борисова преподавателката й в школата Веселина Делчева.

    За  Петя Атанасова учителката й в „Колорит“ пък споделя, че двете са мислили  на една честота за тези изложба, дори преди да си споделят мислите по концепцията на представянето й. „Работите на Петя са доказателство, че няма нищо случайно. Бях в чужбина на изложба преди месеци и когато се върнах й споделих впечатленията си за използваните интересни техники, които видях. Петя ми каза, че в главата й се върти нещо подобно. Още тогава бях убедена, че ще трябва само малко подкрепа от моя страна за това,което в крайна сметка виждате днес.“ Така се ражда и визията за инсталациите, които бяха показани тази вечер от Петя Атанасова. Сама е направила платната от рециклирана хартия. В хартиените пластове, които е отляла, е вградила гърлата на бутилки, през които е пускала слоеве туш да текат свободно. Така се раждат прекрасните й черно-бели инсталации - дървени стойки с ръчно направена хартия върху тях и туш.

    “За всяка от картините съм имала някаква първоначална идея, но когато тушът започваше да се стича по хартията ме отвеждаше към крайния рисунък. В това бе магията-картината в един момент започна да управлява автора си.“, споделя Петя Атанасова за удоволствието, което е изпитала в творческия процес с предвиденото начало и непредвидим край.

    И двете момичета са възпитанички на Природо-математическата гимназия „Акад. Боян Петканчин“ в Хасково. Смятат обаче да продължат с рисуване и по нататък в бъдещето.

    А тази вечер получиха съвсем заслужена подкрепа от приятели и близки, и овациите на публиката. Картините им са с възможност за откупка, а момичетата казват, че вече са надраснали момента, в който, като прощъпулници художници в школа „Колорит“ са били ревниви към всяка своя картина.

    "Сега се радвам, ако някой хареса това, което съм направила и поиска да сложи моя работа в дома си или да я подари на приятел. С радост споделям моите чувства и интерпретации с този човек.“, искрена е Петя.

    Изложбата “Отворени очи“ може да бъде разгледана всеки ден 10 до 15 часа до 26 юни.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Пред да стане импресионист
      Пабло Пикасо и цялата шайка импресионисти
      по 20 години са се учели да рисуват
      като Ренесансови художници :))

    Видеа по темата

    Още новини

    Последни новини