От х:

Днес в x:

Новите измами на плажа. Преглед на печата

24 часа

Кариера! Бивш военен отива консул в Одрин, а пожарникар - в Одеса

Нови консули в два от най-важните градове в Турция и Украйна е одобрило правителството по предложение на вицепремиерката и министърка на външните работи Екатерина Захариева. Рокадите са в консулствата в Одрин в Турция и в Одеса в Украйна.

Бившият офицер от армията Борислав Димитров ще е новият консул на България в Одрин, става ясно от решението на правителството. От 2002 г. той работи в Министерството на външните работи, като вече е бил на работа в посолството ни в Анкара и генералното консулство в Истанбул. Досега най-високият дипломатически пост на Димитров е заместник-ръководител на посолството на България в Иран, откъдето се е прибрал в София през 2018 г.

Офицерът сменя на поста консул в Одрин Васил Вълчев.

Бивш служител на вътрешното министерство пък поема поста на консул на България в украинския град Одеса. Светослав Иванов е бил в системата на МВР до 2009 г., а след това преминава на работа като главен инспектор за пожарната безопасност и сигурността в Министерството на външните работи, потвърдиха оттам пред "24 часа". Досега не е имал дипломатическо назначение.

Труд

Новите измами на плажа

Сезонът на морето закъснява, липсват чужди туристи, а малцината престрашили се българи да отидат на плаж вече пропищяха от трикове и измами. През това лято чадърите и шезлонгите ще са "безплатни или на символични цени", обеща министърът на туризма Николина Ангелкова в навечерието на заплашения от провал туристически сезон.

Депутатите гласуваха и текстове, с които задължиха стопаните на ивиците да намалят поне наполовина цените спрямо миналото лято или да предоставят сянката на плажа безплатно. Концесионери и наематели изпратиха в Министерство на туризма своите заявки и се оказа, че само 17 на сто от ивиците трябваше да са безплатни, като ресорният министър Ангелкова ги спомена и поименно.

Оказа се обаче, че голяма част от стопаните на ивиците вече са предплатили наеми и концесионни такси. Въпреки че тази година със сигурност приходите им ще са в пъти по-малко, те няма да получат парите си обратно, за да оцелеят, а държавата ще им опрости таксите за следващата година.

Сега

Борисов за мерките: Движим се в границите на разумния риск

"Случаите нарастват, но мисля, че се движим в границите на разумния риск", заяви днес във Варна премиерът Бойко Борисов във връзка с актуалните мерки покрай коронавируса. Към края на извънредното положение той бе казал, че ако заразените преминат границата от 100 на ден, контролът отново ще се затегне. Днес случаите са 104, но Борисов обясни, че в бройката се добавени вчерашните 30 положителни теста от Доспат. Така в общи линии от думите на премиера се разбра, че поне засега не се предвиждат нови крути мерки.

Борисов обясни, че опасността остава, грижата трябва да е приоритетна за възрастните и хората със съпътстващи заболявания. Помоли българите да спазат дистанция, да дезинфекцират и уточни, че опасността в крайна сметка не е преминала.

Монитор

2000 деца от приюти ще учат онлайн с нови таблети и лаптопи

2000 деца и младежи от 1-ви до 12-и клас, настанени в социални домове, ще получат таблети, лаптопи или настолни компютри, за да могат да се включат в дистанционното обучение. Средствата за закупуването им ще бъдат отпуснати по нова програма на Министерството на труда и социалната политика, за която са предвидени 1 млн. лв. и ще бъдат разпределени за институции от резидентен тип и домове за деца, лишени от родителска грижа.

Сумата, която ще бъде отпусната за различните дигитални устройства, варира. За закупуването на компютърна конфигурация с лицензиран софтуер могат да бъдат предвидени до 800 лв., 700 лв. пък са за лицензиран лаптоп.

Капитал

Пандемията отне 20% от българския износ през април

Първият пълен месец с ограничителни мерки показва драстичен спад на продажбите на български стоки в чужбина. Понижението е с 19.5%, или 912 млн. лв. на годишна база през април. Ударът идва както от ЕС (-20.1%), така и от трети страни (-18.4%). Така общата стойност на износа от началото на годината достига 18 млрд. лв. при 18.9 година по-рано.

Спадът на вноса в България е още по-голям - с 30.8% до 3.77 млрд. лв. през април спрямо същия период на миналата година. Причината - по-евтиният импорт на сурови нефтени масла заради по-ниските котировки на петрола, но също така и спад на количествата. Така през януари - април общата сума на внесените в страната стоки пада до малко над 19.3 млрд. лв. при 21.2 млрд. по същото време 2019 г.

Дума

Леви партии поискаха нов модел на управление

37 партии, неправителствени организации и съюзи за лява политика поискаха промяна на модела на управление у нас. Те участваха в кръгла маса "Лява политика в следкризисен период", организирана от Изпълнителното бюро и Политическия съвет на коалиция "БСП за България. Модератори на дискусията бяха Росен Карадимов и Янаки Стоилов. Сред присъстващите бяха представители на партиите МИР, "Екогласност", Комунистическа партия на България, "Нова зора", "Българската пролет", Съюз на тракийските дружества, Общобългарския комитет "Васил Левски", синдикат "Защита", Отечествен съюз, форум "България-Русия" и др.

"Тази среща е първата, но не последна. Тя е началото на мобилизация за промяна в модела на управление на България", заяви в началото председателят на БСП Корнелия Нинова. "Пандемията доведе до срив в икономиката, увеличаване на неравенствата, обедняване и загуба на работни места. Правителството на Борисов се провали в социално-икономическата си политика. Ние, левите партии, сме призвани да дадем решения на тези въпроси. Защото ние сме автентичните носители на идеите за борба с неравенствата, защита на правата на хората на труда, развитие на малкия и среден, на семейния бизнес. Време е нашата идеология да получи реализация чрез повишаване ролята на държавата в икономиката като равнопоставен конкурент, защита на българското производство, гарантиране на здравеопазване, образование, право на труд и достойни доходи, чиста околна среда - въздух, вода и храна", подчерта Нинова.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини