От х:

Днес в x:

17 °C

Издават указател на институциите за помощ към жертви на домашно насилие

Изображение 1 от 2

  Ръководство ще подпомага  повишаването на компетентността на специалистите от институциите, които работят с пострадали и извършители на домашно насилие. То ще бъде издадено на хартиен носител, а по-късно и публикувано в интернет. В

  в него ще бъде включен и указател с важни телефони и контакти на партньори, организации, институции и мрежи, които предоставят подкрепа на пострадали от домашно насилие и извършители на домашно насилие. Това съобщиха от екипа на  Фондация „Х&Д Джендър перспективи”. Наръчникът е част от проекта на Фондацията, който ще се реализира с финансиране от  25 000 лв. от Министерството на правосъдието.

  С част от средствата ще се финансира и възможността за  ползването на безплатни социални услуги от пострадали от домашно насилие- социални, психологически и юридически в трите консултативни центрове на Фондацията в Хасково, Димитровград и Свиленград. Освен това ще продължат и  консултации с трудов посредник, които се предоставят единствено тук в страната, посочи ръководителят на проекта  Милена Славова. Десет души са минали  през миналата година през тази прогама, 50 процента са си намерили работа.

  Продължава и  груповата специализирана програма за извършители на насилие. През нея до октомври се планира да преминат 4-ма насилници. Заради ситуацията с коронавируса обаче в проекта е заложена и възможност за индивидуална работа с тях, въпреки че според психологът от „Х&Д Джендър перспективи” Петя Петрова груповата работа изиграва по-добра роля в осъзнаването на извършеното насилие. „Въпреки това в ситуацията на здравна криза, в която сме и индвидуалната работа онлайн е някаква възможност за реакция“, добави тя. Близо 40 души, извършили домашно насилие са минали през груповите терапии  „Х&Д Джендър перспективи” за седем години. „По принцип в началото всички насилници идват за терапията със страхотна съпротива, но пък са задължени до го направят по закон. Още на половината на сесиите, които трябва да преминат-24, обаче  се обръща настроението им.“. Психологът посочи, че за ефекта от работата е  показателен фактът, че от всички, които са минали груповата работа, никой  не се е върнал с нова ограничителна заповед за това, че е посегнал като насилник на близките си втори път.

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (9)

  • 1
   Кр
   Кракен
   12 -6
   18:15, 22 юни 2020
   Тези от "джендър" търсят начин да усвоят едни пари! Защо не издадат книга как да смачкаме главата на домашна усойница?
  • 2
   Пи
   Питбул синдикат
   8 -5
   19:16, 22 юни 2020
   На снимките са мъже преоблечени като жени.И маски са си сложили за да не ги познат че не са никакви психолози .Каква терапия се очаква да правят от джендър переспективата? Х&Д означава ли съкратено Хаджи Димитър и защо джендъри носят име на изтъкнат наш воевода?
  • 3
   По
   Пора
   5 -2
   20:10, 22 юни 2020
   Нека всички мъже, които са готови да успокоят жени върху които е упражнено насили си оставят телефоните за връзка. Джендърите какво са?
  • 4
   ЯН
   Я Найденов
   4 -5
   20:20, 22 юни 2020
   Моята си е спокойна и от пенсията ми си взима. Как да не и тегля с удоволствие едни токати и токчета.
  • 5
   Ха
   Ханко
   6 0
   22:50, 22 юни 2020
   Е*а си лапаницата, нищо правенето и безхаберието. За 7 години са се занимавали с 40 души, горе долу по 6 на година или по 1/2 на месец. Ако годината има 250 работни дни, то са изработени 2000 часа или общо 6000 часа от трите грации на снимката. Със всеки от тези 40 души се е работило по 150 часа. То курсовете за космонавти са по кратки.
   Питам Ви, уважаеми дами от снимките горе, какъв ефект постигнахте с тези 40- станаха космонавти или продължават да насилват по къщите. Ако са станали космонавти хвала ви за труда, ако не, сдавайте по опис и отивайте на смени в Язаки, поне да има някаква файда от вас.
   За един приятел от Горски извор питам.
  • 6
   Пъ
   Пъпки недоебки
   5 0
   05:59, 23 юни 2020
   само че тия не са младежки акнета
   ...
   ами стари кърджалийски пъпки
  • 7
   Бъ
   Българка
   1 -1
   10:45, 23 юни 2020
   Джендър перспективи - ??????? Жалко за продадените им души!
   • Jh
    JHB
    0 -3
    11:19, 23 юни 2020
    Така и не се опитахте дори да разберете какво означава думата джендър. Жалко че такива простьовци са ми сънародници и съграждани.
  • 8
   Ба
   бате Б.
   0 0
   16:53, 23 юни 2020
   Е...ах ти и тъпите мисирки.

  Хороскоп за 23.09.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Ще мобилизирате вътрешните си сили и ще се справите с възникващите затруднения днес. Ще получите подкрепата на онези, на които сте помагали и обединявайки усилията си, ще ви бъде по-лесно да продължите напред. Лидерските ви заложби ще излязат на преден план и смело ще убеждавате някого в предимствата на идеите си.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Приемайки новото и прилагайки го на практика в едно с познатите средства, ще работите ползотворно за изпълнение на поставените си цели. Няма да пропуснете нищо важно и ще се погрижите за детайлите около реализацията на важно събитие, така, че да не липсва настроение и всичко, което се изисква от вас.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Успеете ли да разпознаете и назовете скритите си тревоги, ще постигнете победа, водеща към върхове. Възможно е застъпничеството ви за някого да ви постави в неблагоприятна светлина пред други, но приятелството е важно за вас. В открит разговор ще споделяте мислите си с близки хора и ще търсите мнението им.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Делово предложение ще насочи мислите ви в по-практични рамки. Помислете, заслужава си да поемете риска, още повече, че сте подготвени за подобни предизвикателства. И други неща ще повишат настроението ви. Вслушайте се в желанията си, отворете сетивата си, не оставяйте безразлични към любовта.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Бъдете реалисти и не очаквайте прекалено много от наскоро създала се ситуация. Очаква ви по-благоприятен период, затова точно сега не избързвайте с действията си. Днес имате страхотен успех сред противоположния пол, използвайте чара си. Втората част на деня ще е особено успешна за вас в личен план.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Прекалено активни сте днес, за да почивате затова търсите всевъзможни начини да оползотворите енергията си. Работа по дома или нещо, свързано с него ще занимава голяма част от вас. Въпреки това обаче не пропускайте предложението на приятел за приятно мероприятие. Ако успеете да съчетаете и двете със сигурност ще останете най-доволни от този ден.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Ще се съобразявате с високите си изисквания и ще дадете предимство на естетическите си възприятия. Това за някои означава влагане на повече усилия в конкретна задача, за това пък резултатите ще ви удовлетворят. Упорството ви ще довежда всичко, с което се захванете до успешен край.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Съсредоточени сте и не допускате грешки. Съвсем близо сте до крайния успех. Близките ви проявяват разбиране и едва ли ще ви ангажират допълнително. Привличате вниманието на важен за вас човек. От тук нататък всичко е във вашите ръце. Някои от вас се държат прекалено самоуверено на моменти граничещо с арогантността. Това едва ли ще се приеме радушно.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Притесненията на някои, свързани с промяна на работното място няма да са за дълго. Ще откриете подходящите хора, с които ще се сработите бързо и така ще навлезете в новата си среда. Приятелски настроен към вас човек ще ви покаже, че оценява присъствието ви и заедно можете да постигнете много.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Хубави емоции ще разнообразят деня ви, ще ви направят активни и усмихнати. Психическата ви уравновесеност и душевна хармония ви позволяват да осъзнаете своята уникалност. Активни и уверени ще откриете за себе си много истини, които до сега са ви убягвали. Някои от вас ще пътуват, но не поемайте излишен риск.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Намерете достоен начин да се разделите с хора, които са ви разочаровали, но ги обичате. Ако трябва се вслушайте в съветите, които ще получите. Възможни са обрати на плановете ви.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Верни в предвижданията си, ще постигнете намеренията си, влагайки всичко, което е нужно за успеха ви днес. Не омаловажавайте отношението на някого към вас, добро или не, то може да се окаже решаващо за изхода на една ситуация. Във възможностите ви е да й повлияете положително, ако излъчвате светли мисли към участващите в нея хора.
  23 сеп 2020
  Последни новини