От х:

Днес в x:

22 °C

ДКЦ 1 с одобрение за PCR тестване за Ковид-19

Лабораторията към ДКЦ 1 в Хасково е сред 32 лаборатории в страната, одобрени от Министерството на здравеопазването за провеждането на PCR тестове.

Прилагането на полимеразна верижна реакция за доказване на Ковид-19, ще започне в Хасково след приключване на обучението на персонала. Достъпът до изследването ще е свободен за гражданите. Цената му ще е 120 лева. Ще се изследват и пробите от болниците, които в момента се подават към лабораториите в Стара Загора и Кърджали.

На сутрешния брифинг на Националния оперативен щаб, който се оказа, че ще е последен, беше изнесена подробна статистика за 100-те дни от създаването му с цел ограничаване на разпространението от коронавирусната инфекция у нас. В частта за лабораториите председателят на Щаба ген. Венцислав Мутафчийски обобщи, че в началото на бума на Ковид-19 у нас, изследвания за коронавирус са се правили само две лаборатории. В момента работят 143.

До момента са изследвани общо 193732 проби, 85435 от тях с PCR.  

През последното денонощие в страната са направени 116 изследвания. От Областния оперативен щаб в Хасково съобщиха тази сутрин, че за последните 24 часа няма взета проба за доказване на коронавирус в региона, заради липсата на хора със съмнителна симптоматика.

Според статистиката, до момента в страната болни от коронавирус са лекувани в 77 лечебни заведения. Сред тях е и МБАЛ- Хасково. Въпреки, че в почти всички от останалите общини на областта имаше готовност за прием при висок брой заболели, не се наложи Ковид отделенията там да бъдат отваряни.  

От всички отчетени болни у нас през последните три месеца, 11 % са били лекувани в интензивни отделения, 50 от тях са били на апаратна вентилация. В ОАИЛ Хасково имаше двама пациенти в тежко състояние, единият от тях –мъж на 58 години, който почина. 26-годишна жена, която беше интубирана, вече е стабилизирана, но е още под наблюдение в отделението.

В Инфекциозното отделение на Хасковската болница в момента има само един пациент с коронавирус-36-годишен мъж.

На фона на заразените в страната 270 медици, в Хасковска област бяха отчетени четири случая. Ковид-19 от региона преболедуваха лекарка от Инфекциозното на областната клиника и три медицински сестри.

145 деца в страната са доказани през трите месеца с инфекцията, 77 от тях под 10-годишна възраст. От региона на Хасково до момента четири деца са били със заразата -две от тях на 15-годишна възраст, едно на 16 г. и едно на 5 г. Само един от тези пациенти беше на лечение в болницата, останалите бяха лекувани в домашни условия. Болестта при всички тях протече леко.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  25
  2551
  9 0
  12:32, 4 юни 2020
  Много рано се сетиха!!Той вируса си замина те сега щели да изследват вече и в Хасково!!!А и каква е тази цена 120 лева??

Хороскоп за 02.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Обградени с внимание и нежни чувства, ще бъдете провокирани към творчески и лични изяви. Развитията ще са благоприятни за бизнеса, кариерата и партньорствата. Ще ви зареждат с добри очаквания, което ще неутрализира тревогите ви.
02 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Работата ви по спешна задача ще продължи и днес, независимо, че може да имате и други планове. Ще бъдете изкушени от възможността да получите повече и това ще ви направи по-активни. Финансите ви ще нараснат и това ще се отрази добре на семейния ви бюджет. Духовни практики ще ви заредят с енергия и направи денят ви приятен.
02 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Изпълнението на задачите ви изисква да положите повече усилия днес, но ще се справите. Ще имате подкрепата на сътрудниците си и на хората, на които не сте безразлични. Проблеми от здравословен характер може да притеснят някои от вас. На първо време ще прибегнете до само лечение, но консултацията със специалист е задължителна.
02 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес сте от галениците на съдбата. Ще получите оферта за нова дейност, която ще съвпада с вашите възможности и нагласа. Само ще трябва да пренебрегнете някои от домашните си задължения, за да си набавите достатъчно средства. Възможен е здравословен проблем при някои от вас, свързан с очите. Не позволявайте от преумора да стигнете до разбалансиране и неадекватност. В движение отстранявайте плявата. Иначе препятствията само ви амбицират и укрепват волята ви.
02 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес ви очаква среща със стар познат, която изключително много ще ви разведри. Отидете на кино, театър или концерт, за да се забавлявате пълноценно. Не говорете за проблеми и неприятности, споделяйте единствено хубави страни от живота си.
02 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Ще получите предложение, за чието осъществяване имате ярки възможности. Доходите на повечето ще се определят като добри. Към тях може да се прибави късмета, който ви очаква днес. За някои се очертава делово пътуване. Възможни са трудности в интимните взаимоотношения. Необходимо е да проявите повече настойчивост в контактите. Като цяло съдбовни шансове за реализация.
02 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще спечелите уважението на околните, ако ги насърчите да работят за собствения си просперитет, така, както го правите за себе си. Обединените ви усилия ще ускорят благоприятно развитието на събитията в посоката, която всички желаете. За други решаване на имотен въпрос.
02 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Започвате седмицата с добри перспективи за професионалната ви кариера. С помощта на влиятелно лице ще успеете да постигнете напредък и да заемете по-горна позиция в йерархията. Романтично влечение ще ви помогне да понесете по-леко натовареността и да наситите душата си с хубави емоции.
02 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Информация, която очаквате ще ви направи по-раздразнителни, събуждайки у вас съмнения и нездрави мисли. Не избързвайте с решенията си, проверката е начина да разберете истината. От друга страна е добре да помислите върху приоритетите си, пренареждането им ще даде старт на нещо градивно и полезно за бъдещето ви.
02 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Получавате интересна оферта за работа и се колебаете как да постъпите. Съветът е да не действате прибързано, а да помислите спокойно и да изберете нещото, което на вас най-много ви допада. Перспективите са добри, но не очаквайте нещо необикновено. Освен това ще трябва да се разделите и с чувството си за превъзходство, което така силно ви владее.
02 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Залавяте се с различни задачи и повечето от тях ще завършите успешно. В службата са възможни забележки по ваш адрес, но ако си премълчите ще бъде по-добре. Вечерта ви ще мине спокойно, отдадени на семеен уют. Вълнувате се от въпросите касаещи ваши близки и сте склонни да им помагате по всякакъв начин.
02 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Успешен делови ден очаква Рибите. Интуицията ви до голяма степен ви помага при професионалните ви ангажименти. Коректното ви отношение към вашите делови партньори ще бъде възнаградено под формата на голяма услуга.
02 юли 2020
Последни новини