От х:

Днес в x:

Нови 39 с COVID-19, излекуваните са повече от новозаразените за деня

39 са новите доказани случаи на COVID-19 у нас, 15 от тях са хоспитализирани, съобщи ген. Мутафчийски на брифинга на НОЩ във четвъртък, 21 май.

1912 проби за изследвани за изминалите 24 часа. 

1484 са активните случаи.

Общо броят на заразените е 2331 към днешна дата.

Потвърдените през изминалото денонощие случаи са в София – 14, Пазарджик - 10, Ямбол - 5, Видин - 3, в Разград и Благоевград - по 2, Велико Търново, Кюстендил и Ловеч – по 1.

Децата до 18 год. са 136. Два са новите случаи, те не са хоспитализирани и за без симптоми.

Регистрирани са 2 нови случая на медицински персонал.

Излекуваните са 727, вчера са изписани 43 души. Излекуваните се обявяват след отрицателен PCR.

Починали са общо 120 души с положителен резултата за COVID, 4 са новите случаи от вчера.

В болници са настанени 287, от които 31 са на интензивно лечение. Наблюдава се тенденция от няколко дни хоспитализираните да са под 300 и по-малко са в интезивно отделение. Излекуваните са повече от заболелите.

В света установените случаи надхвърлиха 5 милиона, починалите са над 380 хил. Най-много са случаите в САЩ и Русия. В САЩ новите случаи на COVID-19 са 21 хиляди, починали са 1460 души за 24 часа. В Русия общо 308 хиляди са заразени, като новите са над 8 хиляди и се забелязва тенденция от последната седмица, в която се отчитат под 10 хиляди новозаразени. В Бразилия ситуацията ескалира - 293 хиляди са заразените, като за последните 24 часа има 21 хиляди нови случаи на коронавирус. В Испания има трайна тенденция новите случаи да са под 1000, като общият брой е 279 хиляди. Като цяло в отделните европейските държави случаите на ден са под 1000.

На Балканите: В Турция също има добра тенденция - 972 случая на новозаразени, 152 хиляди са общо болните от COVID-19 там. В Румъния има 196 нови случая, 17 хиляди са общо заразените. В Сърбия имат 100 нови случая, в Гърция, в Босна и Херцеговина, в Албания и в Република Северна Македония са по под 20 нови случая.

Оценка на заболеваемостта на германския институт Кох на карта показа ген. Мутафчийски. България, заедно със Словакия, Гърция, Литва, Латвия, Естония, Лихтенщайн, Хърватска е в светложълтата зона - 0-5 заразени на 100 хил. души население на седмична база.

България е в световния сценарий на развитието на пандемията. Нищо по-особено не се случи у нас, отколкото в други държави, каза ген. Мутафчийски за мерките. Те изиграха свията роля в първата, остра фаза наразпространението. Генералът поздрави още веднъж своите колеги на първа линия, които не се уплашиха. Той поздрави и другите отговорни фактори за успеха на мерките - България успя да произведе защитни облекла, маски, шлемове. Той благодари и на медиите за достоверното и своевременно отразяване.

Отхлабването на мерките е с ясното съзнание, че този вирус е сред нас. Знаем как се разпространява, какви са мерките да се предпазим. Успех е и е радостно, че в много малка степен България бе засегната досега.

Некоректно е да се дават надежди за следващите мерки, които ще бъдат охлабени. Приет е план, но той ще бъде коригиран взависимост от епидемичната обстановка. Знаете какво ще се случи в следващия месец. Няма хаос, не мисля, че има неудовлетворени страни, каза ген. Мутафчийски.

Колоездачи искат разрешаване на състезанията им. Нека да не бързаме, Олимпиадата е отменена за догодина, светът е много внимателен.

Какъв процент от българите са се срещали с коронавируса. Първите проучвания бяха направени на полицаи, с много нисък процент. Второто - в Банско показа също много по-нисък от очакваното - 5,5% . Във Военна болница се установи, че 0,5% от медиците са се срещали с вируса, изключително малко, каза ген. Мутафчийски. Върви изследването в Пловдив, то е и първото по всички правила за представителност.

Прогнозите. Мненията са най-различни: че ще изчезне и няма да се появи никога; че ще се появи наесен; че ще се връща на вълни. Вирусът крие много повече неизвестни, отколкото се знае за него. Единственото сигурно би бил груповият имунитет, който да се постигне чрез достатъчно сигурна и действаща ваксина.

Задължителното лечение на болните над 60 години. То е задължително за болниците, не за хората.

Генетиката. Щамът, от който тръгна епидемията в Китай е изчезнал. Трети генетичен модел е в САЩ. От вида на щама зависи планирането на мерките и лечението в държавата. Превижда се секвентирането на 48 щама, които са заразявали хората в България, каза проф. Кантарджиев. Трябва по някакъв начин да обясним малкия брой заболели у нас и малкото смъртни случаи.

Отварянето на границите е общоевропейско решение. Не става дума за безразборно и напълно отваряне, каза ген. Мутафчийски.

Моловете се проверяват, вентилационните им системи са много модерни. Има издадени предписания, няма санкционирани.

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    В Русия починалите са само 2900. Когато пишете нещо си проверявайте информацията. Заразените им са над 300 хиляди. Както е написано тук, излиза съвсем друго.
Последни новини