От х:

Днес в x:

12 °C

Поклон на Илиева нива

Изображение 1 от 6

  Заместник- областният управител на Хасково Митко Петров участва в поклонението на Илиева нива по повод 107 години от масовото избиване на тракийски бежанци в района на Ивайловград.

  Тази година поради опасността от зараза с коронавирусна инфекция, поклонението се проведе на 6 -ти юни със семпла церемония, организирана от община Ивайловград.

  В честването участваха кметът на Ивайловград Диана Овчарова, председателят на общински съвет Ивайловград Калин Митрев, председателят на Тракийските дружества Красимир Премянов, представители на тракийските дружества, на местната власт и наследници на бежанците.

  Възпоменателната церемония в памет на загиналите над 200 тракийчета започна със заупокойна молитва и продължи с паметни слова.

  От името на Областния управител на област Хасково д-р Стефка Здравкова паметни слова прочете заместникът и Митко Петров.

  „След такива исторически трагедии, свързани с предците ни, и в чисто човешки план, е нужно да сме научили урока си по човечност и да се стараем никога повече да не допускаме подобни събития да почернят съдбата ни. Да помним историята си, да пазим паметта на убитите и да живеем така, че да съхраним мира. Поклон пред жертвите и вечна им памет!“ – се казва в обръщението на д-р Здравкова.  

  Преклонението завърши с поднасяне на венци и цветя от всички присъстващи на събитието.

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (10)

  • 1
   Ja
   Jack Bauer
   14 -2
   21:02, 6 юни 2020
   Вечна им памет на зверски избитите 200 невръстни дечица.
   П.П. От дпс и дост също не виждам представители?
   • За
    За сметка
    5 -1
    12:53, 7 юни 2020
    на това винаги на техните дъбирания има по някой българи- продажник. ето това сме ние по-голямата част за съжаление. боклук народ
  • 2
   Де
   Деси
   14 -2
   22:13, 6 юни 2020
   Да почиват в мир! Няма да отмъстим, но няма и да забравим!
   Поклон!
  • 3
   Пе
   Пешев
   4 -3
   23:57, 6 юни 2020
   "Илиева нива" е твърде далече от Арда и от мястото, където се е извършело клането. Защо изобщо там се прави поклонението. И от кога датира това "Илиева нива". Явно тук има изнасилване на историческите факти. Да се спре да се използва това понятие, защото по време на клането то не е съществувало. И кой е тоя Илия, които с една шмекерия иска да овековечи името си. Нерде Арда, нерде Илиева нива. В тоя район има стотици пустеещи ниви, така че тоя господин никакъв жест не е направил. И толкова ли преди 25 г държавата не е могла да осигури 10 кв м площ за паметника, та се е наложило тоя Илия да влиза в историята по тоя начин. Там където е паметника, никакво клане не е имало.
   • На
    Найден
    4 -1
    10:14, 7 юни 2020
    Клането е извършено много далече от там. Има пренаписване на историята в угода на тоя Илия.
  • 4
   Ел
   Елена
   6 0
   20:43, 7 юни 2020
   Напротив! В местността край с. Глумово са били скрити 200 бебета и малки деца на бежанци. Те са намерени и избити от турците точно там, където е мемориала. Нивата е дарена на съюза на тракийските дружества за издигане на мемориала. Клането край Арда е съвсем различно. Поклонението за това край Арда е в Маджарово!
   За Илиева нива е верен исторически факт, като място, само датата е сменена. Случило се е края на септември, но се чества юни, заради деня на детето!
   • Ди
    Димитров
    0 0
    21:08, 8 юни 2020
    Какво общо има ваш Илия с тези събития, та трябва обезателно да се споменава името му? В коя година е станало това. Аз съм израснал там и никога не е ставало дума за такова клане. Трагичното събитие трябва да си има историческо име, а не винаги да се говори за нивата на някой си Илия.
  • 5
   Ел
   Елена
   1 0
   21:34, 8 юни 2020
   Станало е 1913 год. Доколкото знам, нивата е била собственост на Илия Русинов, който я е подарил на Съюза на теакийските дружества в България, за да бъде построен мемориала.
   След пострияването му, съюза започва да организира ежегодни поклонения там. Така, като организира честванията в Маджарово и др.

  Хороскоп за 25.01.2021

  Последни новини