От х:

Днес в x:

В Русия се усъмниха в дълбочината на Марианската падина

Изображение 1 от 2

    Руският дълбоководен апарат "Витяз" измери дълбочината на Марианската падина с хиляда метра по-малко от измереното през 1957 г. от съветски учени, пише ТАСС.

    Апаратът е регистрирал дълбочина 10 028 метра, докато кораб от съветската ера е регистрирал 11 022 метра. Това съобщи заместник генералният директор на Фондацията за напреднали изследвания (ИПП) Игор Денисов. Той не може да посочи причините за разминаването: "Това предполага, че има информация за размисъл - или предишният "Витяз" неправилно е измервал дълбочината, или самото дъно е променено".

    Денисов заяви, че измерването на дълбочината се извършва чрез измерване на скоростта на звука и може да се различава поради големия брой параметри. Поради това има съмнения относно истинската дълбочина на падината.

    "Да казваме, че имаме пълна картина на Марианската падина по данните, получени от дъното, не се налага. Това е доста активна геоложка формация, която може да се промени", заключава заместник генералният директор на ППИ, цитиран от Lenta.

    Гмуркането на "Витяз" до дъното на Марианската падина бе извършено на 8 май 2020 г. Известно е, че устройството е било под вода повече от три часа.

    Разположена в западната част на Тихия океан, Марианската падина има дълбочина около 11 хиляди метра и се счита за най-дълбокото място в Световния океан.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини