От х:

Днес в x:

13 °C

Джамбазки пред ЕП: Всички животи имат значение!

Да отричаш това и да твърдиш, че животът само на една раса има значение, това, уважаеми левичари, е расизъм!

С тези думи българският представител в Европарламента и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки направи обръщение в залата на ЕП по наболялата тема за расизма. Дебатът беше повдигнат по време на юнската пленарна сесия на Европейския парламент, наред с теми като бъдещите отношения между ЕС и Обединеното кралство, ситуацията в Шенгенското пространство, новата бюджетна рамка на ЕС, плановете за възстановяване на ЕС след пандемията от COVID-19 и др.

През първия ден на сесията от трибуната на Европейския парламент Ангел Джамбазки призова колегите си да уважават и защитават значимостта на всички животи без значение от тяхната раса. Защото твърдението, че само животът на една раса има значение* само по себе си е расизъм.

Според Джамбазки вменяването на вина заради раса и произход е изключително подло политическо действие.

Ето и емоционалното изказване на Джамбазки:
Уважаема г-жо председател,
Уважаема г-жо председател на Европейската комисия,
Уважаеми колеги,

Всички животи имат значение! Да отричаш това и да твърдиш, че животът само на една раса има значение - това, уважаеми левичари, е расизъм. Да твърдиш, че една раса е виновна за всичко, това също е расизъм. Да твърдиш, че само една раса е важна - отново, познайте, и това е расизъм. Изберете си, уважаеми колеги, коя теза защитавате. Или трябва да уважавате всички животи, или защитавате по същността си расистки тези. И нещо повече, когато използвате една смърт и една трагедия, за да трупате политически капитал - това, уважаеми, е лицемерие. И то отдавна е похват на комунисти, на левичари и на анархисти. И напомням на всички Вас, които носите тези фланелки, че когато размахвате знамето със сърпа и чука, червеното знаме, трябва да се замислите колко човешки животи погуби комунизмът и болшевизмът в целия свят, които така възхвалявате. Когато оправдавате вандализма, това също, уважаеми, е лицемерие.

И още нещо важно искам да Ви кажа. Когато моите предци са се борили срещу робството, срещу турското робство в България, те са се борили честно, с оръжие в ръка, а не са грабили магазини и не са крадели обувки и дрехи.

Вменяването на вина заради произхода е нечестно, непочтено и нередно, уважаеми. Вменяването на вина в една раса е изключително подло политическо действие. Опитвате се да накарате някого да се чувства виновен заради произхода си. Не! Това няма да се случи! Не само, че аз не се срамувам от моя произход и от своята нация, напротив, гордея се с древната и велика нация, на която принадлежа. Благодаря Ви!

По време на втория ден на пленарното заседания заместник-председателят на ВМРО взе участие в дебата относно положението в Шенгенското пространство вследствие на пандемията от COVID-19. Той категорично заяви, че ако страните членки искат отворени вътрешни граници, то те трябва да поддържат строго охранявани външните си такива.

Джамбазки още обърна внимание и на продължаващото дискриминационно отношение от страна на Нидерландия и Германия по отношение на приемането на България, Румъния, Хърватия и Кипър в Шенгенското пространство, като определи тяхното отношение като проява на "двоен стандарт".

*бел. ред "Black lives matter" (Животът на чернокожите е значим)

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини