От х:

Днес в x:

ДКЦ 1 с одобрение за PCR тестване за Ковид-19

Лабораторията към ДКЦ 1 в Хасково е сред 32 лаборатории в страната, одобрени от Министерството на здравеопазването за провеждането на PCR тестове.

Прилагането на полимеразна верижна реакция за доказване на Ковид-19, ще започне в Хасково след приключване на обучението на персонала. Достъпът до изследването ще е свободен за гражданите. Цената му ще е 120 лева. Ще се изследват и пробите от болниците, които в момента се подават към лабораториите в Стара Загора и Кърджали.

На сутрешния брифинг на Националния оперативен щаб, който се оказа, че ще е последен, беше изнесена подробна статистика за 100-те дни от създаването му с цел ограничаване на разпространението от коронавирусната инфекция у нас. В частта за лабораториите председателят на Щаба ген. Венцислав Мутафчийски обобщи, че в началото на бума на Ковид-19 у нас, изследвания за коронавирус са се правили само две лаборатории. В момента работят 143.

До момента са изследвани общо 193732 проби, 85435 от тях с PCR.  

През последното денонощие в страната са направени 116 изследвания. От Областния оперативен щаб в Хасково съобщиха тази сутрин, че за последните 24 часа няма взета проба за доказване на коронавирус в региона, заради липсата на хора със съмнителна симптоматика.

Според статистиката, до момента в страната болни от коронавирус са лекувани в 77 лечебни заведения. Сред тях е и МБАЛ- Хасково. Въпреки, че в почти всички от останалите общини на областта имаше готовност за прием при висок брой заболели, не се наложи Ковид отделенията там да бъдат отваряни.  

От всички отчетени болни у нас през последните три месеца, 11 % са били лекувани в интензивни отделения, 50 от тях са били на апаратна вентилация. В ОАИЛ Хасково имаше двама пациенти в тежко състояние, единият от тях –мъж на 58 години, който почина. 26-годишна жена, която беше интубирана, вече е стабилизирана, но е още под наблюдение в отделението.

В Инфекциозното отделение на Хасковската болница в момента има само един пациент с коронавирус-36-годишен мъж.

На фона на заразените в страната 270 медици, в Хасковска област бяха отчетени четири случая. Ковид-19 от региона преболедуваха лекарка от Инфекциозното на областната клиника и три медицински сестри.

145 деца в страната са доказани през трите месеца с инфекцията, 77 от тях под 10-годишна възраст. От региона на Хасково до момента четири деца са били със заразата -две от тях на 15-годишна възраст, едно на 16 г. и едно на 5 г. Само един от тези пациенти беше на лечение в болницата, останалите бяха лекувани в домашни условия. Болестта при всички тях протече леко.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    25
    2551
    9 0
    12:32, 4 юни 2020
    Много рано се сетиха!!Той вируса си замина те сега щели да изследват вече и в Хасково!!!А и каква е тази цена 120 лева??
Последни новини