От х:

Днес в x:

Джоан Роулинг сподели загрижеността си от "новата транс активност"

Писателката Джоан Роулинг, автор на "Хари Потър", отказва да приеме критиките относно коментарите й отпреди дни за транссексуалните хора и отвърна с есе и разкрития за миналото си, когато е била жертва на насилие, съобщиха Асошиейтед прес и Ройтерс.

В обширна публикация на сайта си писателката споделя загрижеността си, породена от "новата транс активност". Тя стана обект на множество критики, включително от страна на Даниъл Радклиф, който изигра ролята на нейния герой Хари Потър, след като сподели възгледите си за идентичността на транссексуалните хора.

"Отказвам да се подчиня на движение, което според мен демонстративно вреди с усилията си да подкопае "жената" като политически и биологичен клас и предлага прикритие на насилниците", пише тя в есето от 3600 думи.

В него Роулинг казва, че е била обект на домашно и сексуално насилие и разкрива, че се е питала дали не би предприела действия да се превърне в мъж, ако е била родена тридесет години по-късно.

Писателката за пръв път потвърждава, че е станала жертва на физическо насилие, когато е била двадесетина годишна. "Ако можехте да влезете в ума ми и да разберете какво чувствам, когато чета как транс жена умира от ръцете на мъж-насилник, ще откриете там солидарност и близост", пише тя.

Роулинг подчертава, че пише и споделя мислите си, защото като всяко живо същество на планетата, и тя има своето сложно минало, което оформя страховете, интересите и позициите й. В есето Роулинг отново подчертава, че познава и уважава транссексуални хора.
"Заставам до смелите мъже и жени, гей, хетеро и транссексуални, които се борят за свобода на словото и мисълта, за правата и сигурността на най-уязвимите хора в обществото ни - нашите гей деца, крехките тийнейджъри и жените, които искат да запазят своите еднополови пространства", пише тя.

В края на миналата седмица Роулинг коментира статия в сайта Девекс, в която се използва фразата "хора, които имат менструация". Това предизвика писателката да напише в социалните мрежи, че уважава правото на всеки транссексуален да живее, както се чувства добре, но оспорва опитите да се заличи женския пол и правото на жените да се чувстват такива, каквито са.

"Не е език на омразата, когато казваш истината", написа писателката. Публикацията й предизвика вълна от неодобрение и критики, включително и от актьори, играли ключови роли в екранизации на нейни произведения като Ема Уотсън и Еди Редмейн.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини