От х:

Днес в x:

8 °C

Куфарът, с който Недялка Симеонова е пропътувала света е вече в Музея на Хасково

  Писма, изпратени до семейството й малко преди да напусне земния свят, снимки от гастролите й и куфарът, с който именитата цигуларка Недялка Симеонова е пътувала, покорявайки стотици сцени, са вече част от колекцията на Регионалния исторически музей в родния й град Хасково.

  Част от нея е вече и парче от крилото на изгорелия през 1971 година при излитане самолет със 73-ма души на борда от българската културна делегация за Алжир. 30 от тях загиват, сред които е и Паша Христова. Сред оцелелите при самолетната катастрофа е синът на цигуларката Димитър Симеонов, също бележит наш музикант, композитор и  първи преподавател по саксофон в Консерваторията. По време на злополучната катастрофа е диригент на оркестър София. Артефактите бяха дарени днес от техния наследник Филип Симеонов.

  Творческият път на бабата на Филип –Недялка Симеонова започва, когато тя е едва на 6 години. А първият й концерт на сцената е в читалище „Заря“ в родния й град. От тук насетне предстоят десетилетия, в които светът ще говори за „детето чудо“ от Хасково и за честта да е първата  българка с концерт в Карнеги Хол.

  Животът на Недялка Симеонова е низ от огромни творчески успехи, но и крахове и разочарования в личния живот. Та обаче е и олицетворение на силния дух. Това личи и едно от писмата й, които изпраща на 3-ти февруари 1959 година до близките си в агонията на предсмъртието си от болницата в Париж. В него казва на сина и снаха си, че  добре и ги успокоява, че всичко е наред. Месец по-късно, на 14-ти март, идва вестта за кончината й. Умира от рак. 

  „Това само един силен духом човек може да направи-да поддържа духа на близките си хора!“, казва внукът й. А писмото е сред дарените вещи днес от него.

  При предаването им в хасковския музей Филип Симеонов сподели, че се възхищава не само от виртуозната музика на баба си, а и от характера й, който проявявала от малка. И разказа случка от Русе, която е чувал за нея в семейните спомени, докато тя е още момиче. 12-годишната Недялка прецапва през кал и излиза на сцената боса, изсвирва си концерта безотказно. „След дъжд, след кал, след пътуване, все пак стига прогизнала до сцената и излиза боса. Да застанеш и да си изпълниш концерта без да трепнеш-това е пример, който се дава веднъж!“. Внукът й казва, че това е талант, не просто амбиция, но и смята, че Недялка Симеонова е поддържала този  талант  с много труд. Според Филип Симеонов, ако казват, че при много от виртуозните музиканти талантът е 90 процента, а  10 са труд, то при баба му пропорцията е 50:50.

  Спомените, семейните ценности, тези емоции за паметта  в рода си, той подарява сега, година и половина по-късно след кончината на баща си, по негова заръка. „Той отдавна искаше да направи ново дарение в Музея в Хасково, но през последните години му беше трудно пътуването.“ Синът на Недялка Симеонова-Димитър в годините вече е правил дарения от снимки на майка си в Хасково. А синът му донесе към колекцията с дарения днес и доста негови вещи. сред тях композирани от баща му пиеси и негови награди. Огърлие, което той е получавал като признание за работата си. Също част от дарението е партитурата на пиеса, писана от баща му специално за баба му Недялка.

  Всички тези ценности от историята на Хасково и неговите бележите творци, ще бъдат описани и ще станат част от следващите изложби на Регионалния исторически музей.

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (10)

  • 1
   Мо
   Молба до Хасковлии
   9 -10
   18:43, 18 юни 2020
   Търси се Кметя и една
   изгубена Харманлийска овца
  • 2
   Са
   Сапето
   9 -9
   21:14, 18 юни 2020
   Всеки взе да подарява на музея боклуците си, кой опърпан фрак, коя ненужна картинка без стойност, аз дали да подаря оръфаните си обувки.... къде ли не са стъпвали...
   • От
    от музея
    7 -2
    09:21, 19 юни 2020
    Анонимно обаче не става, а пък такива като вас, които се криете по сенките и анонимно плюете по всичко и всеки, това не ви устройва! Защо не коментирате във фейсбук? Толкова ви е срам от себе си, че не смеете да застанете с името зад думите си! Моля ви, задръжте си "оръфаните обувки"! Всички виждаме "къде са стъпвали"!
  • 3
   Ха
   хаха
   5 -4
   05:27, 19 юни 2020
   Тоя отчита мероприятие.Не го е срам да използва паметта на Недялка Симеонова за политическия проект на Зеленогорски.Срамота
  • 4
   Въ
   въпрос
   2 -5
   08:43, 19 юни 2020
   Възможно ли е сестрата на ПР на настоящия градоначалник да стане заместник "градоначалник, само защото сестра и е ПР?
  • 5
   Па
   Папуц
   2 -3
   10:49, 19 юни 2020
   Това беше пенко,експонат от музея.
  • 6
   Бо
   Боби
   1 -6
   11:02, 19 юни 2020
   Днес куфара, утре очакваме и скъсаните чорапи с ко... Виж коментара
  • 7
   Гр
   Граматиков
   1 0
   13:43, 19 юни 2020
   И откога музей се пише с главна буква.
  • 8
   Да
   Данчо Цонев
   1 -4
   13:53, 19 юни 2020
   Вие от музея какво изобщо работите?????
   • Да
    Данчо
    0 0
    17:43, 20 юни 2020
    Иди и виж

  Хороскоп за 30.11.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Благоприятна възможност да проявите организаторските си умения. Съобразявайте се с обстоятелствата и ще напреднете. Овладейте връхлитащите ви емоции, за да ви е по-лесно си намерете някого, на когото да изплачете болката си. Семеен проблем постепенно отшумява и това ще ви успокои.
  30 ное 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Повечето от вас ще предпочетат да се посветят на почивка през този ден, тъй като изминалата седмица е отнела голяма част от силите ви. Идеята ви ще бъде подкрепена от хората около вас, които едва ли ще ви оставят да скучаете. Проявете повече ентусиазъм относно планирано мероприятие, в противен случай рискувате да развалите настроението на близък човек.
  30 ное 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Възможни са проверки от различен характер: финансови, семейни, приятелски. Въведете в ред документацията си, погрижете се за близките си и не пренебрегвайте поетите ангажименти. Не търсете непременно недостатъците у другия, помогнете му да изрази по-добре себе си, като го насърчите към това.
  30 ное 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Възможно е обстановката у дома ви да е напрегната сутринта и с действията си най-вероятно няма да допринесете с нищо за промяната и към по-добро. Препоръчително е да не се задържате дълго време в къщи и да потърсите поле за изява навън. Делови начинания ще получат благоприятно и донякъде неочаквано развитие, което ще ви създаде допълнителна работа.
  30 ное 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Много неща ще ви радват днес, но не можете да бъдете навсякъде. Трудно е да угодите на всички, но важното е да живеете пълноценно. Не изхвърляйте нищо, нещата не винаги са такива, каквито изглеждат. Предстои ви желана промяна, която значително ще свали напрежението, още повече, че ще има с кого да я споделите. Насладете й се.
  30 ное 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Станете по-балансирани и не допускайте да ви връхлитат емоционални натоварвания. Излезте на чист въздух сред природата или се срещнете с приятни за вас хора. Случващото се ще бъде такова, че трябва да разчитате само на себе си. Очаква ви работа, но имате шанс да обърнете нещата в своя полза.
  30 ное 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Стресът се отразява неблагоприятно на контактите ви днес, реагирате на всяка невинна забележка. Починете си и не влизайте в конфликти. Денят е подходящ за отмора, среща с приятели и неща, които ще ви помогнат да се отпуснете. Не пропускайте да изпълните обещанията си, по тях съдят за сериозността ви.
  30 ное 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Личният ви живот ви предлага много предизвикателства и като че ли днес поглъща цялото ви внимание. Трудно ви е да се съсредоточите върху каквото и да било. Днес от това нищо няма да изгубите, така че спокойно подреждайте интимния си свят.
  30 ное 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Не се скъпите на комплименти и дори на моменти прекалявате. Бъдете по-уравновесени в тази насока, може да ви разберат погрешно. Някой от вас днес ще имат изключителен празник в семейството си. А ако се колебаете как да прекарате вечерта, знайте че ще ви бъде отправено предложение, което ще ви зарадва и отмори с настроението си.
  30 ное 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Денят ви ще бъде много приятен, най-вече поради успехите в личен план. Удава ви се шанса да зарадвате семейството си. Напоследък сте занемарили здравето си и това може да ви изиграе лоша шега. Полагайте повече грижи в тази насока.
  30 ное 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Съзнателно ще промените отношението си към проблем, който ви е занимавал наскоро. Това ще ви помогне да се освободите от напрежението и да насочите погледа си към хубавите страни на живота си. С излъчваното от вас очарование ще привличате интереса на другите. Направете ги щастливи.
  30 ное 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Занимания на открито и пътуване с приятели може би ще удовлетвори страстта ви към приключения. Не се притеснявайте дори и да не сте в предни позиции на инициативата, това е чудесен повод да се разтоварите. Едва ли ще отхвърлите предложение за среща с някой, който не спира да ви вълнува.
  30 ное 2020
  Последни новини