От х:

Днес в x:

Берлин още не е уведомен от САЩ за предстоящо изтегляне на американски войници от Германия

Германското правителство съобщи днес, че не е получавало официално уведомление от Вашингтон за някакво решение на президента на САЩ Доналд Тръмп за изтегляне на хиляди американски войници от Германия, като подчерта, че тяхното присъствие там служи на всички страни членки на НАТО, предаде Ройтерс.

Високопоставен американски представител каза в петък, че Тръмп е наредил от Германия да бъдат изтеглени 9500 американски войници. Това би намалило американския военен контингент там до 25 000.

"Не искам да спекулирам за нещо, за което нямам потвърждение - каза на пресконференция в Берлин министърката на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер. - Фактът е, че присъствието на американските войници в Германия служи на цялостната сигурност нашия алианс - НАТО, включително и на сигурността на САЩ. Това е основата, на която работим заедно."

Говорител на германското външно министерство каза днес, че тясното сътрудничество със САЩ в НАТО и с останалите натовски партньори е ключ към сигурността на Германия.

Решението на Вашингтон, макар все още непотвърдено, шокира политиците в Берлин. То е поредният епизод от усложненията в отношенията между Германия и САЩ, които често се обтягат по време на президентството на Доналд Тръмп. Американският президент настоява Германия да увеличи военните си разходи и я обвинява, че е пленник на Русия, заради енергийната й зависимост от Москва.

Томас Клайне-Брокхоф - вицепрезидент на Германския фонд "Маршал" на САЩ, който ратува за укрепване на връзките между Европа и САЩ, каза, че решението на Вашингтон "намирисва на отмъщение". "Следя развитието на трансатлантическите отношения през последните 35 години от професионалната си кариера, но не помня тези отношения да са били в по-ниска точка", каза той. "Доналд Тръмп сякаш гледа на Ангела Меркел, а не на някой друг, като на свой систематичен съперник."

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини