От х:

Днес в x:

17 °C

Цветни и черно-бели мисли от чисто бели души

  Като пробуждане по залез. Така „звучат“ картините в красивата изложба, която представиха две млади художнички от Хасково. Петя Атанасова и Таня Борисова сътвориха в понеделник вечер за града истинско събитие. Нежно и с усет за уют подредиха те изложбата си „Отворени очи“ на арт терасата на гостоприемните си домакини от театър „Иван Димов“,  с помощта на преподавателката си от школа „Колорит“ Веселина Делчева.

  Експресивни картини с много цветове и с категорична нахъсаност към пълноценния пулс на живота, с цялото му злободневие, но и с нюансите на младежкия оптимизъм, че доброто ще надделее, затова и с намигване на моменти към злините, от своята супер сила в тях подари на публиката в миниатюрите си Таня Борисова.

  „Тя е като стихия, понякога и аз самата не мога да разбера накъде отива ураганът в нея. Но е толкова талантлива, че  се надявам да канализира усилията си занапред така, че да се усъвършенства в тази посока, която сега е избрала“, казва за Таня Борисова преподавателката й в школата Веселина Делчева.

  За  Петя Атанасова учителката й в „Колорит“ пък споделя, че двете са мислили  на една честота за тези изложба, дори преди да си споделят мислите по концепцията на представянето й. „Работите на Петя са доказателство, че няма нищо случайно. Бях в чужбина на изложба преди месеци и когато се върнах й споделих впечатленията си за използваните интересни техники, които видях. Петя ми каза, че в главата й се върти нещо подобно. Още тогава бях убедена, че ще трябва само малко подкрепа от моя страна за това,което в крайна сметка виждате днес.“ Така се ражда и визията за инсталациите, които бяха показани тази вечер от Петя Атанасова. Сама е направила платната от рециклирана хартия. В хартиените пластове, които е отляла, е вградила гърлата на бутилки, през които е пускала слоеве туш да текат свободно. Така се раждат прекрасните й черно-бели инсталации - дървени стойки с ръчно направена хартия върху тях и туш.

  “За всяка от картините съм имала някаква първоначална идея, но когато тушът започваше да се стича по хартията ме отвеждаше към крайния рисунък. В това бе магията-картината в един момент започна да управлява автора си.“, споделя Петя Атанасова за удоволствието, което е изпитала в творческия процес с предвиденото начало и непредвидим край.

  И двете момичета са възпитанички на Природо-математическата гимназия „Акад. Боян Петканчин“ в Хасково. Смятат обаче да продължат с рисуване и по нататък в бъдещето.

  А тази вечер получиха съвсем заслужена подкрепа от приятели и близки, и овациите на публиката. Картините им са с възможност за откупка, а момичетата казват, че вече са надраснали момента, в който, като прощъпулници художници в школа „Колорит“ са били ревниви към всяка своя картина.

  "Сега се радвам, ако някой хареса това, което съм направила и поиска да сложи моя работа в дома си или да я подари на приятел. С радост споделям моите чувства и интерпретации с този човек.“, искрена е Петя.

  Изложбата “Отворени очи“ може да бъде разгледана всеки ден 10 до 15 часа до 26 юни.

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (1)

  • 1
   Пред да стане импресионист
   Пабло Пикасо и цялата шайка импресионисти
   по 20 години са се учели да рисуват
   като Ренесансови художници :))

  Видеа по темата

  Хороскоп за 24.09.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Щадете нервите и здравето си. Гледайте на случващото се от към добрата му страна, защото със сигурност има такава. Ще ви се отдаде да намерите бързо решение на въпрос, имащ отношение към работата или бита ви. Бизнесмените ще подготвят или пристъпят към сделка или друга активност, носеща им добри доходи.
  24 сеп 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Като истински прагматици, ще проучите възможностите, които имате и след това ще пристъпите към действие. Но не се ангажирайте с прекалено много задачи, за да не повишите напрежението и кръвното си. Бъдете по-внимателни към човек от обкръжението ви, той е добър към вас, а вие му обръщате гръб.
  24 сеп 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Добрите оценки за работата ви ще ускорят издигането ви в службата. С делови нюх ще предпочетете сътрудничеството с човек, което ще ви бъде от полза. В добро настроение, сред познати и близки хора вечерта ще споделяте впечатленията, които имате от приключило пътуване.
  24 сеп 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Превърнете работата си днес в удоволствие. Предпоставките за това са много добри. Съдействието на колегите ви може да ви се стори подозрително, но е искрено, повярвайте. Има “опасност” да се сбъднат и най-смелите ви мечти, за това внимавайте какво си пожелавате. В любовта ви очакват споделени радости.
  24 сеп 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Приемете предизвикателствата в живота си като средство да сте будни и в крак с новостите. Благоприятна развръзка на личен проблем ще ви успокои и зареди с добри очаквания. Ще си изясните важен за вас въпрос и ще получите възможност да осъществите плановете си. Бизнес-делата ви навлизат в по-благоприятен период.
  24 сеп 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Необходимо ви е повече самочувствие и увереност в собствените сили, за да успеете да реализирате плановете си. Ще получите доста разумен съвет относно начина си на действие, за който трябва да сте благодарни. Не правете необмислени покупки.
  24 сеп 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Успешно ще придвижите напред делата си, така щото да доведат до финансово благополучие. Но това ще е съпроводено с напрежение и умора. Ще станете обект на внимание и интерес за някого и не бива да се показвате нервни. Повече се усмихвайте и работете върху себе си. Харесвани сте и това ви прави по-витални и добри.
  24 сеп 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Въпроси, които не търпят отлагане ще бъдат на дневен ред. Възможно объркване ще ви накара да обмисляте ходовете си по-детайлно. Успехът ще насочи вниманието ви към факти, които до сега са ви убягвали. Все по-често ще се замисляте за цената на това, което правите и получавате.
  24 сеп 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Промените, предизвикани от вас самите ще започнат да влияят и на обкръжението ви. Не винаги това ще им носи утеха, дори можете да станете обект на нездрав интерес от тяхна страна. Тихо приемете недоволството им и вярвайте, че работите в името на своето по-добро бъдеще.
  24 сеп 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Не по-малко имате нужда от спокойствие, затова не ставайте причина за дрязги и недоразумения днес. Не давайте обещания, които не сте в състояние да изпълните. Бъдете естествени и искрени, когато изразявате отношение към заобикалящите ви. Не се оправдавайте, а поемете отговорност за постъпките си.
  24 сеп 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще ви спори в общи задачи и работа в екип. Бъдете отворени за нововъведения и партньорски компромиси, каквото и да ви струва това. Нуждаете се от почивка, да се успокоите и забавлявате. Обграждайте се с хора, които ви зареждат с творчески идеи и ви обогатяват душевно.
  24 сеп 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Приятно ви е да си мислите за предстоящата почивка, но засега трябва да се съсредоточите върху работата си. Не се преуморявайте и не поемайте чужди ангажименти. Вечерта прекарайте сред приятни за вас хора.
  24 сеп 2020
  Последни новини