От х:

Днес в x:

17 °C

ДКЦ 1 с одобрение за PCR тестване за Ковид-19

Лабораторията към ДКЦ 1 в Хасково е сред 32 лаборатории в страната, одобрени от Министерството на здравеопазването за провеждането на PCR тестове.

Прилагането на полимеразна верижна реакция за доказване на Ковид-19, ще започне в Хасково след приключване на обучението на персонала. Достъпът до изследването ще е свободен за гражданите. Цената му ще е 120 лева. Ще се изследват и пробите от болниците, които в момента се подават към лабораториите в Стара Загора и Кърджали.

На сутрешния брифинг на Националния оперативен щаб, който се оказа, че ще е последен, беше изнесена подробна статистика за 100-те дни от създаването му с цел ограничаване на разпространението от коронавирусната инфекция у нас. В частта за лабораториите председателят на Щаба ген. Венцислав Мутафчийски обобщи, че в началото на бума на Ковид-19 у нас, изследвания за коронавирус са се правили само две лаборатории. В момента работят 143.

До момента са изследвани общо 193732 проби, 85435 от тях с PCR.  

През последното денонощие в страната са направени 116 изследвания. От Областния оперативен щаб в Хасково съобщиха тази сутрин, че за последните 24 часа няма взета проба за доказване на коронавирус в региона, заради липсата на хора със съмнителна симптоматика.

Според статистиката, до момента в страната болни от коронавирус са лекувани в 77 лечебни заведения. Сред тях е и МБАЛ- Хасково. Въпреки, че в почти всички от останалите общини на областта имаше готовност за прием при висок брой заболели, не се наложи Ковид отделенията там да бъдат отваряни.  

От всички отчетени болни у нас през последните три месеца, 11 % са били лекувани в интензивни отделения, 50 от тях са били на апаратна вентилация. В ОАИЛ Хасково имаше двама пациенти в тежко състояние, единият от тях –мъж на 58 години, който почина. 26-годишна жена, която беше интубирана, вече е стабилизирана, но е още под наблюдение в отделението.

В Инфекциозното отделение на Хасковската болница в момента има само един пациент с коронавирус-36-годишен мъж.

На фона на заразените в страната 270 медици, в Хасковска област бяха отчетени четири случая. Ковид-19 от региона преболедуваха лекарка от Инфекциозното на областната клиника и три медицински сестри.

145 деца в страната са доказани през трите месеца с инфекцията, 77 от тях под 10-годишна възраст. От региона на Хасково до момента четири деца са били със заразата -две от тях на 15-годишна възраст, едно на 16 г. и едно на 5 г. Само един от тези пациенти беше на лечение в болницата, останалите бяха лекувани в домашни условия. Болестта при всички тях протече леко.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  25
  2551
  9 0
  12:32, 4 юни 2020
  Много рано се сетиха!!Той вируса си замина те сега щели да изследват вече и в Хасково!!!А и каква е тази цена 120 лева??

Хороскоп за 25.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Търпеливо и без излишни емоции ще работите по задачите си, така, че в края на деня да останете доволни от свършеното. На своя страна ще имате подкрепата на хора, чиято дума се чува. Интересите ви ще бъдат защитени, но не очаквайте друг да мисли за тях, остават си изцяло ваша грижа.
25 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес е възможно да имате леки неприятности на работното място, които лесно можете да пренебрегнете с присъщото си спокойствие и положително настроение. Обърнете повече внимание на семейството си, което е вашата опора.
25 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Бъдете добронамерени и не търсете реванш от човек, отнесъл се пренебрежително към вас. Споделете от времето си с любимия ви човек. Настроението ви ще се подобри и ще се заредите позитивно. Явяващите се на изпити ще отбележат успехи, което ще ги накара да се почувстват доволни от себе си.
25 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
На работното място ще се отличавате с високата си компетентност и това ще ви издигне в йерархията. Притесненията ви, свързани с присъствието или отсъствието на определена тема в днешните преговори ще ви мобилизират да сте подготвени за всякаква развръзка, и с това ще спечелите.
25 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще работите по приключване на конкретни задачи и в тази връзка ще проявите по-голяма активност в работата си. Делово сътрудничество ще се задълбочи и превърне в ново приятелство. Каквото и настроение да ви носи това, не пренебрегвайте други хора, на които дължите много. Целите се в десятката, но има още какво да свършите.
25 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
С рисковани действия се опитвате да постигнете нещо, което ви се изплъзва по друг начин. За предпочитане е обаче да бъдете по-търпеливи и по-склонни на отстъпки, когато става дума за сътрудничество. От това ще зависят успехите ви в близко бъдеще, затова не ги пренебрегвайте. Отношенията ви с привлекателна за вас личност може да прераснат в трайна връзка.
25 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Помислете за всичко, с което се ангажирате днес, за да си спестите главоболия и време. Безспорно ще се натоварите допълнително, но бързо ще свършите и ще останете доволни от постигнатото. Новото идва и ще промени нещата, които сами не сте осъзнали за грешни. Подгответе се.
25 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Самите вие днес ще се учудвате на невероятния късмет, които ви преследва. Ще се осъществи ваше отдавнашно желание, което косвено е свързано с работата ви. Финансовото ви състояние се стабилизира, не без помощта на близък човек. Удовлетворение ще ви донесе и факта, че съвет който сте дали на колега се оказва безпогрешно точен. Атмосферата у дома е приятна и благоприятства всякакви начинания от ваша страна.
25 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес са възможни конфликти с околните, така че овладейте агресивното си настроение и проявете повече търпение. Здравето няма да ви създава проблеми, и ще бъде добре, ако не приемате всяко неразположение за признак на болест. Съветите ви ще бъдат много полезни за ваш близък. Не го разочаровайте.
25 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ви ще бъде много приятен, най-вече поради успехите в личен план. Удава ви се шанса да зарадвате семейството си. Напоследък сте занемарили здравето си и това може да ви изиграе лоша шега. Полагайте повече грижи в тази насока.
25 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще бъдете много заети както със служебни така и с лични дела, от които ще възникнат усложнения. Налага се да правите компромиси. Бъдете умерени в харченето, но вечерта може да си позволите по-комфортна обстановка.
25 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Амбицирани сте да покажете възможностите си на хората около вас. С лекота ще постигнете споразумение, от което впоследствие ще черпите дивиденти. Обърнете повече внимание на взаимоотношенията си в семейството и с приятелите си. Чувствате неудовлетворение от нечие поведение и това ви създава напрежение.
25 сеп 2020
Последни новини