От х:

Днес в x:

6 °C

Цветни и черно-бели мисли от чисто бели души

  Като пробуждане по залез. Така „звучат“ картините в красивата изложба, която представиха две млади художнички от Хасково. Петя Атанасова и Таня Борисова сътвориха в понеделник вечер за града истинско събитие. Нежно и с усет за уют подредиха те изложбата си „Отворени очи“ на арт терасата на гостоприемните си домакини от театър „Иван Димов“,  с помощта на преподавателката си от школа „Колорит“ Веселина Делчева.

  Експресивни картини с много цветове и с категорична нахъсаност към пълноценния пулс на живота, с цялото му злободневие, но и с нюансите на младежкия оптимизъм, че доброто ще надделее, затова и с намигване на моменти към злините, от своята супер сила в тях подари на публиката в миниатюрите си Таня Борисова.

  „Тя е като стихия, понякога и аз самата не мога да разбера накъде отива ураганът в нея. Но е толкова талантлива, че  се надявам да канализира усилията си занапред така, че да се усъвършенства в тази посока, която сега е избрала“, казва за Таня Борисова преподавателката й в школата Веселина Делчева.

  За  Петя Атанасова учителката й в „Колорит“ пък споделя, че двете са мислили  на една честота за тези изложба, дори преди да си споделят мислите по концепцията на представянето й. „Работите на Петя са доказателство, че няма нищо случайно. Бях в чужбина на изложба преди месеци и когато се върнах й споделих впечатленията си за използваните интересни техники, които видях. Петя ми каза, че в главата й се върти нещо подобно. Още тогава бях убедена, че ще трябва само малко подкрепа от моя страна за това,което в крайна сметка виждате днес.“ Така се ражда и визията за инсталациите, които бяха показани тази вечер от Петя Атанасова. Сама е направила платната от рециклирана хартия. В хартиените пластове, които е отляла, е вградила гърлата на бутилки, през които е пускала слоеве туш да текат свободно. Така се раждат прекрасните й черно-бели инсталации - дървени стойки с ръчно направена хартия върху тях и туш.

  “За всяка от картините съм имала някаква първоначална идея, но когато тушът започваше да се стича по хартията ме отвеждаше към крайния рисунък. В това бе магията-картината в един момент започна да управлява автора си.“, споделя Петя Атанасова за удоволствието, което е изпитала в творческия процес с предвиденото начало и непредвидим край.

  И двете момичета са възпитанички на Природо-математическата гимназия „Акад. Боян Петканчин“ в Хасково. Смятат обаче да продължат с рисуване и по нататък в бъдещето.

  А тази вечер получиха съвсем заслужена подкрепа от приятели и близки, и овациите на публиката. Картините им са с възможност за откупка, а момичетата казват, че вече са надраснали момента, в който, като прощъпулници художници в школа „Колорит“ са били ревниви към всяка своя картина.

  "Сега се радвам, ако някой хареса това, което съм направила и поиска да сложи моя работа в дома си или да я подари на приятел. С радост споделям моите чувства и интерпретации с този човек.“, искрена е Петя.

  Изложбата “Отворени очи“ може да бъде разгледана всеки ден 10 до 15 часа до 26 юни.

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (1)

  • 1
   Пред да стане импресионист
   Пабло Пикасо и цялата шайка импресионисти
   по 20 години са се учели да рисуват
   като Ренесансови художници :))

  Видеа по темата

  Хороскоп за 04.12.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Щастието ни не се състои в това да “ се надяваме”, че все някой и все някога – дано още днес – по някакъв начин – ще ни го поднесе на тепсия. То започва в мислите ни, сега, веднага. И започва винаги с това да уловим мига, в който да вземем недвусмислено решение.
  04 дек 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Ще успеете в намеренията си днес, независимо, че емоциите ви ще са в повече. Отдайте цялото си внимание на това, с което ще се занимавате и ще получите бърза реализация на идеята си. Не предизвиквайте близките си с необмислени приказки и ще запазите добрия тон. Отделете от времето си и за личните си нужди.
  04 дек 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Следвайте печелившите си идеи, като изчистите програмата си от не дотам важните неща в нея. Имате знанията и опита да ги осъществите, от вас зависи те да са успешни. Романтична среща ще направи вечерта ви специална. Други от вас ще преминат през деня в надпревара с времето, колегите и конкуренцията.
  04 дек 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Голяма част от вас днес позволяват на емоциите да властват на тях и като цяло едва ли ще останете особено доволни от делата, които вършите. В определени моменти ще ви се наложи да изчакате, да забавите действията си и ако не го направите, ще загубите добри позиции. Доверете се на човек, на когото държите и не се колебайте да му споделите вълненията си.
  04 дек 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Възможно е да се заемете със задача, която не е влизала в плановете ви. Въпреки това я свършете и няма да съжалявате. Бъдете искрени към интимния партньор. Предпочитайте да говорите открито за въпроси, които ви вълнуват, а не да ги премълчавате. Съвсем скоро ще получите това, към което отдавна се стремите.
  04 дек 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Приключете с деловите си задачи днес за да имате време и за себе си през почивните дни. Динамичното развитие на важен за вас въпрос е изострило чувствителността ви, за това бъдете внимателни в приказките си. Отнасяйте се с повече внимание и към партньора си. Сега той има особена нужда от вас.
  04 дек 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Не изпадайте в дребнавости, когато оценявате работата на другите. Грижете се за своите си дела и ще откриете предимства, за които при други обстоятелства не бихте се сетили. Дайте своя принос в обществените дела. Ще подобрите бита си, като внесете повече настроение и светлина в жилището си.
  04 дек 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  С поведението си ще провокирате промени, но не бива да се притеснявате. Делата ви ще се подреждат добре. Станете по-гъвкави в преценките си и търсете причините за нещата, които се случват около и с вас. В отлична кондиция сте и моментът е подходящ за нови начинания.
  04 дек 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Влагайки старание и хъс ще напреднете в област, която е нова за вас. Опита и знанията ви са факти, които никой не може да пренебрегне, работете за просперитета на всички участници в проекта. Ако ви привлича изкуството ще заситите духовния си глад с посещение на галерия, театър, концерт.
  04 дек 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Имате интересни идеи, възможно е голяма част от тях да намерят реално приложение. Изпълнени сте с енергия и добро настроение. Добре свършената работа отпразнувайте вечерта с приятна компания.
  04 дек 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще се отнесете с внимание към домашните си задачи, давайки си сметка за малкото време, което отделяте за тях. В желанието си да свършите всичко може да се изнервите, но не унивате. Има кой да се погрижи за това денят ви да е интересен и забавен, стига да не отхвърляте предложенията му.
  04 дек 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Давайки предимство на важните неща за деня, ще пристъпите към изпълнението им, без да пренебрегвате текущите. Светски изяви ще поддържат тонуса на други, заразявайки ги със суетата на известните. Договореностите ви ще са успешни, пропорционални на вложената в тях енергия.
  04 дек 2020
  Последни новини