От х:

Днес в x:

11 °C

ДКЦ 1 с одобрение за PCR тестване за Ковид-19

Лабораторията към ДКЦ 1 в Хасково е сред 32 лаборатории в страната, одобрени от Министерството на здравеопазването за провеждането на PCR тестове.

Прилагането на полимеразна верижна реакция за доказване на Ковид-19, ще започне в Хасково след приключване на обучението на персонала. Достъпът до изследването ще е свободен за гражданите. Цената му ще е 120 лева. Ще се изследват и пробите от болниците, които в момента се подават към лабораториите в Стара Загора и Кърджали.

На сутрешния брифинг на Националния оперативен щаб, който се оказа, че ще е последен, беше изнесена подробна статистика за 100-те дни от създаването му с цел ограничаване на разпространението от коронавирусната инфекция у нас. В частта за лабораториите председателят на Щаба ген. Венцислав Мутафчийски обобщи, че в началото на бума на Ковид-19 у нас, изследвания за коронавирус са се правили само две лаборатории. В момента работят 143.

До момента са изследвани общо 193732 проби, 85435 от тях с PCR.  

През последното денонощие в страната са направени 116 изследвания. От Областния оперативен щаб в Хасково съобщиха тази сутрин, че за последните 24 часа няма взета проба за доказване на коронавирус в региона, заради липсата на хора със съмнителна симптоматика.

Според статистиката, до момента в страната болни от коронавирус са лекувани в 77 лечебни заведения. Сред тях е и МБАЛ- Хасково. Въпреки, че в почти всички от останалите общини на областта имаше готовност за прием при висок брой заболели, не се наложи Ковид отделенията там да бъдат отваряни.  

От всички отчетени болни у нас през последните три месеца, 11 % са били лекувани в интензивни отделения, 50 от тях са били на апаратна вентилация. В ОАИЛ Хасково имаше двама пациенти в тежко състояние, единият от тях –мъж на 58 години, който почина. 26-годишна жена, която беше интубирана, вече е стабилизирана, но е още под наблюдение в отделението.

В Инфекциозното отделение на Хасковската болница в момента има само един пациент с коронавирус-36-годишен мъж.

На фона на заразените в страната 270 медици, в Хасковска област бяха отчетени четири случая. Ковид-19 от региона преболедуваха лекарка от Инфекциозното на областната клиника и три медицински сестри.

145 деца в страната са доказани през трите месеца с инфекцията, 77 от тях под 10-годишна възраст. От региона на Хасково до момента четири деца са били със заразата -две от тях на 15-годишна възраст, едно на 16 г. и едно на 5 г. Само един от тези пациенти беше на лечение в болницата, останалите бяха лекувани в домашни условия. Болестта при всички тях протече леко.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  25
  2551
  9 0
  12:32, 4 юни 2020
  Много рано се сетиха!!Той вируса си замина те сега щели да изследват вече и в Хасково!!!А и каква е тази цена 120 лева??

Хороскоп за 25.11.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Намесвате се решително във въпрос, касаещ всички на работното място. Имате достатъчно енергия и опит да се справите с този въпрос, но това ще отнеме ценно за вас време. Въпреки това сте склонни на жертви, щом смятате че нещо си струва. Помагате на приятел да се справи с личен проблем. Оставете си време лично за себе си вечерта и си починете добре.
25 ное 2020

Хороскоп за Телец

Телец
В обкръжението си имате хора, които не са безразлични към успехите ви. Но това не значи, че ги споделят, напротив. Пазете се от лицемерието им и не ги допускайте близо до себе си. Погрижете се да приведете в ред документацията си, възможни са проверки. Желание, свързано с определен човек ще ви срещне по-скоро с него.
25 ное 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Новите изисквания на работното място ще ви накарат да попълните знанията си с допълнителна информация. Целите ви са осъществими, но с повече работа. Засилените контакти и възстановено сътрудничеството с човек, от професионалната сфера, в която се трудите ще ви помогнат по-скоро да постигнете желаните резултати.
25 ное 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Денят ви ще бъде успешен, колкото и да ви се вижда странно това. Потиснете тревогите си, защото нямате причини да унивате. Самочувствието ви е достатъчно на ниво за да градите добро бъдеще. Ще имате развитието на въпрос, касаещ не само вас, но и онези, с които работите. Ще получите подкрепа и нещата ви ще се придвижват ускорено напред.
25 ное 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
В задачи и приятни вълнения ще премине деня на по-вечето от вас. Успехът изисква да покажете добра организация и старание в работата, но нищо да тук няма да ви затрудни. Бизнес-новина или друга интересуваща ви вест ще повиши настроението ви и ще ви подтикне към активност, за да не пропуснете момента.
25 ное 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Всеотдайни сте към работата си и това ще ви донесе резултати. Спокойният и ведър тон ви помага да постигнете разбирателство с околните. Откриват ви се възможности за допълнителни доходи през следващите дни. В личен план сте прекалено съсредоточени върху развитието на една връзка и не забелязвате интереса към себе си от някой друг около вас.
25 ное 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Разнообразен и приятен ден, без нежелани изненади. Деловият ви нюх ще ви подскаже най-удачното решение. Печалбите ще надхвърлят очакванията на мнозина от вас. Не се нагърбвайте с непосилни задачи, концентрирайте се върху непосредствените си ангажименти.
25 ное 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Заели сте изчаквателна позиция в делови план, а това едва ли е най-доброто, което можете да направите. Моментът е подходящ за активни действия, но ще трябва да бъдете внимателни Възможни са грешки ако сте прекалено самоуверени. Вие сте тези които давате тон в личните си взаимоотношения, а това може да не се хареса на определени хора. Съобразявайте се повече.
25 ное 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ако заниманията ви днес будят у вас напрежение и понижават настроението ви, не се колебайте да ги отложите. Добре е да сте спокойни и приветливи. Поставяте основите на бъдещи проекти, изискващи внимание и проникновеност. Семейна среща ще ви събере с роднини и близки приятели.
25 ное 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
След упорита работа успявате да постигнете печалби, които отдавна са ваша цел. Независимо от характера на работата ви днес, имате отлични шансове за реализация, които не бива да пренебрегвате. Добре ще е ако работите съвместно с колегите си, тъй като това ще задвижи делата ви и ще ви улеснява в редица моменти. Не пренебрегвайте сърдечния партньор.
25 ное 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако срещнете неразбиране по професионален въпрос, не губете присъствие на духа. Аргументирано защитете тезата си, а може и да вникнете в тази на опонента си. Винаги може да научите нещо полезно и практично. Ситуацията ще ви подскаже как да действате, доверявайки се на разума, опита и възпитанието си.
25 ное 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Имайте повече търпение в работата си и в общуванията си с хора, които ви създават проблеми. Но за да са успешни начинанията ви, не въвеждайте други в подробностите. Когато те станат факти, тогава говорете за тях. Представителките на нежния пол ще са впечатлени от интересен човек и ще потърсят по-пряк контакт с него.
25 ное 2020
Последни новини