От х:

Днес в x:

18 °C

Куфарът, с който Недялка Симеонова е пропътувала света е вече в Музея на Хасково

  Писма, изпратени до семейството й малко преди да напусне земния свят, снимки от гастролите й и куфарът, с който именитата цигуларка Недялка Симеонова е пътувала, покорявайки стотици сцени, са вече част от колекцията на Регионалния исторически музей в родния й град Хасково.

  Част от нея е вече и парче от крилото на изгорелия през 1971 година при излитане самолет със 73-ма души на борда от българската културна делегация за Алжир. 30 от тях загиват, сред които е и Паша Христова. Сред оцелелите при самолетната катастрофа е синът на цигуларката Димитър Симеонов, също бележит наш музикант, композитор и  първи преподавател по саксофон в Консерваторията. По време на злополучната катастрофа е диригент на оркестър София. Артефактите бяха дарени днес от техния наследник Филип Симеонов.

  Творческият път на бабата на Филип –Недялка Симеонова започва, когато тя е едва на 6 години. А първият й концерт на сцената е в читалище „Заря“ в родния й град. От тук насетне предстоят десетилетия, в които светът ще говори за „детето чудо“ от Хасково и за честта да е първата  българка с концерт в Карнеги Хол.

  Животът на Недялка Симеонова е низ от огромни творчески успехи, но и крахове и разочарования в личния живот. Та обаче е и олицетворение на силния дух. Това личи и едно от писмата й, които изпраща на 3-ти февруари 1959 година до близките си в агонията на предсмъртието си от болницата в Париж. В него казва на сина и снаха си, че  добре и ги успокоява, че всичко е наред. Месец по-късно, на 14-ти март, идва вестта за кончината й. Умира от рак. 

  „Това само един силен духом човек може да направи-да поддържа духа на близките си хора!“, казва внукът й. А писмото е сред дарените вещи днес от него.

  При предаването им в хасковския музей Филип Симеонов сподели, че се възхищава не само от виртуозната музика на баба си, а и от характера й, който проявявала от малка. И разказа случка от Русе, която е чувал за нея в семейните спомени, докато тя е още момиче. 12-годишната Недялка прецапва през кал и излиза на сцената боса, изсвирва си концерта безотказно. „След дъжд, след кал, след пътуване, все пак стига прогизнала до сцената и излиза боса. Да застанеш и да си изпълниш концерта без да трепнеш-това е пример, който се дава веднъж!“. Внукът й казва, че това е талант, не просто амбиция, но и смята, че Недялка Симеонова е поддържала този  талант  с много труд. Според Филип Симеонов, ако казват, че при много от виртуозните музиканти талантът е 90 процента, а  10 са труд, то при баба му пропорцията е 50:50.

  Спомените, семейните ценности, тези емоции за паметта  в рода си, той подарява сега, година и половина по-късно след кончината на баща си, по негова заръка. „Той отдавна искаше да направи ново дарение в Музея в Хасково, но през последните години му беше трудно пътуването.“ Синът на Недялка Симеонова-Димитър в годините вече е правил дарения от снимки на майка си в Хасково. А синът му донесе към колекцията с дарения днес и доста негови вещи. сред тях композирани от баща му пиеси и негови награди. Огърлие, което той е получавал като признание за работата си. Също част от дарението е партитурата на пиеса, писана от баща му специално за баба му Недялка.

  Всички тези ценности от историята на Хасково и неговите бележите творци, ще бъдат описани и ще станат част от следващите изложби на Регионалния исторически музей.

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (10)

  • 1
   Мо
   Молба до Хасковлии
   9 -10
   18:43, 18 юни 2020
   Търси се Кметя и една
   изгубена Харманлийска овца
  • 2
   Са
   Сапето
   9 -9
   21:14, 18 юни 2020
   Всеки взе да подарява на музея боклуците си, кой опърпан фрак, коя ненужна картинка без стойност, аз дали да подаря оръфаните си обувки.... къде ли не са стъпвали...
   • От
    от музея
    7 -2
    09:21, 19 юни 2020
    Анонимно обаче не става, а пък такива като вас, които се криете по сенките и анонимно плюете по всичко и всеки, това не ви устройва! Защо не коментирате във фейсбук? Толкова ви е срам от себе си, че не смеете да застанете с името зад думите си! Моля ви, задръжте си "оръфаните обувки"! Всички виждаме "къде са стъпвали"!
  • 3
   Ха
   хаха
   5 -4
   05:27, 19 юни 2020
   Тоя отчита мероприятие.Не го е срам да използва паметта на Недялка Симеонова за политическия проект на Зеленогорски.Срамота
  • 4
   Въ
   въпрос
   2 -5
   08:43, 19 юни 2020
   Възможно ли е сестрата на ПР на настоящия градоначалник да стане заместник "градоначалник, само защото сестра и е ПР?
  • 5
   Па
   Папуц
   2 -3
   10:49, 19 юни 2020
   Това беше пенко,експонат от музея.
  • 6
   Бо
   Боби
   1 -6
   11:02, 19 юни 2020
   Днес куфара, утре очакваме и скъсаните чорапи с ко... Виж коментара
  • 7
   Гр
   Граматиков
   1 0
   13:43, 19 юни 2020
   И откога музей се пише с главна буква.
  • 8
   Да
   Данчо Цонев
   1 -4
   13:53, 19 юни 2020
   Вие от музея какво изобщо работите?????
   • Да
    Данчо
    0 0
    17:43, 20 юни 2020
    Иди и виж

  Хороскоп за 19.09.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Имате нужда да се освободите от напрежението на изминалите дни. То внася напрежение в отношенията с околните, вземете мерки да балансирате емоциите си. Правете неща, които са ви приятни и които със сигурност ще ви разтоварят. Любимият човек е до вас и това допълнително ще ви помогне да се отпуснете.
  19 сеп 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Нови познанства – професионални и лични ще разнообразят деня ви и направят бъдещето по-разбираемо за вас. Подготвени сте за промените и покажете, че сте готови да ги приемете. Предстоят ви напрегнати часове с работа и други отговорности през идващите дни. С любимия човек ще се посветите на общи занимания.
  19 сеп 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Ще имате добри възможности да договаряте условията, които на вас ви допадат. Ако все пак покажете, че зачитате и чуждите интереси делата ви ще се развиват в желаната от вас посока. Имате силно излъчване и това увеличава добрите ви възможности днес. Предстоящо пътуване, за някои зад граница. Погрижете се за дребните детайли свързани с него.
  19 сеп 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  С повишено внимание работете, ако боравите с пари днес, съществува риск от измама. Бъдете внимателни и в общуванията си, използвайте познанствата си, за да помогнете на приятел. Други ще вземат решения, отнасящи се до семейството и разширяване на дома. Обсъждайте намеренията с близките си, за да постигнете по-добри резултати.
  19 сеп 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Намеренията ви днес ще се проявят с практични реализации, с което може да изненадате другите, но не и себе си. Новости от личен характер ще внесат настроение на повечето от вас, особено на самотните. Сега започнала връзка ще продължи и ще ви радва с вниманието и нежността на партньора ви.
  19 сеп 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  В много посоки ще проявите волята и духа си днес. С активното си присъствие ще влияете положително на събитията и не само в подкрепа на собствения си интерес. Деловите представители на знака ще решават проблеми, свързани с държавните институции. Ще срещане разбиране и подкрепа, а към инакомислещите не бъдете строги.
  19 сеп 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Отнасяйки се с уважение към колегите и хората около вас, ще почувствате взаимност, което ще се отрази обновяващо на настроението ви днес. Градивното ви отношение към проблемите ще направи работата на всички ви успешна. Отсъствието на любим до вас човек ще ви подтикне да скъсите разстоянията, предприемайки пътуване.
  19 сеп 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Гледайте на препятствията, като на поредното предизвикателство, с което предстои да се справите. Съхранете приветливото си излъчване и добро настроение, въпреки трудностите. Това привлича добрите сили, с чиято подкрепа ще реализирате по-бързо плановете си. Харесвани сте и ще се почувствате значими в нечии очи.
  19 сеп 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ще се радвате на добра оценка за работата си и успехите ви ще станат повод за тържество. С уменията си постигате своето и трасирате занапред пътя си. Консултация със специалист по здравен проблем ще ви бъде само от полза. Предстоящите събития ще ви насочат към дейност или друго занимание, което ще ви носи добри доходи за в бъдещето.
  19 сеп 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Днес работете в екип, самостоятелните решения няма да се толерират. Това изисква да повишите доверието в партньорите си и да бъдете по-малко мнителни. Нуждаете се от почивка, да се успокоите и забавлявате. Общувайте с хора, които ви зареждат с творчески идеи и ви обогатяват душевно.
  19 сеп 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Днес е възможно да ви съпътстват трудности поради независещи от вас фактори. Въпреки това направете максималното, за да постигнете желания успех. Късметът ви спохожда в личен план, където получавате онова, което отдавна очаквате. Ще срещнете търсения човек. Бихте могли да се насладите на прекрасни съвместни мигове.
  19 сеп 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Ще проявите забележителна активност в обществени и колективни начинания. Предложенията ви ще бъдат чути и осъществени, защото сте загрижени за доброто на другите. Подаръци ще зарадват някои от вас, но всъщност вие сте си ги заслужили. Безотказното ви служене и добро отношение към другите е пример на поведение за всеки.
  19 сеп 2020
  Последни новини