От х:

Днес в x:

30 °C

Повече от половината вода по мрежата изтича, без да се ползва

Между 50 и 55% са загубите по водопреносната мрежа, която експлоатира ВиК –Хасково. Това съобщи главният инженер на водното дружество Лозко Лозев. Като основна причина за изтичането на водата, която не се ползва реално, но се плаща солидарно от всички абонати, той посочи на първо място силно амортизираната инфраструктура. Заради честите аварии по мрежата, техническите загуби на вода, при всяко нейно спиране и пускане, също допълват високия процент рахищение.

Не на последно място като перо в този дисбаланс са и кражбите на вода.

Специално за този пункт от загубите, инженер Лозев обясни, че в момента има мода, особено по по-маломерните села, да се краде вода като се правят байпаси на водомерните шахти. „Тези пробиви трудно се установяват, защото намяме кой знае какви правомощия да влизаме в частните дворове или в жилищните блокове, където всичко е под ключ. Затова кражбите на вода се хващат много по-трудно, отколкото тези на ток, например.“, обясни главният инженер на ВиК – Хасково.

Най-често такива кражби се хващат по сигнал, иначе е почти невъзможно, допълни той. 

В последните два месеца от водното дружество отчитат спад в процента на хванатите крадци на вода, но това си има своето логично обяснение, свързано с наложените мерки заради здравната криза. Заради тях от ВиК са работили в намален работен състав и на половин работен ден. Инкасаторите не са влизали за отчети по домовете, а това се е превърнало в още по-сериозна предпоставка за недобросъвестните клиенти, посочи инж. Лозев. И допълни, че въпреки че ВиК дружеството също търпи загуби в този смисъл от пандемичната обстановка, е толерантно и солидарно с абонатите си в затруднено положение и не е оставило хора без вода заради неплатени сметки. „Нека обаче хората не си мислят, че водата, която ползват, няма себестойност, затова нека, всеки който има възможност да си плаща сметките навреме и да не ги забавя“, призова той.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (18)

 • 1
  Ви
  ВиК
  15 -15
  15:47, 19 май 2020
  Браво, инженер Лозев!
  • Су
   Суджука Пират от Форукома
   9 -1
   17:35, 19 май 2020
   Нашта фирма може да прокара новите тръбопроводи
   и за целта сме готови от Форуком да отпуснем заем на Общината и Кметя Станчо Тъпото
   ....
   Танчето Захариева ще прокара заема през Сесия на Общинския съвет :)))
  • Бу
   Бунак
   8 -2
   19:13, 19 май 2020
   А-а, и ние от Бунак искаме да пра-им водопровод! Нъл-ь за-тва гласувахме сичко-те за кмет-че-то?
 • 2
  Въ
  Възмутена гражданка
  48 -1
  16:05, 19 май 2020
  Ромите от ул."Акация" не плащат водата, която ползват, защо инж. Лозев ?
  • Ви
   ВиК
   27 -4
   16:38, 19 май 2020
   Питайте Станчо Умното
  • Ст
   Стойчк
   8 -2
   22:05, 19 май 2020
   Защото тези които одговарят за незаконата вода нищо не правят цял ден си клатят мъдята и полупават заплати това е най скатаната работа в ВиК Хасково
 • 3
  Ха
  Хасково
  36 -2
  16:18, 19 май 2020
  Лозев, нещо да кажеш?
  Това е твоята фирма, защо не сте си свършили работата, за да не изтича водата?
  Колко метра водопровод сменихте ,от как на власт сте ГЕРБ?
  Ама нали ВиК е хранилката на Бойко!!
  • Ав
   Авариен ВИК екип
   6 -1
   00:07, 20 май 2020
   Ако подменяхте по отсечки тръбите на места с чести аварии, досега половината град щеше да е с нови тръби, а не както до момента да копаете като къртици и да рушите пътната инфраструктура. Сменяйте бре глупаци по 100метра да подменяте до 5г града ще е без аварии и няма да губите 50% от водата и за вас ще бъде по-добре. Дано дойде някой ВИК чиновник готов да действа за общото благополучие.
 • 4
  Ян
  Янков
  38 -1
  16:24, 19 май 2020
  Лозев защо се прави на ощипана мома( а може и да е така), не знам?
  Най-големите кражби на вода стават в кв.Република-обществена тайна.
  И ако не го знаеш, не си за този пост Лозев!
  Ама нали там населението гласува с правилната цифра - няма проблем.
  Токова млад, а вече толкова верен на ГЕРБ!!!
  • 11
   11111
   11 0
   17:02, 19 май 2020
   дават ви на софрата ...вода..мрежа за нейното разпространение...кметството подменя тръбите и пак друг е виновен...един отбор като стане губещ не сменят всичките играчи а първо треньора...а това че крадът...не закачайте защитения вид че гласуват за...нас...
 • 5
  11
  11111
  6 0
  17:17, 19 май 2020
  Американски граждани могат да напуснат България с два правителствени полета на САЩ, съобщи американското посолство у нас.

  Самолетите ще летят директно от София до град Александрия, щата Луизиана.

  Не е известно каква е причината за предприетите изненадващи действия от американска страна, но може да се предположи, че полетите ще се използват и за смяна на някои американски длъжностни лица от мисията в България с други. Факт е, че геополитическата обстановка в света е изключително динамична след избухването на т.нар. "Covid-19 пандемия", като това неминуемо ще доведе до прекрояване на сферите и полетата на влияние.

  Лозев- Време РАЗДЕЛНО...идва...
 • 6
  69
  69
  18 -2
  19:18, 19 май 2020
  Толкова ли смятате за будали жителите на гр.хасково че убеждавате че водата е добра за пиеене. Като толкова е хубава пиите си я вие , тя даже и за миеене не става простаци.
 • 7
  75
  75
  18 -1
  20:02, 19 май 2020
  Нищо никъде не изтича освен в Република.
 • 8
  Ja
  Jack Bauer
  20 -1
  20:15, 19 май 2020
  Сигнал до ВиК - повечето примати в република крадат вода!!! Ако искате конкретни имена и адреси, питайте си инкасаторите. Всички знаят, явно само управата не. ;)
 • 9
  Ек
  Екотрадекс 4
  7 -1
  06:34, 20 май 2020
  Ей нагли хора в това Вик Хасково не стига, че водата за нищо не става нито питейни качества и т.н. и ще се вдига цената .... На какво основание драги инж.Лозев вие нормални ли сте или слънчасахте, когато дойде премиера слънце и всички вкупом лижете задници ...
 • 10
  Фъ
  ФъКю
  9 -2
  06:54, 20 май 2020
  Циганите в Република вода не плащат, някой от инкасаторите също. Циганските чешми текат денонощно целогодишно без да се плаща вода. Лозев вярно ли е.
  • Пи
   Пинко
   5 -1
   07:39, 20 май 2020
   Те и в Европа не плащат ...
   Казват че са репресирана нация ( в световен мааб)
 • 11
  Ma
  Mattias
  0 0
  03:31, 27 май 2020
  Оферта за заем между частни лица в България

  Това послание е адресирано до всички онези хора, които се нуждаят от заеми, нетърпеливи да изпълнят желанията си, които имат проекти за изпълнение или всякакви искания за кредит, за да задоволят своите нужди. Готови сме за вашата финансова помощ, не се колебайте да се свържете с нас по имейл възможно най-скоро: mattiasbergmann6@gmail.com

  Благодарим ви, че се свързахте с нашата финансова компания.

Хороскоп за 08.08.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Денят ви ще започне в добро настроение и без усилия ще привеждате в действие намеренията си. За повечето от вас те са свързани със семейството и дома. Ще се справите с възникнал проблем по-бързо, отколкото предполагате. Активността ви ще се засили, получавайки интересно предложение.
08 авг 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Заниманията със спорт ще ви тонизират и заредят положително. Една емоционална връзка може да ви донесе разочарования, затова не хранете големи надежди. Погрижете се да разнообразите кулинарните си предпочитания.
08 авг 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Освободете се от напрежението си, като потърсите развлечения сред природата. Близките ви очакват да подобрите отношението си към тях, най-вече партньора ви. Дайте си сметка, че с подобно поведение може само да загубите граденото до тук. Разговор с чужбина ще ви обнадежди. С приятели също ще изживеете спокойни часове навън.
08 авг 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Приятелски срещи и развлечения ще ви помогнат да се разтоварите от тревожни мисли и стрес. От вас зависи да имате това, което искате. Борете се за любовта си и в същото време изисквайте от “партньора си” да направи своя избор. Приемете го, какъвто и да е той. Духовните практики биха ви помогнали да релаксирате пълноценно.
08 авг 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще ви се отдава с лекота общуването днес. Но, запазете присъствие на духа, ако все пак ви се наложи да контактувате с неприятна за вас личност. Най-доброто, което можете да направите е да наложите дистанция. Близо сте до постигането на желаната цел. Остава малко време и аплодисментите ще са за вас.
08 авг 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Отдадени на служебната си работа, повечето от вас ще продължат и днес да се занимавате с текущите си задачи. За други денят е подготвил приятни изненади, или по-точно онези, които милеят за отдиха ви. Във връзка с начинание от обществен или личен характер трети ще тръгнат на път.
08 авг 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Прекалено критично настроени сте към околните и това може да доведе до нежелателни последици. Овладейте навреме емоциите си, преди да е станало твърде късно. Подходяща терапия е усамотението, което със сигурност ще възвърне душевното ви равновесие. Ако имате възможност можете да задоволите своя прищявка, което също има благоприятен ефект.
08 авг 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Нека работата ви остане на заден план днес. Съсредоточете усилията в личните си дела. Едно пътуване ще промени основните ви ориентири, които дават облика на начина ви на живот. Някои от вас е много вероятно да срещнат човека, с който биха искали да прекарат остатъка от живота си. Не пропускайте шансовете си.
08 авг 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще се чувствате празнично и добре. Може би за това ви слънчево настроение ще допринесе една дългоочаквана вест. Децата очакват от вас повече внимание и нежност. Не проявявайте раздразнение, ако някой упорито се натрапва със съветите си. Отминете го с хладна усмивка. Интуицията ви ще ви помогне при една объркана ситуация.
08 авг 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Посветете този ден на вашите близки, които отдавна имат нужда от вас. Опитайте се да се освободите от насъбралото се напрежение и да прекарате спокоен ден в домашна обстановка. Можете да разчитате на помощта на семейството си за свое хрумване. Вероятно ще се окаже особено прогресивна идеята ви.
08 авг 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Имате много нови планове за следващите дни, но ще е най-добре ако днес отделите повече време за почивка. Ваш приятел ще ви предложи нещо, на което трудно ще устоите. Не пропускайте възможността да прекарате приятно сред нови и интересни хора. Вниманието ви е привлечено от очарователна личност, представител на знаците Близнаци и Везни.
08 авг 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Усещате прилив на енергия, а и денят ще е приятен за вас, защото е свързан с доста изненади. Очаква ви среща с приятели, която ще ви наведе на мисълта, че има много начини човек да се чувства доволен от живота. Размислите ще ви изпълват с оптимизъм и очаквания. При някои от вас ще се появят засилени желания за брак.
08 авг 2020
Последни новини