От х:

Днес в x:

2 °C

Цветни и черно-бели мисли от чисто бели души

  Като пробуждане по залез. Така „звучат“ картините в красивата изложба, която представиха две млади художнички от Хасково. Петя Атанасова и Таня Борисова сътвориха в понеделник вечер за града истинско събитие. Нежно и с усет за уют подредиха те изложбата си „Отворени очи“ на арт терасата на гостоприемните си домакини от театър „Иван Димов“,  с помощта на преподавателката си от школа „Колорит“ Веселина Делчева.

  Експресивни картини с много цветове и с категорична нахъсаност към пълноценния пулс на живота, с цялото му злободневие, но и с нюансите на младежкия оптимизъм, че доброто ще надделее, затова и с намигване на моменти към злините, от своята супер сила в тях подари на публиката в миниатюрите си Таня Борисова.

  „Тя е като стихия, понякога и аз самата не мога да разбера накъде отива ураганът в нея. Но е толкова талантлива, че  се надявам да канализира усилията си занапред така, че да се усъвършенства в тази посока, която сега е избрала“, казва за Таня Борисова преподавателката й в школата Веселина Делчева.

  За  Петя Атанасова учителката й в „Колорит“ пък споделя, че двете са мислили  на една честота за тези изложба, дори преди да си споделят мислите по концепцията на представянето й. „Работите на Петя са доказателство, че няма нищо случайно. Бях в чужбина на изложба преди месеци и когато се върнах й споделих впечатленията си за използваните интересни техники, които видях. Петя ми каза, че в главата й се върти нещо подобно. Още тогава бях убедена, че ще трябва само малко подкрепа от моя страна за това,което в крайна сметка виждате днес.“ Така се ражда и визията за инсталациите, които бяха показани тази вечер от Петя Атанасова. Сама е направила платната от рециклирана хартия. В хартиените пластове, които е отляла, е вградила гърлата на бутилки, през които е пускала слоеве туш да текат свободно. Така се раждат прекрасните й черно-бели инсталации - дървени стойки с ръчно направена хартия върху тях и туш.

  “За всяка от картините съм имала някаква първоначална идея, но когато тушът започваше да се стича по хартията ме отвеждаше към крайния рисунък. В това бе магията-картината в един момент започна да управлява автора си.“, споделя Петя Атанасова за удоволствието, което е изпитала в творческия процес с предвиденото начало и непредвидим край.

  И двете момичета са възпитанички на Природо-математическата гимназия „Акад. Боян Петканчин“ в Хасково. Смятат обаче да продължат с рисуване и по нататък в бъдещето.

  А тази вечер получиха съвсем заслужена подкрепа от приятели и близки, и овациите на публиката. Картините им са с възможност за откупка, а момичетата казват, че вече са надраснали момента, в който, като прощъпулници художници в школа „Колорит“ са били ревниви към всяка своя картина.

  "Сега се радвам, ако някой хареса това, което съм направила и поиска да сложи моя работа в дома си или да я подари на приятел. С радост споделям моите чувства и интерпретации с този човек.“, искрена е Петя.

  Изложбата “Отворени очи“ може да бъде разгледана всеки ден 10 до 15 часа до 26 юни.

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (1)

  • 1
   Пред да стане импресионист
   Пабло Пикасо и цялата шайка импресионисти
   по 20 години са се учели да рисуват
   като Ренесансови художници :))

  Видеа по темата

  Хороскоп за 03.03.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Денят е силен за начинания, в които влагате творчество и желание за напредък. Ще се толерират градивни действия, насочени към семейството, другите и бъдещето. Обществената ви ангажираност също ще дава резултати, така че бъдете активни. Грижите за здравето ще имат видим ефект.
  03 мар 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Очаква ви ползотворен ден, имате всички шансове да изпълните онова, което сте планирали. Имате известни колебания, но с подреждането на делата ви те ще отпаднат. Опитайте се да не пренебрегвате чувствата и желания на вашия партньор.
  03 мар 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Енергични и с желание, ще пристъпите към задачите си и ще ги приключите в срок. Интелигентното ви присъствие ще благоприятства атмосферата на работното място, нещо, за което ще получите похвала от шефа. До себе си имате някой, който заслужава повече внимание и това го разбирате много добре. Не проигравайте шансовете си там.
  03 мар 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Рак:Новости в личния ви живот и ярка делова изява.Щастието е на ваша страна .и макар,че не сте хазартен тип-може да рискувате.Заложете на 5.Успех.
  03 мар 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Всичко, продиктувано от разума днес ще ви носи удовлетворение. Близките ще споделят част от грижите ви и това ще увеличи шансовете ви. Имате предостатъчно време за да анализирате създалата се обстановка и да направите правилния избор. Изберете най-перспективната възможност.
  03 мар 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Наясно сте с нещата, с които ви предстои да се занимавате. Бързо ще се освободите от съмненията си и ще напреднете, отхвърляйки голям обем работа. Настроението ви ще се повиши от добра новина, свързана с бизнес, семейство, пътуване. Познати ще ви направят изгодно предложение за съвместно начинание.
  03 мар 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Сред близките си ще можете да се отпуснете и разтоварите. Доброто ви финансово състояние за момента ви прави по-спокойни и уверени за близкото бъдеще. В дългосрочен план ще имате възможности за изяви, с които ще постигнете повече стабилност. Не се притеснявайте. Избягвайте да давате пари на заем.
  03 мар 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Най-добре ще е днес да бъдете у дома, в противен случай ви очакват изненади. За някои от вас денят ще бъде свързан и с доста работа. Не я отлагайте. Отхвърлете колкото се може повече от нея. Интелектуалните занимания ще се окажат ползотворни за вас днес.
  03 мар 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Започващите промени ще ви се отразят позитивно, въпреки, че в началото може да изживеете притеснения. Ще утвърдите постигнатото и ще продължите да се развивате в много посоки. Постоянството ви е гаранция за успех и носи желаните резултати. Има от какво да сте доволни.
  03 мар 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Похвално е желанието ви да сте полезни на хората, с които работите и на такова внимание ще се радвате и вие. Ще бъдете очаровани от някой, с когото ще станете по-близки и ще търсите общи пътища за изява. Успешни ще бъдат пътуванията ви, ако вземете под внимание всички подробност.
  03 мар 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Проявете уважението си към отсрещната страна и вежливо изслушайте доводите им за едно или друго тяхно решение. Това ще привлече към вас благоразположението им, от което ще се възползвате на по-късен етап. Присъствието на човека, за когото мислите често ще ви донесе приятни вълнения.
  03 мар 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Определете приоритетите си и работете върху тях, не се разсейвайте. Впечатлявате с бързата си мисъл и аналитичните си способности. Ще имате успех с всичко, което днес бъде обект на вниманието ви. В личен план ще имате среща и тя ще сложи началото на ново сътрудничество. Не пренебрегвайте личните си предпочитания.
  03 мар 2021
  Последни новини